Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ArturDent - Почти Безобиден
При нас дъските са 360 лв./куб.м
При дебелина 2.5 см и 1250х2500мм (от горния пост за ОСБ)
"Лист" излиза 28 лв.

А ако е точно с като листа (22мм) - 24.75
kavi67 - специалист
В първият си пост,те попитах 'защо не включваш варианта с ламперията'?Сега виждам,че тя също е един от вариантите ти,макар й по-бавен.....Ако,ще слагаш ламперия-един съвет си позволявам:спри се на варианта с 'калибрована' ламперия,а не 'кофражна'!!!Цената,която е дал 'arturdent',е за калиброваната - при кофражната цената е около 250-280лв/куб. Обикновено,кофражната ламперия е почти само от 'изрезки'(с малки изключения!),имам впредвид че всички дъски са с кората,а там се завъждат гадинките(ако не са били там вече!),които ти изяждат дъската,и след 10-12 години(според зависи!)може да се окаже че нямаш здрава дъска!!!Затова,непременно заложи на калиброваната ламперия-ако може суха,макар че едва ли ще намериш!Успех със строежа!
dpp - специалист
Аз взех кофражни дъски 2 м2 и за един предиобед със спешъл инструмент и двама помощника ги избелихме от кората, после бяха обработени с Бохемит и вече са готови за полагане. Това е най -евтиния вариант. Малко труд по обелването на кората/ но е задължително/ и после пръскане с препарат. Пръскането е неубходимо и при втория вариант - така или иначе всичко смятам аз да мина с тоя Бохемит, все е в плюс..Имам още около 2 кубика ползвани свалени от покрив дъски които даже са с битум намазани от едната страна, взех и ламперия за терасата. От няколко човека чух , че по -добре от дъската няма. В комбинация със тея паропропускливите фолиа, става идеално проветрен покрив...ще видим когато го изпълня идния месец.. :-D
..иначе кофражните плоскости запечатват покрива все едно е с битумна топлоположена хидроизолация! Губи с еефекта от паропропускливото фолио - и е по-скъпо. Вярно , става по -бързо, но и там се реже и хвърля доста ако покрива е раздвижен, дъската все ще и намеря място до последно.. :?
schuldiner - майстор
По другите въпроси да не дъвчем пак, но за Бохемита... По стечение на обстоятелствата остана малко дървен материал, минат на три ръце с четка декември-януари. Освен че псувах яко, дето ми изяде ръцете (въпреки ръкавиците, все се окапваш тук-там; представям си пръскането какъв цирк е!), пробвах да го горя в печка - не гори добре. Оставих го за разни работи по двора - завъди мравки, ама мравки... стотици, с яйца и прочее. Значи на мен може да ми гори кожата, а насекомите си снасят?! Гледам, и охлювите не ебават отровата, целият е олигавен. В момента едни гекончета се крият в купа... Та който иска, нека си грундира. Според мен, освен сам да се натрови, друга файда няма (може наистина да пречи на горенето, но аз не бих разчитал). А, да - дава добър цвят, но има и по-лесни начини за това.
dpp - специалист
Ами с кво друго осен Бохемита - чух за син камък и там темподобни импрегнирания ама...
bulhomes2 - майстор
Ще си позволя да цитирам Фло, защото не знам дали ще види темата и дали ще му се пише пак:

"Не е патент,напротив драго ми е да я споделя,все пак тук е мястото да споделяме,да се учим и да оставим нещо след себе си!Пропорцията е наистина приблизителна,зависи колко искаш да потъмниш дървения материал!Условно:10л нафта+1кг асфалт+1л безир+1л кореселин+1л препарат п/в дървояди+1л горяло/употребявано двигателно масло=тази смес я загряваш,за да се разтопи асфалта и да стане хомогенна смес.Ако не можеш да прецениш колко трябва да ти бъде тъмна сместа,периодично пробваш с четката върху една дъсчица!Ако ще полагаш дървото с четка-по-добре е да ти е повече асфалта,нафтата и маслото-ще бъде по-гъста сместа,което е по-добре.След седмица миризмата на нафта няма да я има,но няма да има буболечки!
Препарата против дървояди,който използвам е български,купувам го от местен предприемач/ХЕИ/,и е продукт на някакъв бг -софийски професор,цената му е 6лв за литър.Името мога да ти го кажа след като попитам допълнително!Продава се в 20л туби и самия той има потъмняващ ефект.На мен ми го доставят уж приятелски на доставни цени!
Но и без този препарат,ефекта на гореспоменатата смес е поразителен!Майсторите,които работят по къщата/без да ги познавам преди това/,също използват подобна смес при ремонта на старите къщи в Родопите!Това са натурални продукти,които са по-добри от модерните и скъпи лакове,имащи трайност не повече от 5 години."
Фло - специалист
bulhomes2 написа:
Ще си позволя да цитирам Фло, защото не знам дали ще види темата и дали ще му се пише пак:

"Не е патент,напротив драго ми е да я споделя,все пак тук е мястото да споделяме,да се учим и да оставим нещо след себе си!Пропорцията е наистина приблизителна,зависи колко искаш да потъмниш дървения материал!Условно:10л нафта+1кг асфалт+1л безир+1л кореселин+1л препарат п/в дървояди+1л горяло/употребявано двигателно масло=тази смес я загряваш,за да се разтопи асфалта и да стане хомогенна смес.Ако не можеш да прецениш колко трябва да ти бъде тъмна сместа,периодично пробваш с четката върху една дъсчица!Ако ще полагаш дървото с четка-по-добре е да ти е повече асфалта,нафтата и маслото-ще бъде по-гъста сместа,което е по-добре.След седмица миризмата на нафта няма да я има,но няма да има буболечки!
Препарата против дървояди,който използвам е български,купувам го от местен предприемач/ХЕИ/,и е продукт на някакъв бг -софийски професор,цената му е 6лв за литър.Името мога да ти го кажа след като попитам допълнително!Продава се в 20л туби и самия той има потъмняващ ефект.На мен ми го доставят уж приятелски на доставни цени!
Но и без този препарат,ефекта на гореспоменатата смес е поразителен!Майсторите,които работят по къщата/без да ги познавам преди това/,също използват подобна смес при ремонта на старите къщи в Родопите!Това са натурални продукти,които са по-добри от модерните и скъпи лакове,имащи трайност не повече от 5 години."

Колега,това аз не съм го казвал! Нещо си объркал цитатите от друг форум,трябваше да се сетиш,че няма как да карам във Варна майстори от Родопите.Както и да е ,общото между всички импрегнанти е включените в състава петролни продукти нафта или керосин,като разтворители и носители. Аз ползвам съвсем натурален и по-добър импрегнант течния ланолин.1 литър отива от 10 до 50 м2,цената е 24 лв.с ДДС. Представлява по същество течен восък,пропива в дълбочина ,защото е с плътност 0,865 кг./л.,капилярно проводим .
bulhomes2 - майстор
Хм. Винаги съм си мислел, че всичките ми химически записки са от теб. Явно бъркам, но отдавна съм си го записал и няма как да се сетя кой е бил тогава.
zloby - помощник
Благодаря за мненията и съветите, продължавам с проучването след няколко дена, когато имам време да тичам напред - назад.
stenmark - специалист
Flo сподели от къде може да се купи този Ланолин.Поне ме насочи в какви магазини.В нета пише за козметика и такива ,но това не ми вурши работа.

Тема "Покрив - ОСБ или кофражни платна ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: