Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
BanoTheWolf - специалист
Аз си имам Бош, който е 3в1 - въртящ, ударен и къртач, но е близо 500лв. в магазина. В твоя случай все за няколко дупки ще ти свърши някоя по-обикновена бормашина стига да не я насилваш! То иначе както е разговора в тая посока си вземи и качествени бургии, щот после като вземеш нещо евтинко ще се чувстваш прецакан и ще съжаляваш. Според мен дупките, които може да продушчиш трябва да бъдат не повече от 7-8см. А и ако не е тайна какво ще дупчиш по пода, че ми стана интересно :?
Ники274 - специалист
За къртене,здрави дупки,боркорони и т.н. ползвам един мини перфоратор крес.От 6-7 години работи и не се оплаква.
Но за пробиване на отвори за лунички в окачен таван и т.н. си взех едно менте мисля ,че "АКИТА" му е марката за 23 лв. от практикер.Бях го прежалил ,щото със всичкия този гипс на прах ,който минава през колекторите,лагерите и т.н. нямаше да устиска много.Интересното беше ,че имаше удар и самозатягащ без ключ патрон,регулиране на оборотите и го ползвах за какво ли не защото беше удобна малка дрелка.
Та за да не мъкна за дреболии крес-а,на въпросното менте му взех читави свредла за бетон 6-8-10-12 .Две години направи сумати дупки за лунички,проби доста дупки в бетон,тухла и т.н.случи му се няколко пъти да пробие в бетон и тухла с 12-ка дълга 40 см,Справи се без проблем.Удара му е калпав и няма съединител,но за разлика от дрелката свредлата не са менте и дупките си ставаха без проблем.След две години въпросната дрелка сдаде багажа,предполагам ако я бях отворил и почистил щеше да устиска още година.Но я хвърлих и си купих друга за 26 лв,вече година и половина работи.
Та колега bridge помисли си,ако ще ползваш въпросната дрелка само за един ремонт в къщи и след това 1-2 пъти в годината да се пробият 4-5 дупки ,по-добре си вземи едно менте за 20-30 лв ..... има ли смисъл да се дават пари за нещо ,което няма да се ползва по предназначение.Отделно колкото и хубав удар да има една маркова дрелка,без читаво свредло нищо не струва.А едно хубаво свредло си е цифра,в сравнение с дрелката менте ; )
bulhomes2 - майстор
Преди 5-6 години купувам подарък на бащата - ударна бормашина. Боша беше 120, Ейнхел-100лв. Викам си - що пък да не си спестя 20 лв. Взех му Ейнхела. Голяма грешка. След 1 година пак купих Бош, че онова се разкапа. Изненадата ми беше като се засилих да дупча бетон с него. Не ще и не ще. Мъка. Натискам, ручи, трепери, ама не влиза. Абе да кажа около 5 минути на дупка. Туй вече не е от марката - и Боша е така. Преди 3 години му купих перфоратор Райдер и въпреки песимизма ми - още работи машинката. Но послушах продавача - щях да взема най-малкия и евтин модел - около 85 лв, но взех следващия - около 115-120лв.
velsi - Почетен майстор
Тя така се храни индустрията, произвеждаща ментета. На 100 машини 5 работят що годе добре за цената си и петимата, които са ги купили ги превъзнасят до небесата. А останалите 95 балъка тичат да се уредят и те. И "марката" продължава да съществува, даже просперира! В повечето случаи късметлиите никога не са имали достъп до истинска машина от същия клас, за да направят разликата. Аз обаче не желая да купувам на лотариен принцип!
me_against - специалист
Някои подове имат харосанова замазка. За дупки в него и с бормашина ще стане.
kuger - майстор
Нито едната, вземай един Бош Хамър, не е по голям от ударна дрелка. Разликата от перфоратора до ударната дрелка е огромна, в полза на перфоратора.
Дълбочината на отвора - ами колкото ти е дълго свредлото. Само внимавай да не влезеш в съседа!
sstefanov - майстор
velsi, имам 3-4 бормашини, циркуляр и други инструменти на Bosh, Black & Decker и Makita.
Имам и няколко Einhell. Твърдя, че за непрофесионална употреба Einhell напълно ме удовлетворяват!
Вие карате човека за 50 дупки да купи инструмент за 500 лв.
velsi - Почетен майстор
Никого нищо не карам да прави. Просто се възмущавам, когато един видимо некачествен продукт, направен само с идеята някой да си даде парите за него, бива възхваляван като много добър и едва ли не като най-правилния избор.
BanoTheWolf - специалист
Не да е за 500лв. (казах само какво притежавам аз), но да не е за 50лв. За да спести 50лв., щот трябва да даде 100-120лв. за среден клас инструмент, ще го ползва само за този под и после у кофата. То по тая логика да ме викне мен и аз ще му пробия 20-30-50 дупки за 30лв. и да си ходим. Поне аз лично съм се уверявал многократно, че когато се предпочете евтиното, то излиза винаги по-скъпо. Както velsi писа не да им правим реклама и да им създаваме производителност на тея китайски боклуци, а точно обратното...
sstefanov - майстор
Аз с този некачествен продукт за 100 лв разбих 100 квадрата цимент, бутнах 2 стени, пробих 5-600 дупки и сега услужвам на приятели когато го поискат. Не коментирам дали марката е добра или лоша, не првеъзнасям нищо, споделям само собствените си впечатления от продуктите, които ползвам.
Форумите са затова, нека другите кажат инструмент, свързан с въпроса на човека колко време им е изкарал и каква работа е свършил.

Тема "Съвет за марка ударна бормашина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: