• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
forski - специалист
Само с вар и пясък ли колега, пясъка за какво е ?
С грунд и фасаген няма ли да стане по-добре, че с вар ще е по-евтино е ясно?
JORO - напреднал
Недей с фасаген - струва ми се, че след известно време ще се олющи, защото все някаква влага ще прониква в кирпича. Мисля, че с вар и малко Ц-200 ще е най-добре!
forski - специалист
Оффф абе и аз това се чудя дали няма да се олющи тоя фасаген, и за това още не съм я започнал :?
Все си мисля че грунда ще заздрави основата и фасагена ще стои ама нали е от кирпич и де да го знам колко ще изкара преди да стане на люспи и да падне.
Намерих някакви силикатни бои, дишащи ала,бала но са скъпи и не ми се рискува да мажа с тях, че може да се окаже че съм си хвърлил парите и труда на вятъра.
Вар и С200 изглежда най безболезнения от към финанси вариант май на там клонят нещата, дано да стане :?
VLADO66 - майстор
Боро имат бяла пръскана мазилка/суха на чували/,разреждаш с вода и или с таралеж или с баданарката след грундиране.Ползвал съм я за ограда и тавани на бани-здрава е.
miliad - майстор
Да се използва грунд, фасаген и подобни съвременни материали върху стена от керпич/пръст/ според мен е необосновано като парична стойност. Разхода на материал е голям защото пръста поема много, а времето за което ще се задържи на стената е година, две.
Ако търсиш най-евтиното временно решение боядисай директно с варно мляко/все едно варосваш дръвчета/, предварително почисти стената от слабите подпухнали парчета.По гъстия разтвор се лепи по-добре на стената, но се нанася по трудно. Ако добавиш Ц200 ще увеличиш устойчивоста на покритието, но няма да е съществено. Керпича се влияе само от влагата. Като се намокри повърхностния слой набъбва и се разтрошава. В каква степен зависи от качеството или количеството на глината в него.
Ако искаш малко по-трайно покритие варианта е да шприцоваш с рядък варов разтвор с добавка на цимент/колкото повече цимент по здраво/. Това е същото шприцоване като преди измазване с варов разтвор.Има тема за измазване с варов разтвор, може да погледнеш там.Покритието е здраво и пази керпича от влага и разпрашаване, но не мога да го нареча естетическо.Ако си поиграеш с таралеж може да го докараш до нещо подобно на пръскана варова мазилка.
Последното е класическа варова мазилка.Може да се направи с рапицова мрежа отдолу по-добре е. Може и без.Ако искаш карай по мастар, ако искаш карай по тухлата тънко както са го правили едно време когато варта е била скъпа. В ъгъла на оградата се вижда май стария метод-тънко замазване с кал и отгоре варно мляко.Варосвало се е всяка година, обикновенно напролет за да се поправят пораженията от зимата.
Дълго стана за четене
  • 1
  • 2

Тема "Боядисване на стена от кирпич" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: