• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Между котела и главните разпределители , може да се сложи хидравличен изравнител и помпа между него и котела . :wink:
lux_e_on - специалист
Колега,кво е тва подово че не разбрах,как с два крана в двата края?Има ли подово има и колектор за него пък даже и задвижки и термостати-подовото е нискотемпературен отоплител с максимална температура 38-40 градуса.Ако са от връщането на радиатор мога да го приема,но май не са.
lux_e_on - специалист
Забравих да питам от къде си?
montoya - майстор
В северозападнала част на България колега се намирам. Иначе по-горе обясних, че не иска никаква арматура, просто навита тръба на пода да върви вода по нея. Дублирано е с радиатори т.нар. подово. Взел е някаква помпа човека обаче не можа да ми каже каква е :-D по телефона. Оставихме обаче за след 2-3 седмици да прикачим котлето и да пробваме системата, щото вътре в къщата е минус 7-8 градуса и ще вземе да замръзне водата докато пълниме системата.
lux_e_on - специалист
Пак да кажа,подово-ниска температура,на котел с твърдо гориво-висока температура,само след радиатор-от връщането и пак няма гаранция че няма да надигне плочките.Питам от къде си щото пишеш за ходене до Враца,а мога да измисля нещо за помпата,даже с отстъпка.Ето ти снимка на дублирано подово с радиатори,но малко по-различно идват нещата-радиаторите са на тец,подовото на ел котел,така си пожела клиента щото е на последния етаж на кооперация.

Прикачен файл

Picture.jpg

Прикачен файл

Picture (4).jpg

Прикачен файл

Picture (5).jpg
Picture (5).jpg (105.66 KиБ) Видяна 7507 пъти
montoya - майстор
Да допълня темата с развитието и да я приключваме. Човека си беше взел помпа 32-6 или 32-60, не помня вече и.... взе че заработи цялата инсталация, включително и навитата на пода тръба.
Да питам нещо, че имам нужда от съвет от разбиращ човек.

Трябва ми съвет за избор на помпа, модел и параметри. Парната инсталация бе до скоро от старите железните на самотек. След смяна на котлето с виадрус у22, и да речем направата на нова система (мое дело) признавам че не се бях занимавал с парно до преди това, сътворих следното нещо. Котлето се намира в помещение извън къщата на 2 метра под първия етаж, и оттам се захранва с полипропилен на 1 и четвърт до тавана на пърия етаж, където съм разделил 2 колектора за първи и за втори етаж с изводи на по 1 цол, и тръбите ходят по тавана и малко по стените , като за първия етаж слизат до радиатора, и след това студената се връща до тавана и обратно към помещението което е разпределящо. За втория етаж ходят пак по тавана но там се подават по малко през плочата и ссе връщат по същия начин, третия етаж е с захранваща тръба полипропилен, на 1 цол отиваща до тавана на къщата и от там слизат до радиаторите през плочата и после обратно нагоре до плочата по тавана до колектора. Обясних как е системата, след проба първите два етажа бачкат и то по добре от това което очаквах, третия обаче ми показа среден рог и не пожела да стигне вода, стига до малко над нивото на втория етаж и до там. Питах тук таме и ми казаха по силна помпа.
Знам че системата има недостатъци, но такъв е живота нямах друг вариант. Възрастното тяло щеше да ме убие у нас. Това бе единственият начин да не стане тотален хаос.
В момента има помпа Grundfos UPbasic 25-6 180 60-70W с нея бачкаше стаат система, но тя работеше 20 години и на самотек така че е без значение.

Помощ ми трябва малко, за избора на помпа - казаха ми че 32-6 ще ми свърши работа, дали?? Височината на първите 2 етажа е по 2,7 и плочите по 15см , третия е 2 м. Помещението е на 2 метра от кота 1 етаж. Демек до последния колектор на тавана са 10 - 11 метра. Да речем 11. Дали да се съобразявам с напора или има и други варианти. Благодаря предварително.

П.П - новата инсталация е направена с Алпекс тръби и всички радиатори са панелни, нови панелни и от старите.
  • 1
  • 2

Тема "Избор на циркулационна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: