stelaartoa написа:Спокойно можеш да си направиш системката точно както си я замислил. Много хора така се охлаждат. Не знам защо всички ( вкл и Чаро ) възприемат кладенеца като някакъв огромен термос,без никакъв топлообмен към почвата наоколо. А то ИЗОБЩО НЕ Е ТАКА ! Контактната площ на такъв дълбок кладенец е предостатъчна,за да поеме топлината от 3 деветки и да я отдаде в земята наоколо. Защо не се помисли как всъщност работят земносвързаните ТП с вертикалните сондажи и серпентините в тях !Дано не съм прав! Ще се радвам, ако каспарчо сподели евентуалния резултат и той е успешен във времето...
П.П - тея 50 м Ф16 са прекалено за 3 деветки. Контактната площ е достатъчна не за 3,а за 13 деветки сигурно....
Но освен опита ми с тези неща, ще добавя и малко сметки:
От 8000л вода ще се извадят определено количество енергия и това ще стане за няколко дни. След това ще се разчита единствено на тези 200л (които при температурна разлика около 6-7гр ще 'донесат' около 1,5кв енергия за 24 часа) + топлообмена от стените на бунара. Каква мощност ще се извлече и с каква скорост ще тече топлообмена при температура на стените и около тях да речем 12гр и водата в бунара да речем 18гр (вече минала през 'конвекторите'?
Като добавим и това, че 8000л се побират в бунар с диаметър 1м и дълбочина 10м, чиято контактна повърхност е около 32кв.м, какво се получава? А като добавим и медната серпенитина на дъното

Знаеш, че за земносвързана термопомпа трябва доста площ, знаеш и колко вата се извличат от геосондите, земната серпентина и т.н. Знаеш и при каква температурна разлика се постига този топлообмен.
Ще се радвам да разбера, че сметките ми са грешни, и че каспарчо успява да поддържа едни 23гр в къщата си за повече от седмица. Както бунара не е термос, така и стаите на каспарчо не са.