Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
tysonlkr - специалист
preslav написа:
Т.е. по-изгодно е да си плащаме надбавките за "зелена емнергия" отколкото да си я произвеждаме сами? Някакви по-конкретни изчисления, примери и т.н.?
Човече няма как да не ти се включва добавката зелена енергия в сметката ти за ток :wink:
Друг е въпроса за икономия на енергия която би направил ако си инсталираш панели на покрива. Във форума има тема с реализиран такъв проект захранващ бойлера. Потърси я :wink:
preslav - майстор
Ех, че сложно стана!
Нека се опитам още веднъж да задам въпроса си - ако произведа 1 киловат от собствен панел, значи няма да купя 1 киловат от Енергото. В купените киловати от енергото има начислена "зелена енергия", коя е по-евтина, моята или тяхната?
Колкото до бойлера или акумулиращата печка, на ясно съм, че няма как да си напълно автономен, но да обърнеш въздуха в северната стая (когато има слънце) или да добавиш някой градус в бойлера си е печалба (не знам защо печалбата веднага се свързва с продажбата, говоря за собствени нужди, а не за продаване на добитата енергия) - въпросът е в първоначалната инвестиция.
Последна промяна от preslav на нед ное 18, 2012 6:30 am, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
Първоначалната инвестиция - огромна, в сравнение с това което ще спечелиш.
Още дълго време ще бъде много по-евтино да си купуваш ток с надбавка зелена енергия.
:partyman:
preslav - майстор
hidrazin написа:
Първоначалната инвестиция - огромна, в сравнение с това което ще спечелиш.
Още дълго време ще бъде много по-евтино да си купуваш ток с надбавка зелена енергия.
По същия начин ли стои въпроса за слънчевите бойлери и ако не, къде е разликата?
hidrazin - майстор
Не стои така въпроса. Разликата е тази, че 2 квадрата панел за топла вода ти прави водата в бойлера гореща, струва 500лв и живее дълги години.
Пък 2 квадрата фотоволтаик струва над 1000 лева, живее не чак толкова дълго и прави .... нищо. :lol:
ralev - специалист
За съжаление не живеем в Австрия и Германия, където държавата не само ти връща 60% от инвестицията, а и ти изкупува енергията. Всеки си има по два електромера - един за потребена и един за произведена енергия. А в нашата чудна родина това е за малцина които се възползваха от мярка 312 да им върнат по 60%. И сега ние яе плащаме защото енергията от ВЕИ се изкупува по 70ст.кв.ч
hidrazin - майстор
защото енергията от ВЕИ се изкупува по 70ст.кв.ч
Вече не. :lol: По-горе съм писал, че им го турнаха яката и сега им пушат главите, как и кога ще си връщат заемите.
alantion - специалист
Ако внимателно съм изчел постовете ,въпроса за ел. енергията се свежда до отопление и затопляне на бойлера.До тук нещата ВЕЧЕ са разрешеруеми : Е В Р И К А : Д-р Тренчев предлага икономичен вариант за производство на топлина с плазмено горене на водата.(това случайно го гледах много скоро по телевизионните новини).Така ,че няма смисъл да се натоварваме със собсвени ФЕЦ.
velas - специалист
Соларните панели ми икономисват лятото(май-септември) около 100лв/м от разхода за тока на бойлерите. Април и октомври е наполовина. Зимата ще разбера колко ми е икономията от камината. :cool:

П.П. За тези дето ще смятат: панелите топлят 2 бойлера по 120л, две семейства сме с малки деца, все още сме на промишлен ток (0,25лв). ;) Инсталацията ми е излязла около 1700лв, голяма част от нещата съм си ги правил сам. На третата година вече ще съм на далавера. :rock:

@alantion
Доколкото чух, харчела 2kW... и водата не гори (огъня е плазма)... иначе досега пожарникарите да са открили Еврика-та... ;)
hidrazin - майстор
Това с Тренчев е друга бира и нищо не е открил. Отдавана се произвеждат и продават апарати за водоплазмено рязане и заваряване.
http://www.multiplaz.ru/history
Икономията от подобно "изобретение" е твърде съмнителна (меко казано) също както при постановките с браун газ при колите. :lol:
Ама това е друга тема и нека не спамим в темета на човека. Ако някой иска - да отвори друга.

Тема "Идея да си изключим "зелената енергия" от сметките за ток" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: