Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vilhemovivi - специалист
Томи тези бунгала колко са голями все пак 15 броя + 450куб.м. да неса по 80квадрата.
TOMMY - помощник
Бунгалата са средно по 15м2 на 2.3м височина

До Бай Член ще се радвам да ми посочиш правописните грешки за да не се излагам по форумите(знам че имам такива и аз открих някои)бях слаб по български!
Последна промяна от TOMMY на пон ное 07, 2011 1:38 am, променено общо 1 път.
TOMMY - помощник
Относно компетентната фирма ако я бях намерил нямаше да се излагам с моя правопис по форумите!
colyo - специалист
Здравейте. Не съм специалист в тази област, но видях интересна идея като за теб в Швеция (и тук се ползва де ) . Голяма двуетажна къща , обор за 30-ина крави и две по-малки постройки се отопляваха с 40 кВт котел на.......талаш. Човека си беше направил нещо като ярмомелка за дърва и с дозатор подаваше към котела. От котела се подава топла вода към 2 термоакумулатора по 1 или 2 м2 не помня и от там към постройките. По негови думи , котела бил настроен да работи 5 дни и да спира, а после 2 дни на термоакумулатори върти системата. В Швеция зимата е 6-7 месеца и още към края на септември пада под нулата. Щом при минус 24 градуса системата работи 2 дни, то при теб няма как да не работи една вечер(след подходящо изчисляване разбира се).
Надявам се да съм бил полезен.
LazarGanev - "Велик майстор"
При такава добра изолация 30кВт котел на пелети ще ти е предостатъчен. Това обаче може да ти звучи еретично спрямо това с което си надъхан, не знам от кого :cool:
filmatoplo - майстор
Здравейте , аз не бих пренебрегнал загубите в разводката на тази инсталация , правил съм подобна -губи се доста при пренасянето на топлината по тръбите до бунгалата, и сигурно са към 8-10 киловата .Камината има по слабо кпд от котлите , голяма част от топлината ти се е губила в комина .Ако ще остава на твърдо гориво , аз го виждам с пиролизен котел или пелетен .Като задължителен елемент са както каза -акумулиращи буферни съдове 2000-3000 литра най малко , термовентили и смесителни такива.Естествено само трябва да се определи общата мощност на котела която от тук само ще гадаем.Не е проблем камината която е сега да работи в паралел с новия котел .За WGS си чел в Био термал . Само ме притеснява това че,системата е пълна с антифриз , а буфера ако е с вместимост 2-3000 литра :? :) , трябва да се отдели радиаторния кръг от котелно буферния . :wink:
TOMMY - помощник
Благодаря за всички мнения !

Пъзелът започна да се подрежда.

За WGS съм чел наистина информацията на Био термал. Заслужава ли си такова решение?

Имам още няколко въпроса:

Буферните съдове един или два с или без серпентини кой е по-добрия вариант?
За в бъдеще мисля да ги ползвам и за битово гореща вода.

Дали няма да е по-добре всяко от бунгалата да е със самостоятелна помпа?

И последно на кои основни неща да наблегна при проектирането на системата в моя случай,
за да нямам големи главоболия в бъдеще?
colyo - специалист
Отново се извинявам ако се изказвам непрофесионално. Мой познат си е направил нещо като термоакумулатор на вилата, който се явява и бойлер същевременно. По негови думи: допълването със студена вода на съда силно влошава акумулиращите свойства. Демек много по-добре е бойлер и термоакумулатор да са напълно отделни съдове. Относно помпа за всяко бунгало по лични наблюдения, колкото повече движещи се части, толкова по-голяма вероятност от проблеми. Две или три по-големи помпи ще вършат с пъти по-добра работа. Примерно: една или две помпи работят постоянно и една винаги в резерв.
filmatoplo - майстор
Масово се практикува -буферите да са чисти , най много ако има 1 серпентина -тя да е за подпомагане от слънчева инсталация :wink: .До сега как си захранвал помпено бунгалата с колко помпи, до всяко бунгало ли си пускал отделни тръби ,или върви главен щранг и от него отклоняваш.Ако ще се слага пелетен котел -той си има контрол на горивния процес .
TOMMY - помощник
Filmatoplo, :prayer: Още едно голямо парче от пъзела успях да наредя.

В момента съм с една помпа и към всяко бунгало има отделни тръби. Не знам дали не е по-добре да е с главен щранг и от него към бунгалата, но вече е късно.

За котела ми е ясно, но той ще бъде закупен до два/три сезона, така че до тогава трябва да ползвам камината плюс буферните съдове, които 100% ще купя този сезон.

Въпросът ми е за WGS дали е решение и заслужавали си? (не знам цената на такъв ъпгрейд)

Или да разчитам на камината + буферните съдове и живот и здраве котлето, което също 100% ще купя независимо кой вариант ще избера.

Тема "Отопление за 10бр бунгала.." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: