• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
mcm - специалист
Обикновено фугата може да се направи с чуждо парче, например 3мм фазер с подходящо покритие изрязан на ленти около 3 см. На канта на плоскостта /по средата/ му правиш канал на фрезата с подходяща ширина и дълбочина за да влезе част от лентата - фазер плътно, така фугите стават еднакви. Частта която се вижда от канта можеш предварително да кантираш с подходяш кант, също така плоскостите могат да се коват през канала за скарата.
Krelion - специалист
Това е добре,но не знам дали във фирмата където ще поръчвам плоскостите,правят такива канали.Коването не го разбрах много,как ще стане на последните.При по-голяма фуга-4-5мм,няма ли да си личат повече разликите?
mcm - специалист
Нещо от тоя род, фугата сам я изчисляваш и според исканата от теб ширина изчисляваш колко да е чуждото парче/перото/ Ковеш през нута към скарата на първата плоскост преди да си сложил перото, после слагаш перото и надяваш втората плоскост на перото, без да я ковеш отпред т.е. ковеш само отзад. Последната /завършващата/ към стената няма как да я ковеш през нута, и я завиваш директно с подходяща вида като главата на видата да е завита под нивото на плоскостта. Отгоре скриваш с подходящо парче от кант. Примерно аз бих си направил тапа от кант с подходящ диаметър замба.

П.П. Ламперията в коридора ми е от ПДЧ, 180/50 см , направена по описаният начин.

Прикачен файл

174x131_nut-_und_federsyst1.jpeg
174x131_nut-_und_federsyst1.jpeg (1.83 KиБ) Видяна 5577 пъти
Krelion - специалист
Ясно.При мен ще е от тавана до пода и от стена до стена.
Как е по-добре:големи плоскости или по-малки?Дай некоя снимка.
Тези канали и "фуги",няма ли да оскъпят нещата?
mcm - специалист
Размера на плоскостите зависи от теб, малки или големи за мен е все едно, зависи от това какъв размер материал ще намериш до това какъв визуален ефект искаш. Щом казваш че стената е петоъгълник, то тогава пробвай да разчертаеш различни варианти на скица и сам ще намериш вярното решение. После може и на стената с точните размери, пък след това и като ги поръчваш и да ти ги разкроят.Тия плоскости не се режат със зеге или обикновен циркуляр, за да не се накъртят ръбовете им. Снимки ще кача довечера като се прибера.
mcm - специалист
Ето я, правих я преди около 17 години, покритието е някакво пластмасово и се кантираше отвратително, не като сега със самозалепващи кантове. Перото е от фазер с някакво гетинаксово покритие, от него правеха видимата част на дъната на шкафове.

Прикачен файл

DSC01239.JPG

Прикачен файл

DSC01237.JPG
  • 1
  • 2

Тема "Ламперия от ПДЧ плоскости" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: