• 1
  • 2
Ел. инструментите. Консумативи.
MamaMy - майстор
Не си прав ... за тоника. Основно пия мин. вода ГБ. Ако има тоник бива веднага изпит и продължавам на ГБ.
Иначе трябва да уточня. моя метод действа при теракота и фаянс. Един гранитогрес ми разказа играта. Две дупки 10мм ми костваха 4 часа. :)
van4o_m - специалист
:lol: Та последно не разбрах като имам бургии за бетон за перфоратор, за дърво и кобалтови за метал, но нямам за плочки има ли смисъл изобщо да си взимам от универсалните или не??
marian1 - майстор
За какво ти е? Я по добре си купи перфоратор с плавни обороти - ако толко ти е зор да си имаш такова свредло, не е милион - купи си го - но щом не си изкарваш пари с това, е само загуба. Аз за прецизни монтажи ползвам свредла с опашка ( останали ми от миналото - и заточени под по-голям ъгъл - остър ) - ако те притеснява изместването може да ползваш един изпитан елементарен номер - кръстосваш хартиено тиксо над избраното място и дупчиш - това малко помага против плъзгане :wink: ( говорим за пробиване върху плочки )
mitko64 - майстор
Най-добри резултати при мен, за дупчене на стенни плочки и таракот, е номера с тиксото и една джаджа на Тоpex подобна на пергел за отвори във фаянас. Само където предварително демонтирам подвижното рамо. Като пробия плочката проължавам вече с перфоратора, може и без удар. Греса е твърд и прецаква твърдосплавния връх.
van4o_m - специалист
Реших да си взема една 6-ца да ги пробвам... :| Представляват обикновено свредло с карбидна пластина, но заточено по мааалко по-различен начин. При пробиване в плочки не се различават от обикновено свредло за бетон за бормашина. За метал не стават особено, а в дърво се справят малко по-зле от свредло, което е за тази цел. За цената на едно "универсално" свредло човек може да си вземе едно кобалтово и едно за дърво, които ще му свършат много по-добра работа. Моето мнение - не си струват парите!
mobilis - специалист
Аз взех от Практикер един комплект универсални свредла на Бош - за хоби дейности.

Ползвам ги предимно за бетон, тухли и плочки,като за последното съм най-доволен. Гарантирано пробива гланца на фаянс без удар, и не е нужно да се натиска силно /стига да спазваш препоръчваните обороти/. Отворите стават много прецизни и с остър ръб. За метал са полезни, когато нацелиш стоманения профил в гипсокартон /а това е много досадно - сменяш със свредло за метал, дупчиш наново и разширяваш ненужно отвора/
van4o_m - специалист
Че то и бургиите за бетон пробиват гланца на теракот/фаянс със същия успех (ако се работи на бавни обороти). Не видях особена разлика в производителността, пързалянето в началото или качеството на отвора. А с малко повече натиск и търпение обикновените карбидни свредла пробиват тънки метални профили(не са подходящи, но ако се налага може и с тях).
Chefo77 - майстор
Имайте предвид, че тези свредла работят БЕЗ удар (за тези, които не са забелязали). За мен са перфектни за инцидентни отвори с винтоверт - когато ме мързи да вадя или не нося перфоратора :)
  • 1
  • 2

Тема "Свредла на Бош" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: