Аз режа полистиролбетона с циркуляри и от опит знам, че най доброто е ремъчна предавка. Ремъка предпазва електрамотора от пренатоварване.
Всичко за дърводелството
gechev
- специалист
26 мнения в "Въпрос за циркуляр"
Обясни ми малко как става,трябва плота да е подвижен или как?
Благодаря на всички за страхотните отговори,помогнахте ми няма що.
brad4edat
- специалист
Най-добре за мотора, за диска и като цяло е да се направи с вал и ремъчна предавка! Предпазва се мотора от изгаряне и разбиване на леглото на предния лагер.
Може да се закрепи на мотора, все пак. Трябва обаче или да се стругова отпред оста на мотора (което попринцип е пълна глупост и съсипия) или да се вкара топлинно задния опорен таз, след което този таз се стругова опорната му повърхнина за да не бие диска. Това става като се закачи целия ротор на мотора, на два центъра на струг и се провери за биене, чак тогава се стругова. Тазовете се набират или с гайка с правилна самозатягаща се резба или с якостен болт с резба в оста.
Съветвам те да не се спираш на варианта с директното закрепване на циркуляра върху оста на мотора!
Закрепи циркуляра на друга ос, като най-безопасно ( но и най-пипкаво за смяна на диска) е разполагането на диска между двете лагерни тела, така дори и да се скъса някога оста, то диска няма да изхвърчи и да ти отреже главата
Иначе е желателно да се постигне възможно най-малко разстояние между циркулярния трион и лагерното тяло с лагера, така се намаляват вибрациите в машината и се свежда вероятноста за скъсване на оста. По възможност гледай да избереш диск с по-голям отвор за да можеш да избереш и по-масивни лагери и по-здрава да е оста
Много е важно тазовете (особено задния опорен) да се изработят перфектно от кадърен стругар, че да няма после бие ми триона и затиска или шари по материала 
Може да се закрепи на мотора, все пак. Трябва обаче или да се стругова отпред оста на мотора (което попринцип е пълна глупост и съсипия) или да се вкара топлинно задния опорен таз, след което този таз се стругова опорната му повърхнина за да не бие диска. Това става като се закачи целия ротор на мотора, на два центъра на струг и се провери за биене, чак тогава се стругова. Тазовете се набират или с гайка с правилна самозатягаща се резба или с якостен болт с резба в оста.
Съветвам те да не се спираш на варианта с директното закрепване на циркуляра върху оста на мотора!
Закрепи циркуляра на друга ос, като най-безопасно ( но и най-пипкаво за смяна на диска) е разполагането на диска между двете лагерни тела, така дори и да се скъса някога оста, то диска няма да изхвърчи и да ти отреже главата

Здравейте. Искам да попитам знаещите, мога ли с 2,2 kw на 1400 об. двигател да задвижа 600мм. диск? В момента съм с 400мм , но ми идва малък. Няма да се ползва професионално а за 10 кубика годишно.
Илчо Илиев
- майстор
Абе то ще се върти триона,но не разчитай на чудеса...
Има и друг момент, триона също играе роля на маховик и както тоя-600мм. ще даде добър ефект..
Аз имам резачка към тракторчето(5кс) и преди време сложих трион 500мм(стария беше 400) и ефекта беше доста добър,та се надявам и при теб да е добре..
Иначе, останалата част от циркуляра как е, дали ще понесе такъв трион, все пак това голяма тава, дай някоя снимка да видим, предполагам,че е с люлка....
Има и друг момент, триона също играе роля на маховик и както тоя-600мм. ще даде добър ефект..
Аз имам резачка към тракторчето(5кс) и преди време сложих трион 500мм(стария беше 400) и ефекта беше доста добър,та се надявам и при теб да е добре..
Иначе, останалата част от циркуляра как е, дали ще понесе такъв трион, все пак това голяма тава, дай някоя снимка да видим, предполагам,че е с люлка....
Снимки не мога да качвам.На люлка е, но мисля да му направя плот и да ползвам около 20см от диска.Оста според мен ще е добре а, конструкцията е със сериозни железа и добре събрана(според мен де)
Илчо Илиев
- майстор
И в други теми съм казвал, за да може някой да отговори адекватно, задавайте въпроса с колкото е възможно повече информация,но....
Ся, за да искаш да ползваш този циркуляр с плот и 20 см височина на триона,явно искаш да разбичваш нещо...
С този мотор просто няма да стане, за да рзбичваш примерно чамова талпа 5см, няма нужда триона да стърчи 20 см, та ако ще е нещо по-дебело, или ще изгориш мотора или ще разбичваш 1 талпа 1 час...
Не вярвам да режеш напречно нещо на плот, след като имаш люлка...
Стана ми интересно, с какви щендри ти е оста,че като сложиш плот, при 600мм трион, ще ползваш само 20 см ...
П.П. Искам да ти помогна,но за да стане, трябва да имам повече инфо около проблема и наличните фактори, поне обясни какво точно искаш да направиш и какво имаш...
Ся, за да искаш да ползваш този циркуляр с плот и 20 см височина на триона,явно искаш да разбичваш нещо...
С този мотор просто няма да стане, за да рзбичваш примерно чамова талпа 5см, няма нужда триона да стърчи 20 см, та ако ще е нещо по-дебело, или ще изгориш мотора или ще разбичваш 1 талпа 1 час...
Не вярвам да режеш напречно нещо на плот, след като имаш люлка...
Стана ми интересно, с какви щендри ти е оста,че като сложиш плот, при 600мм трион, ще ползваш само 20 см ...
П.П. Искам да ти помогна,но за да стане, трябва да имам повече инфо около проблема и наличните фактори, поне обясни какво точно искаш да направиш и какво имаш...
Тема "Въпрос за циркуляр" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература