Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
fox_vt - майстор
Ами меря на обхват 20А променлив и ми показва 0.5 както и да го тълкувам ако покаже 1.0 значи 1Ампер това на половина.Виж за батерията наистина е изтощена и е за смяна но дали ще има някво влияние на измерването на ток :? за съпротивление да ама за ток.Ще пробвам със друга батерия да видя как ще е ,а ми хрумна и друго нещо-да отворя котлона и както е отворен да вкл щепсела,чакам минутка изключвам щепсела и опипвам има ли нещо по схемата топло.
lodoria - помощник
Батерията при мултицетите е от голямо значение, тъй като те задават еталонно напрежение, респективно ток за самото измерване. И ако то се промени грешката става доста голяма в някои случаи. Мощността обаче от консумацията на тоя ток не е задължително да е 110 вата ако захранването е с променлив ток, тъй като трябва да се има предвид фазата на напрежението и тока. И е възможно да се получи малка мощност въпреки големия ток. Макар, че ток 0,63 А ми се струва големичък ако в стенд бай режим се захранва само една лампичка и няма изправител с ШИМ който да бъде включен в работен режим. Но пак повтарям ако има променливо напрежение и ток и лампичката е с жичка т.е. има индуктивен характер си мисля че може да има голям ток пък мощността да се получи малка. Схема нещо няма ли в документацията.
valentin114 - специалист
lodoria написа:
Но пак повтарям ако има променливо напрежение и ток и лампичката е с жичка т.е. има индуктивен характер си мисля че може да има голям ток пък мощността да се получи малка. Схема нещо няма ли в документацията.
Недей повтаря пак глупости. 1глупост номер 1-като вземе да "издъхва" батерията на мултицета, единствено лъжливи могат да са показанията в съпротивление...за ток и напрежение-не...Глупост 2-лампа, с нажежаема жичка няма индуктивен товар-чисто активен е...очаквам третата :lol:
Junak - майстор
"като вземе да "издъхва" батерията на мултицета, единствено лъжливи могат да са показанията в съпротивление...за ток и напрежение-не..."

Дааа, това наистина е върховно - направо си е за "бисерите"
Gek - специалист
valentin114 написа:
глупост номер 1-като вземе да "издъхва" батерията на мултицета, единствено лъжливи могат да са показанията в съпротивление...за ток и напрежение-не..
Това важи за стрелковите уреди от едно време, за цифровите мисля, че не е така...

А относно темата ще се съглася с колегата по-горе. 110Вата си е сериозна мощност и все трябвада се усети някак си, в случая като топлина. Най-вероятно уреда не отчита правилно....
fox_vt - майстор
Малко да повдигна темата днес най накрая разглобих котлона на съставните му части за основно почистване,обаче има малък проблем.Това
Прикачен файл:
Снимки0279.jpg
е работната намотка на котлона по средата има датчик за температура който е във слюдена плочка,тя се притиска към стъклокерамичния плот на котлона и е намазана със термо паста.Проблема е че предния път когато го отварях смених пастата с нова но такава за компютри(голяма грешка).Сега като го отворих пастата се беше опекла което обяснява защо котлона държи по голяма температура от новия.Та трябва ми паста която да издържа минимум на 240 градуса препоръчително 300гр.Оригиналната е няква бяла такава е и на радиаторите на силовите транзистори,който се занимава със инверторни електрожени да помага,откъде да намеря няколко грама.
stiv1961 - майстор
Е, те тука има една, пише че издържа на над 300 градуса. Може да си я поръчаш- не е скъпа :?
http://www.tpetrov.com/search.php?s=%EF%E0%F1%F2%E0

Прикачен файл

TSPS.jpg
TSPS.jpg (1.69 KиБ) Видяна 4139 пъти
fox_vt - майстор
Мерси колега междувпрочем ти ме подсети да погледна какво предлагат елимекс понеже са ми наблизо и попаднах на тази http://elimex.bg/product/27019/silikono ... 250gr.html
Пак до 300 гр малко по скъпа но пък 250гр и няма да има транспортни разходи.
пп използвах момента да погледна пастата която съм използвал и е от там на каква темп е макс 130 градуса :lol: :lol: нормално да се опече на 240 гр :-D
stiv1961 - майстор
Вярно е, доставката ще излезе в пъти повече от стойността, но ако ти трябва малко количество и тук има:
http://kvazer.com/product.php?id_product=42858
Между другото в Елимекс има и други термопасти, питай за по-малка разфасовка и да издържа на висока температура....и чети на опаковката, че са се навъдили едни ,,но наме"- направо чудо :)
fox_vt - майстор
Мн интересно стана с тия пасти виж тази http://elimex.bg/product/17247/silikono ... 0-8ml.html дават и до 130 гр а пък аз имам тази която си показал от квазера.Интересното е че капачката на нискотемпературната е червена а на тези до 300гр бяла.И в този ред на мисли тази която аз съм сложил всъшност е тази http://sofiacomputers.net/ohladiteli-ceni.php?id=2806 която се води добра за компютри,и е сива.Значи проблема е решен аз съм имал нужната паста,утре ще я сложа след тестовете за консумацията на котлона.

Тема "Идея за ремонт на котлон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: