• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vk - специалист
Например в хола (където има маса с 4 стола) и над тях има една лампа - за нея предвиди девяторен ключ , да се пуска и откъм масата, а не само от вратата (както е на схемата).
Относно дебелината на кабелите - важно е как ще се отоплява жилището - парно, газ, ток, дърва ? Ако отоплението не е с ел.енергия, то много контакти могат да се пуснат и с 1.5 мм (за компютри, за телевизори, двд, леки печки -тип духалки, конвектори и подобни.).
Предвиди си в апартам. табло и минимално и максимално-напреженова защита. Това са два модула , всеки колкото обикновен предпазител. Струват по 35-40 лв всеки(шнайдерски). Пазят от понижаване и повишаване на напрежението и се поставят преди главния предпазител.
fikata - майстор
Схемата на ел.инсталацията,която представяш е върху архитектурната подложка. Контактните излази се обозначават като дроб като в числителя е мощността във W, а в знаменателя е номера на токовия кръг в апартаментното табло защитетен със съответен предпазител.
За твоя по пълна информация можеш да си поискаш и електроинсталационния план на апартамента ти ,където са означени всички сечения на проводниците на линиите и излазите, а също така и еднолинейната схема на апартаментното табло с предпазителите и токовите кръгове.
paralesa - специалист
това дали ще има кой да му го изрови? Пазят ли се някъде тия схеми или само собствениците ако си ги пазят.
Защото за мен не е трудно и сам да си изградя такава схема...честно казано в момента всичко ,което съм подменял ми е в главата,но май трябва да седна да си го напиша някъде и то на хартия,че предишните ми записки заминаха с харда на компютъра :) Защото в момента например моята схема на къщата е леко изменена(говоря за сеченията на кабелите,не за мястото им) от първоначалната :)
fikata - майстор
Здравейте,
скоро ще стана собственик на нов апартамент. Схемата на ел инсталацията е следната:
От казаното и чертежа разбирам,че това е нов апартамент-ново строителство. Даже и ТV е начертан плосък. :) В негов инерес е да получи т.нар. екзекутивни чертежи представени за акт16
c5pro - специалист
fikata написа:
За твоя по пълна информация можеш да си поискаш и електроинсталационния план на апартамента ти ,където са означени всички сечения на проводниците на линиите и излазите, а също така и еднолинейната схема на апартаментното табло с предпазителите и токовите кръгове.

вече това са чертежите за ел.инсталации (колкото и неграмотно да са направени).сечението на кабелите са описани в обяснителна записка към всеки ел.проект.отделно във всеки чертеж на ап.табло е обозначено кой токов кръг с какво сечение кабел се изпълнява.в случая чертежа е направен що годе добре-поне не са му нахвърляли и слаботоковата отгоре.с изключение на:
–това,че ширма са го дали на един токов кръг с осветлението (първи кръг)
-девиациите на спалните (добро като замисъл лошо като изпълнение,над главата където спиш-по добре да се сложи още по един кръстат ключ и да се разпределят над нощните шкафчета).
  • 1
  • 2

Тема "Какво да подобря в ел. инстал. на апартамента, преди ремонта" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: