От мобилни телефони до цифрови камери
infomar
ge6aaaa3 написа:
Здравейте,
Трябва ми схема на зарядно, което не само да изключва при достигане на 14.8V, но и да се включва при падане на напрежението под 11V. Акумулатора се използва за резервно захранване на осветлението в къщата на село и е нужно винаги да е зареден. Тока трябва да е над 3А, защото акумулатора е 200Ах.
ПП По възможност да се използват компаратори, защото не ми се занимава с много елементи, но не ми е проблем и да е сложна схемата, имам опит в електрониката.
Здравейте,

1. За тази цел аз използвам малко зарядно около 1-2 ампера включено постоянно към акумулатора.
Подобно на :
http://www.tpetrov.com/search.php?prod= ... 2V+04+1.8A
Зарядно устройство 6/12V 04 1.8A
Зарядно устройство за оловни акумулаторни батерии 6V и 12V с ток 1800mA 1.8A.
Изображение
То е автоматично и под зарежда акумулатора със слаб ток, който не предизвиква кипене. Има защита, горен и долен праг...Така компенсира пада който има той. Включен е постоянно към акумулатора като на няколко месеца доливам малко вода ако е намаляла. нямал съм никакъв проблем няколко години до сега. Според мен 2 ампера ще са достатъчни, но и един би ви свършил работа. Ако е с един ампер, то за 24 часа ще вкара около 20-24 ампера ток в него :? Мисля, че това му е достатъчно за поддръжка. Водата му при този слаб ток не се изпарява!! Цената е разумна.

2. Може да ползвате и по-мощни зарядни (5А) които масово се предлагат на пазара, включени през таймер който да подава захранване по 6 часа нощем през два дена или друг период.
Изображение
http://shopix.bg/Zariadno-za-akumulator-5A-CHR12
Зарядно за акумулатор 5A CHR12
Фирма ...... произвежда зарядни устройства за зареждане на оловни акумулатори за автомобил (6 клетки) 12V или (12 клетки) 24V. Те отговарят на всички европейски стандарти и на изискванията на големите производители на акумулатори - BOSCH и VARTA. Зарядните устройства АНГ са с малки размери и тегло, защита от презареждане, късо съединение и обръщане на поляритета. Двата режима на заряд и термичната защита им дават възможността за поддържане на неизползван акумулатор.

Изборът е ваш :)
zmiori - специалист
Аз ползвам това само че леко пипнато.
http://elimex.bg/product/25403/kit-k003 ... 2v-3a.html
Слагаш паралелно на всяка от LM -ките паралелно по още една. Голям радиатор. Подсилваш предпазителя. На мястото на голямото съпротивление 5Вата слагаш по дебела жица. От тримера си настройваш желаното напрежение закачаш акумулатора и забравяш за него. Като е гладен акумулатора може да му даде около 5 А като достигне зададеното напрежение започва да пада тока и се установява на под заряд който зависи от тока на само разряд.
Направих си го преди повече от 5 год./от друг доставчик бе схемата / и си подържах акумулатора на аварииното захранване на помпата. Сега зареждам на цялата махала акумулаторите за бангиите им.
Сега всичките ми колего имат по едно такова зарядно из мазите и гаражите.
Цената е тази която виждаш + 0.9 лв зa още 2 бр. LM + радиатор от нещо и траф какъвто имаш 15-18 Волта и 5-6А. Ако искаш да стане по джиджано му хакни и един ампермер с обхват 10 или 15 А.

Това е от мен ако искаш се възползваи.
ge6aaaa3 - специалист
^ Значи, ако настроя изходното напрежение на 12.3V, ще работи в дозареждащ режим?
kozl - майстор
Дрън дрън. На колкото>12 волта все ще е дозареждащ. Схемите на подобни поддържащи, фабрични устройства са елементарни и тези които съм мерил бяха на 13,6 волта. Според мен това е компромисно решение м-у цена и функция.
ge6aaaa3 написа:
Акумулатора е оловно-киселинен. Искам при достигане на 14.8В, да спира заряда. После да чака да се разреди до около 11В и тогава да започне заряда. идеята е да не се испарява електролит при постоянно зареждане./макари с малък ток/
Имаш нещо нелогично в замисъла. За какво ти е акумулатор с напрежение 11 волта когато се случи едновременно с липсата на ток? По-скоро ти е необходимо поддържащо зареждане, може би с автоматично преминаване заряд/разряд при спиране на тока :?
pipilica - майстор
Направи си е тая схема работи много добре. Преди 7-8 години я направих и работи супер, само да не ти е херметичен гелов акумолатора.
http://elecproj.blogspot.com/2009/06/12 ... arger.html
Може да се остави и много дълго време включен без да се презареди, стига да реглираш много точно тримера най-добре е да сложиш многооборотен.
колев - специалист
Ползвам тази схема по схема от wv форума. С тримера се настройва зарядното напрежение. Оригинално схемата беше с ценер диод вместо tl431 и тиристор кт708 като се разчиташе че на тиристора са му нужни 0,6волта. Оказа се че при BT152 са 0,2волта и схемата претърпя тая промяна даваща възможност за регулация на зарядното напрежение.

Прикачен файл

zarqd.jpg
zarqd.jpg (9.1 KиБ) Видяна 21249 пъти
Subsa - специалист
Захранване с константен изход 13,6V; задължително импулсно и интегралната схема да поддържа режим на ограничаване по мощност под 13,6V. Има ги бол на пазара.
muhala - майстор
колев написа:
Ползвам тази схема по схема от wv форума. С тримера се настройва зарядното напрежение. Оригинално схемата беше с ценер диод вместо tl431 и тиристор кт708 като се разчиташе че на тиристора са му нужни 0,6волта. Оказа се че при BT152 са 0,2волта и схемата претърпя тая промяна даваща възможност за регулация на зарядното напрежение.
Мисля си, че горния край на понтенциометъра трябва да е вързан на катода на тиристора.
Nimi - специалист
В първия пост става дума за компартори.. явно е наясно питащия.

Зарядно с контролиран хистерезис се прави елементарно с няколко активни елемента.
kozl - майстор
Автоматичните зарядни станаха елементарно достъпни. В Лидъла се търкалят купища.
Аз обаче отдавна се отказах от мисълта, че автоматичното зарядно е разковничието на зареждането след като си препатих с полски акумулатор, който автоматичното зарядно третираше като зареден, а гъстотомера показваше недозареден.
При такова разногласие на кое да верваш :? И ако се доверя на гъстотомера (аерометъра) то за къв :finga: ми е автоматично зарядно. По дбре да си набавя ръчно с регулиране на ток и таймер да го изключи след време по мое усмотрение на база отчет от гъстотомера roll:
:? Ко праим със запечатаните акумулатори. Еми най-просто да се доверим на автоматичното. При съмнение следва разпечатване на акумулатора или замяна с друг :sad:

Тема "Автоматично зарядно за акумулатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: