Всичко за дърводелството
Kumay - майстор
Optiline серията е добра и ще ти върши работа!
Multi е с повече зъби, но е друг тип! Подходящ е за термопанели! :wink:
brad4edat - специалист
Дисковете на FREUD са по-скъпи, но са много по-прецизни и качествени, като технология и изработка от другите.
Изплащат се от точенето и начина им на рязане, а той е перфектен! А за точенето, ми пластините им са с по-голям запас на заточване, понеже са по-голями и може да се точат много по-дълго време.
Определено си заслужават парите, независимо дали са за любителско или професионално ползване. Имат дори серия триони, която е предназначена да се справя и с някой и друг пирон в дъската от време навреме :lol:
mitron - специалист
Попринцип не е хубаво и редно да режеш 3 различни материала с един и същи диск или по точно за масив ти трябва диск с чепраз, а за OSB,шперплат и ПДЧ не е нужен
brad4edat - специалист
Да, колегата е прав, че за всеки тип материал и дебелина се смята и типа и броя на зъбите на триона. Но знаем, че за домашни нужди е малко сложно с цените на иснтрументите :lol: Избира се компромисен вариант.
Грубо правило за определяне на броя на зъбите е:
3-4 режещи зъба да има във всеки един момент в материала, ако зъбите са прави.
6-8 режещи зъба, ако зъбите са ляв-десен.

Това е обаче много грубо!!! Смята се по едни формули, и накрая ще излезне, че ви трябват 2-3 триона за различните нужди :)
griffin - майстор
Оптилайн ползвам на настолния еми не е това което си мислех че е имам опти 160-ка купувана преди 5-6 години на ръчен циркуляр монтирана що пирони е видяла и е в час още въпреки че иска точене вече :-). На циркуляра е 10 инча диска оптилайн обаче диска за 2-3 месеца замина т.е стигнахме до точене като не съм рязъл пирони. Китайците проблема е че пластините са много тънки и заточката ще е 1-2 пъти може би, боша е с огромни пластини поне 2-3 пъти по дебели от китайците. Не говоря за самия диск :-) като стомана.
Китайци си струва да си земеш ако ще е жертвен диск знаеш че ще минеш през пирони или ако няма къде и как да заточваш диска. При мен заточката на диска излиза горе долу колкото нов :-). Иначе китайците имат неравномерни пластини виждал съм диск без зъб и какви ли не убавини ама за 10 лв за 10-20 лв за 10 инчов диск :-) боша е 80 лв.
brad4edat - специалист
Ето ви доста информация за какво, как, защо и доста други неща при циркулярните триони!
Има формулите по които се изчислява броя на зъбите за всеки трион! Правилото (с някои изключения при някои материали) е 3-4 режещи зъба да има във всеки един момент в рязания материал, ако зъбите са прави! 6-8 режещи зъба да има във всеки един момент в рязания материал, ако зъбите са ляв-десен!

Един съвет от мен, ако обработвате първично дървесината с пендула, а тя е пълна с пясък и камъчета по кората, то по-добре си вземете триони без пластини! Най-обикновенни триони! Има тема тук, как се източват под ляв-десен ъгъл + чепраз и стават зверове!!Много хора ще се изсмеят! Много хора ми се са смяли, когато съм им го казвал, но много от тях опитаха и сега нещат и да чуят за триони с пластина на пендулите си :lol: По-често се налага да се заточват, но пък нямат пластина която да се чупи от камъчетата в кората, а и източени така режат много, ама много :)))
Прикачен файл:
cirkulqrni trioni izchislqvane (3).jpg
Прикачен файл:
cirkulqrni trioni izchislqvane (4).jpg
Прикачен файл:
cirkulqrni trioni izchislqvane (5).jpg
Прикачен файл:
cirkulqrni trioni izchislqvane (6).jpg
Прикачен файл:
cirkulqrni trioni izchislqvane (7).jpg
Последна промяна от brad4edat на съб апр 27, 2013 12:24 am, променено общо 1 път.
brad4edat - специалист
Прикачен файл:
cirkulqrni trioni izchislqvane (8).jpg
Прикачен файл:
cirkulqrni trioni izchislqvane (9).jpg
Прикачен файл:
cirkulqrni trioni izchislqvane (10).jpg
Прикачен файл:
cirkulqrni trioni izchislqvane (11).jpg
Прикачен файл:
cirkulqrni trioni izchislqvane (12).jpg
brad4edat - специалист
Прикачен файл:
cirkulqrni trioni izchislqvane (13).jpg
Прикачен файл:
cirkulqrni trioni izchislqvane (14).jpg
brad4edat - специалист
Привет. Искам да ви попитам, какво мислите за показаното на втората картина по отгоре относно размера на тазовете за диск? Диаметъра на отвора + 20мм. Това означава таз с 1см. притискаща площ отляво и отдясно на диска, дали е достатачно и редно да е така. В каталога пише специално че резонансната характеристика на дисковете е изчислена точно за така оразмерен таз! Винаги до сега съм правил тазовете с 2-3см. притискаща площ. Какво ви е мнението относно тази ситуация с тазовете по втората картинка отгоре?
nikolson - майстор
Ами така пише 3/4 http://freudtooling.co.uk/catalog/
Явно италианците така са го измислили.
Ето тези, които правят дисковете на Фестуул http://modul100.de/guhdo/KatalogStand04 ... aetter.pdf
Пилана ги правят в Смолян, явно са купили цех от ЗММ, защото са на един адрес
http://www.zmm-sm.com/zmmsm/bulgarian/contact_us.htm
http://zmmpilana.com/bg/

Тема "Съвет за диск за циркуляр" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: