• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
schuldiner - майстор
Не се ли сети да набиеш един винкел с мустаци (като за гръмозащита) и да отлееш стъпка около него? Друг вариант е с обща подложка за цялата беседка или поне две по две за колоните. Както и да е... Ветрово укрепване винаги е необходимо, освен ако беседката ти не е в закрито помещение. А сглобките... като му е кеф на човек, що да не си ги прави? Може и съвсем без крепежи дори, като мебелите. Ама зависи и от детайла - да въртиш петнайсе пъти греда 12х12 на 4 м, докато й докараш сглобката, като може само с право срязване... там и много печен дърводелец ще се озори... По принцип големите размери греди се "разпъват" допълнително със скоски (като диагонали за надлъжно укрепване), които могат и да се демонтират след време. Аз ги правя от дъски - като изсъхне дървото в правилното положение, повече не ме притеснява, че ще тръгне нанякъде.

Цепенето - ами пирон по-вероятно е да се изтръгне при усукването или главата да потъне, затова няма да сцепи, но ще изтърве от крепежа. Така или иначе евтино естествено дърво съвсем без дефекти няма. Сцепено не означава криво, още по-малко счупено. За предпочитане е пред слаби връзки.
ZEDYCUS - майстор
Стъпки съм отлял 50х50х50см и железа съм набил около 1,5м, обаче пак се получи слягане, близо до едната стъпка е отходната яма. Явно е заради нея. Изображение
Изображение винтове слагах само на долната основната конструкция, покрива е само на пирони, след 4 години не е мръднал наникъде, но нищо не ми пречи да се презапася с някоя циганска скоба.
Пък приказката на Мечо пух-колкото повече....... , си е вярна,най добре да се презапаси човек, за всеки случай. Колегата да ги хваща сглобките, както му е по лесно и за каквото има инструмент. Че винт 180 си е зор. Успех :partyman:

Пс Да вметна,ч е и аз съм непрофесионалист това ми е хоби. :-D
crez - майстор
Показаната сглобка на греди можеш да направиш по много начини, най лесно с две цигански скоби, ако не желаеш нищо да не се вижда правиш следното. В центъра на челото на вертикалната греда пробиваш отвор Ф11.5 с дълбочина 100мм, на хоризонталната пробиваш съшия отвор с дълбочина 50-60мм, отрязваш едно стоманено парче 150мм от Ф12 набиваш го във вертикалната греда 100мм а стърчащия остатък в хоризонталната.Това е,перфектна сглобка.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за сглобка на греди." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: