• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
a_anastassov - специалист
Колега, според мен няма да имате никакви проблеми. Въпрос към знаещите (отговарящите в темата): Включвали ли сте електрожен към инсталация от 2.5 мм2 ? Ако отговорът Ви е "ДА", какъв е бил резултата?
moimoimoi - майстор
те повечето контакти са с 2.5мм дебел кабел,ако няма лоши връзки в щепсела или в контакта няма проблем да си заваряш
заварял съм и с 1мм кабел,е не продължително де 3-4 минути,малко почивка после пак,бях като термометър, с едната ръка ръкохватката с електрода с другата меря температурата на кабела
vvventsi - специалист
fikata написа:
И какво ще стане ако не е размотан?
Става бУбина. Индуктивност,токове,температури, електродинамични сили...Панимаеш?
Не е никаква бобина,нали са два противоположни проводника чийто магнитни полета на токовете взаимно се унищожават,лошото което се получава е слабо охлаждане на кабела особено ако е някоя макара на удължител,тогава проводника дето е във вътрешната част на макарата няма абсолютно никакво охлаждане ,затова температурата ,започва да се покачва рязко,нищо че е включен малък консуматор и накрая може да се запали кабела,но това се получава от прегряване а не от индуктивност,която между другото ако я имаше ще доведе до намаляване на тока не до неговото нарастване!
8180 - майстор
vvventsi написа:
но това се получава от прегряване а не от индуктивност,която между другото ако я имаше ще доведе до намаляване на тока не до неговото нарастване!
:prost:
lubomirlz - специалист
Имало е един дето се е казвал Кирхов, добре е някои хора да прочетат какво е открил въпросният учен.
Венци :drinkers:
Колегите са казали, до 20-25 метра спокойно може да си ползваш кабела, него няма да го охлаждаш, но за теб задължително студена биричка след някой и друг електрод :-D
kam34 - специалист
Навита макара с удължител си е баш бифилярна намотка - тока идва в една посока по фазата и се връща в обратната посока по нулата :? електродинамичните сили би трябвало да се уравновесяват.
bigdragon - майстор
Ще споделя личен опит:
На село напрежението е нормално 230V, електрожена Caddy Arc 201i, електродите са рутилови Fox SPE 3.2, а тока е 110А.
При 30м удължител 3х1.5мм2 защитата по ниско напрежение на захранването сработва, а при удължител 20м 3х2.5мм2 си работи нормално до 170А...
fikata - майстор
Имало е един дето се е казвал Кирхов, добре е някои хора да прочетат какво е открил въпросният учен.
А пък има един друг дето се казва Кирхоф с два закона.По добре е хората/ и аз де/ него да четат. :idea:
vvventsi :partyman:
Последна промяна от fikata на чет апр 19, 2012 10:18 pm, променено общо 1 път.
pansim - майстор
vvventsi написа:
fikata написа:
И какво ще стане ако не е размотан?
Става бУбина. Индуктивност,токове,температури, електродинамични сили...Панимаеш?
Не е никаква бобина,нали са два противоположни проводника чийто магнитни полета на токовете взаимно се унищожават,лошото което се получава е слабо охлаждане на кабела особено ако е някоя макара на удължител,тогава проводника дето е във вътрешната част на макарата няма абсолютно никакво охлаждане ,затова температурата ,започва да се покачва рязко,нищо че е включен малък консуматор и накрая може да се запали кабела,но това се получава от прегряване а не от индуктивност,която между другото ако я имаше ще доведе до намаляване на тока не до неговото нарастване!
Браво на колегата Венци. Това е верния отговор!
За колегата дето ме пита дали "панимая" - без лоши чувства,ама не са ти ясни нещата!
pansim - майстор
Mega написа:
Така, да разбирам ли, че ако заварявам с 3.2 електрод на 90 ампера не е проблем да ползвам 3х2.5 към 30 метра. Взимаме предвид и това, че електрожена ще заварява за по 10-20 секунди, мисля, че не е проблем. Не би трябвало да грее кабела. То кабелите от стълба до самата вила са 6 мм.
Единият проблем е греенето на кабела, но вторият проблем, е че при по-тънък захранващ кабел с голяма дължина се получава голям пад на напрежение, при което някои от инверторите не работят добре.
За 30 метра с 2.5 ще си заваряваш на воля със 120А
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Удължител за електрожен ..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: