• 1
  • 2
Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
lov - майстор
Надявам се колегата да не се сърди че ще му ползвам темата за да задам някое въпросче по темата че и за ще почвам да бера ядове в края на месеца с подобна история.
При мен къщата обаче 2 от етажите са вкопани в ската който е скала и само третия е над земята. Водата се процежда по скалата от баира от зад. Правени са някакви дренажи но на времето и не е имало такива мембрани и материали тогава. Та в общи линии почти няма ефект освен след големи дъждове кога се вижда направо цяла река от тръбата. Това с тръбите и подсипките ми е ясно но как да залепя тази мембрана плътно за скалата че да не процежда и под нея. Или трябва да направя бетонен улей на разстояние и от там да се опитам да я отведа.

Прикачен файл

P3060071.JPG

Прикачен файл

P3060068.JPG
zimel - специалист
"... как да залепя тази мембрана плътно за скалата че да не процежда и под нея..."

Lov, ако имаш в предвид под мембрана-геотекстила, то искам да ти кажа, че на нея точно това и е работата- да процежда вода и да спира едрите частици.

АКО правилно съм те разбрал... :?

Геотекстила служи за филтър. Този сивия плат от моите снимки.
lov - майстор
На първата снимка се вижда къде е скалата. Само дето изглежда по дълбоко иначе е на около метер под плочата на третия етаж. Там искам да сложа мембрана която да подппре да не влиза в стената която е в ската. Знам какво е геотекстил.
VLADO66 - майстор
Смятам че някоя от тези мембрани ще ти свърши работа http://www.isomat.gr/bg/%D0%A5%D0%98%D0 ... %BD%D0%B8/ ,особеното е че нямат UV защита и трябва да ги скриеш от слънцето.
lov - майстор
То това ясно и без това ще е в земята така че проблем с материала няма.Но как се процедира за да се залепи към скалата така че да не минава под нея. Как се прави в такъв случай. Да отливам някакъв борд от бетон ли и той да я притиска. И да ползвам някакви еластични смеси между нея и камъка. Приемам всякакви идеи че не остана време.
И въпросче към колегата @zimel. До какво ниво са ти нарязани така тръбите. От снимката ми се струва че не слиза под средата. Защото за по тънко и аз мисля да ползвам PVC а не специална тръба.
VLADO66 - майстор
Дай снимки на проблемния участък по отблизо. че не те разбирам.По принцип щом има големи неравности може да ползваш течни ХИ, като предварително измажеш пукнатините с еластично циментово лепило.
lov - майстор
Снимките които съм качил по горе са от лявата и дясната страна на фасадата на къщата. Скалата е взривявана за да се отнеме част от склона защото там е полегато. И за мен е тъпо да се строи по този начин но е заварено положение. Задната страна на фасада е права линия с дължина към 9. За съжаление нямам други снимки а и трудно мога да направя нови защото всичко е обрасло а и няма от къде да се направи панорамна снимка. Снимките които ще кача по долу са пак от същите кадри само съм изрязал предварително същите участъци преди да ги компресирам за да могат да са малко по детайлни. Това което се вижда под линията на снега си е открита скала обрасла с бръшлян. В дясно малко по ясно се вижда скалата как направо е отливан бетона върху нея. Вътре са доизградили стени с тухли и са направили един тунел от зад ама файда никава при по големи дъждове бетона си просмуква и най вече в приземния етаж си е влага. Та чак по пода тече малка бара. Скалния масив от зад е под ъгъл около 30 градуса и на горе баир колкото щеш. Почвения слой е почти нищожен и водата се движи по повърхноста на скалата. И къщата я подпира. От лявата страна където се вижда една дупка като за прозорец всъщност е един канал горе долу до средата на къщата с дълбочина около 1,50 и толкова широк но е направен само до средата на фасадата. Та макар и калпаво изпълнение защото е правен толкова аджамийско че няма на къде ама спасява с доста повече положеието от колкото с другата половина. Направена е една площадка към 3 м широка по цялата дължина половината е бетонирана но дори и да не вземам под внимания големия водозбор на горе по баира само нейната площ е достатъчна да събере достатъчно вода и да ми прави проблеми. Идеята ми е където свършва да копая до скалата и там да слагам дренажа но ако не залепя мембраната към скалата и водата минава под нея все едно нищо няма да съм направил.
Ето и малко по детаилните снимки. Вратата на снимката е точно на средата на фасадата. Канала се намира в ляво и снимката на него е направена точно от като съм излязъл от там по стъпалцата.
дано от толкова обяснения разберете за какво иде реч. Другата седмица ще карам строителни материали и ако успея да очистя с храстореза ще направя и по добри снимки.

Прикачен файл

P3060067.JPG

Прикачен файл

P3060068.JPG

Прикачен файл

P3060071.JPG

Прикачен файл

P3070082.JPG

Прикачен файл

P3070078.JPG
VLADO66 - майстор
Да,не е лошо да зачистиш отзад на къщата поне на метър от нея до скала и да снимаш по детайлно.
  • 1
  • 2

Тема "Дайте съвет за направата на дренаж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: