Ел. инструментите. Консумативи.
mania - напреднал
Аз БМВ-то ако искам и на газ ще го карам и едва ли ще ми е тъпо. Ако не е инверторен, трябва да е трансформаторен, но пък аз не искам голям кютюк. И другото което е, искам да инвестирам в самата технология. Нямам намерение да спонсорирам производители на трансформаторни, особено като се вижда, че бъдещето е на инвертора.
mitko64 - майстор
Да попитам горекоментираните модели как се държат с неръждавейка и базични електроди. Имам един 200 А руски трансформаторен пън, не се повдига, а и няма под 120А. Мъча го с неръждаеми, ама само плюе, фучи и прогаря. Стоманените само плюе и лепи електрода. Не ми трябва професионално, но мисля да инвестирам в нещо по- универсално- да може да се работи и по- тънки детайли, неръждавейка, стоманени и рутилови 4мм. За алуминий и други цветни не си правя илюзии.Ценово около 600-700лв.
dragozow - майстор
Ако питаш за моите заваряват с всякакви електроди. Не съм виждал инвертор да се запъва на наръждавейка. Горят всичко, стига да избереш подходящите електроди и машина. За това, което ми казваш може да си купиш евтин TIG, например това:
http://www.argo-market.com/Products/Details/1325
Дебелите електроди не са му проблем и не прегрява на нищо, без значение колко го тормозиш. Готиното с TIG е че може да правиш дребни и малки неща и то доста чисто. Няма шлака, заварката става като фабрична от робот.
preslav - майстор
dragozow написа:
Ако питаш за моите заваряват с всякакви електроди.
Привет!
Имам съвсем малко колебание за избора между 140 и 200 амперовия вариант. Разликата от 70 лв. на фона на първите 389 лв. не е нещо, което да ме събори. Преди години съм ползвал трансформаторните (домакински) на Кракра и съм нямал проблеми, сега смятам да ползвам електрожена за подобни неща, но апетитът идва с яденето и не се знае как бих го натоварил в бъдеще.
Благодаря предварително за съвет на какво да се спра!
mania - напреднал
Бих ти препоръчал 200 ампера (аз такъв си взех), защото и амперите повече и кабелите по-дълги. Особено тия дълги кабели са голямо удобство, въпреки че по книгите идват тънки за 200 ампера. А и тия 8 кила са общите: машинката + кабелите. Но имай предвид, че за каквото плащаш, такова получаваш. Това, което наблюдавам при моя е несъответствие между амперите на врътката и това, което показва, като това на дисплея трябва да е уж по-правдоподобно. Също и съпътстващото описание на машинката е малко объркано, но се преживява. Другото, което не ми харесва е, че на 6 месеца трябва да се носи на профилактика, за да важи гаранцията или поне така разбрах от гаранционната карта.
preslav - майстор
mania написа:
Но имай предвид, че за каквото плащаш, такова получаваш. Другото, което не ми харесва е, че на 6 месеца трябва да се носи на профилактика, за да важи гаранцията или поне така разбрах от гаранционната карта.
Искаш да кажеш, че ако платя повече за електрожен на друг производител ще получа повече - има машини по 150 А (френски) на цената на този от 200 А?
Това с профилактиката и на мен не ми харесва - мисля, че по закон няма такива положения, или имаш гаранция 2 години или някой шикалкави?
profesionalist_wood - майстор
Първо разпитай по сервизите дали има смисъл да купуваш някои модели инвертори и кои са по-на сметка в ремонтнопригодността....
mania - напреднал
Не бих казал, че ще получиш повече, по-скоро по-точна информация. Има малки несъответстия на това, което чета в ръководството на моя и това, което е в действителност. Например, на картинката го дават с ключ за изключване отпред, а той е отзад; мощност на празен ход 45W, а тя е 90 W; входящите кабели ги дават, че трябва да са 6 квадрата, а те са 4. Точно тия несъответстия малко ме притесняват, щото може да се окаже, че не била точно 200 ампера (ако е в повече няма да се оплаквам :) ). Някой ден може и напрежението и тока да измеря.
Иначе засега от машинката съм доволен, въпреки че нямам много време да се занимавам с нея и не съжалявам, че съм я взел. Но щом си бил с кракра, която има 4 или 5 положения за тока, тази машинка с безстепенно регулиране ще ти хареса :).
А за ремонта - машинките на аргомаркет се водят ремонтопригодни според това, което прочетох и ремонта излизал до към 50 - 70 лв.
preslav - майстор
mania написа:
Не бих казал, че ще получиш повече, по-скоро по-точна информация. Има малки несъответстия на това, което чета в ръководството на моя и това, което е в действителност. Например, на картинката го дават с ключ за изключване отпред, а той е отзад; мощност на празен ход 45W, а тя е 90 W; входящите кабели ги дават, че трябва да са 6 квадрата, а те са 4. Точно тия несъответстия малко ме притесняват, щото може да се окаже, че не била точно 200 ампера (ако е в повече няма да се оплаквам :) ). Някой ден може и напрежението и тока да измеря.
Иначе засега от машинката съм доволен, въпреки че нямам много време да се занимавам с нея и не съжалявам, че съм я взел. Но щом си бил с кракра, която има 4 или 5 положения за тока, тази машинка с безстепенно регулиране ще ти хареса :).
А за ремонта - машинките на аргомаркет се водят ремонтопригодни според това, което прочетох и ремонта излизал до към 50 - 70 лв.
Благодаря за инфото!
Честно казано, според това, което описах в магазина и според продавача дори и 140 А вариант ще ми е достатъчен, но в крайна сметка реших, че по-голямата машина няма да ме затормози нито с килограмите си, нито с цената си. При условие, че никога не съм работил с повече от 3.2 мм електроди, надали 140 А на 100% ще са ми недостатъчни - предполагам, че аз ще се изморя по-бързо от машината.
Като пипна пак ще пиша, макар че мнението ми ще е само на база сравнение на трансформаторен с инверторен електрожен.
dragozow - майстор
Нека ви светна малко за профилактиката на 6 месеца, тя е безплатна и става веднага. Прави се с цел да почистим машината отвътре за да я имате по-дълго време. Дори и да не я донесете гаранцията не отпада, просто за добрата и работа наистина не може да е задръстена с прах. Може да си я отворите у дома и внимателно да издухате, гаранцията не се губи. Това важи за сините машини, при Gysmi не пипайте нищо, техния сервиз не разрешава такива манипулации. На много фирми гаранцията отпада ако няма профилактика, например Спарки. При нас се прави за да спестим ядове на нас и на вас. Много хора не си пазят машините, виждам машини на по месец, които изглеждат като на 5 години, говоря за фирмите. Обикновено бай мангал не спира перфоратора като искри, а чак когато изгори. Това е така защото не го е плащал.

Тема "Съвет за инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: