• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dyaneff - майстор
За се да дадат по-точни отговори трябва още малко информация.
-Машината нова ли е или втора употреба?
-С оригиналният хидравличен модул ли е?
-Какъв е контролера ?
-С гликол ли е пълна системата?
denuchi - специалист
И всичко това при какви температури (външни) се получава.
stanislav7140 - специалист
dyaneff написа:
За се да дадат по-точни отговори трябва още малко информация.
-Машината нова ли е или втора употреба?
-С оригиналният хидравличен модул ли е?
-Какъв е контролера ?
-С гликол ли е пълна системата?
Машината е втора употреба.
Оригинален хидравличен модул.
М чилър нейният си оригиналния контролер.
системата е пълна с гликол

Външната температура е около 5гр
AntonBM - специалист
Хубав чилър имаш! Според мен не е настроен правилно за работата. Би трябвало този, който ти го монтира да го направи. Разрових из мрежата и намерих тези 2 инструкции за инсталация и ползване - Първа част и Втора част.
Личното ми мнение е, че не е настроен правилно термостатният контрол. Виж във втора част, „heating temperature set point” – регулира се от 25 до 48°С. Мисля, че при теб е сложена на ниска стойност. Дано да е това, само с едно регулиране ще минеш.
П.П. Daikin имат много добър сервиз. По-добре извикай някой сервизен специалист за да ти я настрои, но няма проблем да се пробваш и сам, като четеш инструкциите от втория PDF.
AntonBM написа:
Личното ми мнение е, че не е настроен правилно термостатният контрол. Виж във втора част, „heating temperature set point” – регулира се от 25 до 48°С. Мисля, че при теб е сложена на ниска стойност. Дано да е това, само с едно регулиране ще минеш.
П.П. Daikin имат много добър сервиз. По-добре извикай някой сервизен специалист за да ти я настрои, но няма проблем да се пробваш и сам, като четеш инструкциите от втория PDF.
Правих няколко опита,но това е стоиност на студената вода,щом я достигне спира...
Благодаря за инструкциите =D>
kalin72 - майстор
heating temperature е температура на топлата вода, да не е грешно поставен датчик?
AntonBM - специалист
Видях, че по default (подразбиране) тази машина е настроена да спира при достигане на 30°С. Говоря за параметъра с код “i-3”. Вдигни го на около 38°, трябва да тръгне да топли и ако това е връщащата ще ти стига за отопление с подово. Малко се съмнявам, че това е „връщаща” температура, 48°С е доста висока стойност за връщаща се вода, а машината може да се регулира до толкова. По-вероятно е това да е температурата, която се подава. Все пак, не съм чел инструкцията в подробности, само я прехвърлих набързо... Приятно ме изненада, че имаш контрол и на „defrost”.
Не прекалявай с вдигането на параметъра i-3 до много висока стойност. Това смъква COP-а на чилъра. При по-ниски температури, машината работи с по-добър фактор на преобразуване на енергията в топлина. Можеш да регулираш и температурната разлика на топлоносителя – параметъра i-4 (по подразбиране е 3°). Настрой го на 10°С. Така, ако ти си прав и параметъра i-3 е температура на входа на машината като я настроиш на 38° с разлика 10° на изхода машината требва да прави 48°С (предостатъчно за подово отопление). С параметрите по подразбиране 30° и разлика 3° на изхода машината трябва да подава 33°С - идея нямам защо са сложили толкова ниски стойности по подразбиране?
kalin72, това е Daikin, а не самоделка. Там грешка в монтажа на датчика няма.
stanislav7140 Приятно четене. Имаш доста за разучаване :buch:
Не намирам кодове с i...?

При мен е r като 6 е температура на топла,4 е разликата...
AntonBM - специалист
Аз гледам от втория PDF таблицата на страница 31. Там на мен знака на кода ми прилича на малко "i" със „-„ след него, но може и да е r ? Параметъра r6 не можеш да го променяш, той е само за четене. Променяш r3, май си прав, че това е входяща температура. Ако е така оптималната настройка за твоето подово е: r3=35°C; r4=10°C. Така трябва да подаде на подовото 45°С толкова, трябва да ти стига (виж на колко е смятано в ОВК проекта). Температурната разлика зависи от скоростите на помпата, стандартно за подово се приема 10°, но ако помпата е на скорост която е по-висока от изчислената за подовото водата няма да сварва да изстине до 35°. Тогава или трябва да намалиш скоростта на помпата или да зададеш по-ниско делта Т (r4).
Ако помпата е с по-малък дебит от необходимият всичко по-горе е на обратно – тогава ако подава 45 водата ще се връща с температура по-ниска от 35 и машината няма да се изключи, а при работа на средна мощност ще се регулира грешно мощността на компресора. За да работи коректно трябва да увеличиш r4 над 10°. С проба/грешка ще наместиш оптималният за теб режим.
П.П. Пиши какво става, като смениш тези стойности на r3 и r4. Имай в предвид, че нещата с подовото са много инертни. Всичко се намества бавно. Отнема часове, но ако имаш амер-клещи и можеш да замериш разхода на ток, машината веднага трябва да вдигне консумацията си до почти максималната. Друг начин да разбереш бързо дали нещата са добре е да пипаш с ръка топлият разпределителен колектор на подовото. Ако се загрее до около 45°С значи е станало.
Ahmakov - специалист
1. Не пипай настройките.
2. Размени местата на две от фазите на захранването. Има ли ефект. Ако не, изключи и кажи от къде си.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13

Тема "Чилъра не иска да вдига градуси...." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: