• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
donkiko - напреднал
mavryt4o написа:
Не намерих сходна тема по въпроса и затова отварям нова препращайте ми линкове ако могат да ми помогнат да си изясня.Идеята ми е следната :Изпадна ми без пари един климатик на части и идеята ми е да монтирам вътрешното тяло и в него да циркулира с помпа студена вода от кладенеца .Един приятел каза че ще ми подкара вентилатора на вътрешното тяло .Мисля да си купя помпа (като тези за парното) която вади вода от кладенеца по тръбопровод под земята(да се стопля по-бавно) и от там през вътрешното тяло и пак във кладенеца или за напояване.Причините за тази идея ми са че нямам излишни пари за климатик и ток но стотина вата се ядват.Дали ще има тази система някакъв ефект в горещите летни дни ? За информация стаята ми е 30 квадрата със нова дограма и изолация отвън 8 см стиропор и гипскарто и вата отвътре.
Със сигурност е възможно.Преправял съм тела за отопление или охлаждане на вода.С едно тяло неможеш да си стоплиш кладенеца посмъртно.Циркулационна помпа(като тези за парното) няма да ти вади вода от дълбочина .
на вътрешното тяло се отстраняват тънките(капилярни тръбички) за да падне съпротивлението,клемореда може да ползваш за пускане на помпата
mavryt4o - майстор
donkiko написа:
mavryt4o написа:
Не намерих сходна тема по въпроса и затова отварям нова препращайте ми линкове ако могат да ми помогнат да си изясня.Идеята ми е следната :Изпадна ми без пари един климатик на части и идеята ми е да монтирам вътрешното тяло и в него да циркулира с помпа студена вода от кладенеца .Един приятел каза че ще ми подкара вентилатора на вътрешното тяло .Мисля да си купя помпа (като тези за парното) която вади вода от кладенеца по тръбопровод под земята(да се стопля по-бавно) и от там през вътрешното тяло и пак във кладенеца или за напояване.Причините за тази идея ми са че нямам излишни пари за климатик и ток но стотина вата се ядват.Дали ще има тази система някакъв ефект в горещите летни дни ? За информация стаята ми е 30 квадрата със нова дограма и изолация отвън 8 см стиропор и гипскарто и вата отвътре.
Със сигурност е възможно.Преправял съм тела за отопление или охлаждане на вода.С едно тяло неможеш да си стоплиш кладенеца посмъртно.Циркулационна помпа(като тези за парното) няма да ти вади вода от дълбочина .
на вътрешното тяло се отстраняват тънките(капилярни тръбички) за да падне съпротивлението,клемореда може да ползваш за пускане на помпата
Да разбрах в последствие че тези помпи са циркулационни и не стават но ще търся подходяща ако ще и само за идеята ще пробвам да видя дали ще има някакъв ефект и после мога да си взема воден конвектор.
mavryt4o - майстор
mavryt4o написа:
donkiko написа:
mavryt4o написа:
Да разбрах в последствие че тези помпи са циркулационни и не стават но ще търся подходяща ако ще и само за идеята ще пробвам да видя дали ще има някакъв ефект и после мога да си взема воден конвектор.
Купих климатик имам вяра на думите ти надявам се да помагаш ти ми вдъхна надежда.24-ка с изгорял компресор за 70 лева.тръба имам 100 метра фи 20 .Реших и проблема с водата комшията има сонда и ще ползвам нея за ваденето на водата а отходната в моя кладенец или градината.Каквито трябва чаркалаци за изграждането на системата ще набавя ,инженера ще се занимае с токовете(иска да ползва и двете тела с радиаторите им и вентилаторите но това ще го уточним в последствие ).Та да си дойдем на въпроса каква помпа да търся?Орентирай ме казаха ми да е нещо колкото се може по-малък дебит че тръбичките биле тънки и ставало голямо налягане......
torbalan - Дървен философ
Най-малката помпа за вода.

Може да направиш буферен съд, който да е по-високо от вътрешното тяло.
Като се напълни съдът с вода - помпата спира.
Водата на самотек през вътрешното тяло.
Това, което изтича от вътрешното тяло - в канализацията.

Ако се налага да прекарваш по-голям дебит, между буферния съд и вътрешното тяло може да се сложи малка помпа.
mavryt4o - майстор
на майтап свързах един маркуч от бойлера и пуснах да циркулира топла вода през вътрешното тяло .......ефекта беше уникален топлообмен за 15 минути работа стопли един голям гараж но зимата свършва и сме на тема охлаждане .Незнам каква е идеята за този буферен съд за да запазя водата с температурата с която я вадя (сега я меря 12 градуса лятото ще видим) не е ли по-добре колкото се може по-бързо да достига до топлообменника . спрях се на тази помпа http://www.water-technic.com/ednostapal ... 1-30-p451/ какво ще кажете
fox_vt - майстор
Бързото достигане до топлообменника не е винаги най доброто решение.Хубаво е да имаш помпа с променливи обороти за да можеш да регулираш дебита според нуждите ти.Или ако имаш голям дебит няма да може да се отнеме достатъчно топлина от въздуха и водата ще изтича в канала студена.Ако пък е прекалено малък дебита няма да достига студена вода.Целта на това е да не разхищаваш вода защото тук системата не е затворен цикъл като термопомпата.Заложи на стабилна изолация на тръбния път.Температурата в кладенците обикновенно е еднаква всесезонно щом сега е 12 градуса и лятото ще е толкова.
bulhomes2 - майстор
Аз бих го направил със серпентина в кладенеца. С нея ще можеш да използваш циркулационна помпа, която ще ти харчи много по-малко ток. Недостатъка е, че ще трябва да пуснеш още една тръба в кладенеца, но пък е за студена вода и можеш да ползваш и най-евтините полиетиленови тръби.
Идеята на буферния съд е да се харчи по-малко ток.
Ако помпата бачка постоянно - ще смуче ток постоянно. Дебита, който е необходим вероятно ще е в пъти по-малък от необходимия дебит, така че с буферен съд може да се реализира икономия на ток.

Проблем с дебита, ако е по-голям от необходимия няма. Само дето се харчи излишно ток.

Със серпентина може да стане само, ако в кладенеца минава подземна река (виждал съм такъв). Ако водата в кладенеца не тече - бързо ще се стопли около серпентината и край....

Ако има някакъв зарзават в градината - по-добре стоплената вода да се пусне да го полива - на зарзавата му е по-гот.
mavryt4o - майстор
Значи всичко е теория .Закупвам помпа правя системата тръбния път прекарвам под земята а откритите части с изолация и подкарвам да се види на практика ефекта .Помпата в сондата а изходящата кеф ти в зарзавата кеф ти в кладенеца.Помпата е 470 вата +тялото 60 става 530вата обща консумация мисля че е приемливо но ако имате напредвид някой по-икономична помпа която ще ми свърши работа слушам. И ви благодаря за отзивите без вас нямаше на се захвана.
Ако имаш вътрешно тяло от климатик (или радиатор от кола), може да провериш експериментално със студена вода от чешмата. Не е необходимо да се хвърляш с парите напред.

Аз като студент, като станеше непоносима жега - затварях джамовете и пусках студения душ в банята. В общежитията стаите са малки, а баните са непосредствено до стаите - за десетина минути саваше хладно...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14

Тема "Вътрешно тяло от климатик с вода от кладенеца ще стане ли ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: