Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
iivanov - майстор
По този начин съм разсаждал къпини.Не знаех за лози...
докера - специалист
Те къпините са лесни- бодваш върха на пръчката в земята и за няма и месец - вече има развит корен . Режеш и имаш готов разсад :-D Имам поне 10 такива в момента на село ...
hidrazin - майстор
По подобен начин съм разсаждал лози от асма. Там рядко може да имаш толкова дълга пръчка, че да стигне до земята.
Взимам едно PVC шише 2,5 литра от безалкохолно. На дъното му правя дупка с поялника колкото да мине пръчката от
асмата. Напролет си избирам някоя не много дебела пръчка - те се хващат по-добре и нанизвам шишето чак до майката.
Привързвам го със сезал за някой от теловете и от горната страна му изрязвам отвор около 5 на 15 сантиметра, откъдето
го пълня с почва и поливам. За целия сезон до есента шишето се напълва с корени видими през стената на шишето.
Есента, като окапят листата го отрязвам заедно с пръчката и го прибирам в мазето. Слагам няколко такива в голяма кофа
и празнината между шишетата запълвам с пясък и го поливам. Така държи влага до пролетта. При засяването напролет цепя
шишето и леко подрязвам корените и скъсявам пръчката на 2-3 очи. Ако се полива редовно резултата е отличен! Още в годината
на засяването се качва на асмата.
Догодина мисля да сложа няколко шишета и ще направя снимки. Сега нямам да покажа, но мисля че обясних доста подробно.
Успех!
:partyman:
teon - специалист
Стефко написа:
Има и една тънкост, която малко хора я знаят.
...ее..туй е в основите на лозарството...
...аз съм имал случай, сея лозичка - нишанката се хваща , лозичката - не :-D
Стефко - специалист
teon написа:
Стефко написа:
Има и една тънкост, която малко хора я знаят.
...ее..туй е в основите на лозарството...
...аз съм имал случай, сея лозичка - нишанката се хваща , лозичката - не :-D
Прав си. Но сам виждаш какви теми се задават. Не виня хората, че не знаят основите. Просто са расли в центъра на София, и селското житие е само за подигравка.
Mega - специалист
... Че защо за подигравка? Ние натам вървим, но се учим и не ни е срам да питаме. Не всеки има щастието да има село.
kabel96 - специалист
Много добри и верни съвети давате ама ЗАБРАВЯТЕ в кой век живеем.Лозите наистина лесно се хващат но до 4-5 година и таман са супер и край.Поне при мен в две различни села едно и също.Затова купувам подложки от институт 20-30 стотинки бяха и размножавам спокойно.
http://agronet.bg/agro/plant-protection ... ksera.html
Johny - майстор
kabel96 написа:
Много добри и верни съвети давате ама ЗАБРАВЯТЕ в кой век живеем.Лозите наистина лесно се хващат но до 4-5 година и таман са супер и край.Поне при мен в две различни села едно и също.Затова купувам подложки от институт 20-30 стотинки бяха и размножавам спокойно.
http://agronet.bg/agro/plant-protection ... ksera.html
+1
докера - специалист
И това за определени сортове ли важи или ....? Защото аз поне от 20 години го практикувам метода "бучни пръчка" и не съм имал проблеми от такъв характер ....
kabel96 - специалист
Като гледам си от Варна а за песъкливи почви по малко важи и си късметлия.При мен умряха 4-5 различни сорта и все 3-5 година.Между тях имам с подложка и никакви грижи до сега.

Тема "Запазване на лозя" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: