Напишете въпрос свързан със санирането.
gechev - специалист
Силиконовите и високополимерните мазилки са като найлона в джогинга. Няма шанс за влагообмен защото няма паропроницаемост. На какво се държи рекламата на обувки "Геокс" - подметките поне дишат и аз не съм се замислял как става, а краката миришат. Така е и в жилището ни, идва една миризма но от къде е и понеже е нашето, а сме най непогрешими вярваме само на нашите майстори,/ а те са непогрешими и не знаят за думичката паропроницаемост/ ни го забиват с кеф.
radius - майстор
Гледам на Вебер един каталог - всички мазилки имат минимум водопоглъщане 100-200 гр/кв.м. Най-малко силиконовата, после силикатна и т.н. Един вид в поредността на цената им. Коеф. на дифузия на водни пари не ми говори много, но за силиконовата е 50, силикатна 40, силикон акрилатна 70, някаква със смола 90 и всички данни при +23С и 50% влажност. Къде е тази влажност, при 98% как ли стоят нещата.
Аз мислех да слагам някой ден някаква обикновена циментова мазилка (в чувал :razz: ) , сега казвате че не е устойчива като другата, но пък другата "спарва"...
EDI - майстор
Абе, ако е положена като хората, няма да имаш проблеми.Аз като си правих моята, другите мазилки струваха мама и тате, пък и ги нямаше толкова разпространени, та си купих обикновена бяла в чувал.Е, здрава се оказа, държи се от лятото на 2005-а година, не е мръднала, да не и е уроки.
Marisan - специалист
Здравейте,
Pooh е напълно прав. Бихме допълнили само, че ако системата има контакт с почвата или подлежи на определено водно натоварване (събиране или стичане на вода, топене на сняг и др.) следва преди нейният монтаж, строителната конструкция да бъде хидроизолирана съгласно действащите норми. Топлоизолационните системи не поемат никакви хидроизолационни функции.
gechev - специалист
radius написа:
Гледам на Вебер един каталог - всички мазилки имат минимум водопоглъщане 100-200 гр/кв.м. Най-малко силиконовата, после силикатна и т.н. Един вид в поредността на цената им. Коеф. на дифузия на водни пари не ми говори много, но за силиконовата е 50, силикатна 40, силикон акрилатна 70, някаква със смола 90 и всички данни при +23С и 50% влажност. Къде е тази влажност, при 98% как ли стоят нещата.
Аз мислех да слагам някой ден някаква обикновена циментова мазилка (в чувал :razz: ) , сега казвате че не е устойчива като другата, но пък другата "спарва"...
Колкото по малко е числото на съпротивлението на дифузия на водната пара, толкова продукта е по дишащ. В горните си постове писах за влиянието на температурата, или на твоето безпокойство: за 100% влажност отвън и температура от +5 градуса няма условия за навлизане на влагата навътре в стената. Важна е вътрешната кондензна влага как ще излиза, проблема е с нея щото ако финишираш отвън стената с мазилка с висок кефициент на дифузия вътрешната влага си остава твоя.
radius - майстор
Нали всеки вика силиконовата най-хубава, но какво излиза, има смисъл от нея само ако си запечатал с фибран, така или иначе губиш паропреминаването. Това не пречи на производителите да я предлагат като най-подходяща за морски климат.
А за влажността във въздуха се притеснявам, не че ще ми намокри стената, а че мокра от дъжд стена, при висока влажност ще изсъхне много бавно.

Никой не коментира попиването на мазилката - 200 гр. при лабораторната 50% влажност. Значи на северната фасада ще имам 20 кила вода в мазилката и съответно ЕПС-а ще е влажен, ама иначе го смятат с ламбда 0,035.
VLADO66 - майстор
Би трябвало да отбележа че сме се отдалечили от традиционната българска архитектура която е съобразена с климатичните особености и е характерна с покривите с големи стрехи които защитават стените.За сгради без стрехи се използват вентилирани фасади с непропускащо вода покритие.Показаните по горе снимки са доказателство за компромисите които се правят.
radius - майстор
Ето влажността последния месец:
Прикачен файл:
humidity.jpg
humidity.jpg (39.1 KиБ) Видяна 3699 пъти
gechev - специалист
Над 40 години съм живял във Варна и винаги е валяло дъжд, пекло е слънце и е имало вятър, но не винаги е имало изолации по фасадите. От 11 години живея в София и същата работа. Във Варна проблема настъпва не лятно или зимно време, а пролета и есента или в сезона на мъглите и в ниските части в близост до морето или езерото. От водните площи се образуват изпарения и при липса на вятър и по ниска температура на жилището със спряно вече отопление влагата започва проникване в стената. По високата външна температура и влажност от тази в жилището води до обратната дифузия. Колкото до мазилките, всички които участват заедно с стиропора или фибрана трябва да имат в себе си полимер, а този полимер е водоотблъскващ и съответно с по ниска паропроницаемост пък силикона съвсем. Задай в графиката температурата че тя едвигатела на процеса.
radius - майстор
Ето я, малко размера ми избяга
Прикачен файл:
temp.jpg
temp.jpg (22.16 KиБ) Видяна 3687 пъти

Тема "Изолация с EPS и защита от влага." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: