Ами нали за топли щрангове става дума и за рециркулация? Но и студения щранг не трябва да се преоразмерява за по-бързо опресняване на водата.
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
LazarGanev
- "Велик майстор"
47 мнения в "Подмяна на щрангове (хладка вода) - "Енергийно обновление""
stivemaster
- майстор
Никой никога не е споменавал по бързото опреняване на водата, съвета който давам е свързан с по голямото налягане на водата на горните етажи в сравнение с по тесните тръби.
LazarGanev
- "Велик майстор"
stivemaster написа: Освен това при изграждане на нови щрангове трябва не само да се спазват нормите за проектиране на ВиК, но да се слагат поне един размер по големи ,мое мнение.
stivemaster написа: съвета който давам е свързан с по голямото налягане на водата на горните етажи в сравнение с по тесните тръби.Значи да обобщим - проектантът изчислява 1", ти като последна инстанция препоръчваш 1 1/4" или 1 1/2" (2 размера отгоре, за по-сигурно)? Това с колко ще повиши налягането на горните етажи?
VLADO66
- майстор
И същия размер да се сложи като досегашния, на последния етаж ще бъдат ухилени поради намаленото съпротивление и увеличения диаметър в сравнение със сегашните,затапени от ръжда.Малко ме съмнява в топлофициран блок да няма рециркулация-тя не е измислена след избухването на демокрацията а в много ранния СОЦ.Просто обикновенно пенсионер-домоуправител,живеещ на нисък етаж и изжувявайки се като Дянков,демек със златното ключе от абонатната в джоба е установил контрол върху копчето на помпата за рециркулация и е написал с едри букви собствена кръв:"ЩЕ БЪДЕ ПУСНАТА САМО ПРЕЗ ТРУПА МИ"
stivemaster
- майстор
Това ли ти е довода , че проектанта е изчислил нещо,през 1960 г. Голем довод, а какво е било потреблениието тогава бе колега ти знаеш ли ,оттам необходимия дебит вода и т.н. Ама що се хабя, при теб въпроса е да пишеш точно обратното на това, което е написал някой когото не харесваш.
Аз се учудвам и на друго даваш съвет, даречем какви тръби да използват някои хора, защото некачествените ППР тръби правят стеснение на всяка залепена сглобка, на никой не му се вярва и не отчита, какво значение има това.
Относно зависимостта на диаметъра на тръбата и топлотдаването от телата свързани към нея, разбира се не я оспорвам ,темата е според мен не за шранговете на парното обаче ,надявам се четете въпроса на задалия темата.
Мнението което давам няма никакво касателство с топлоотдаване и касае само тръбите доставящи студена и топла вода (БГВ) в баните.
А Владо че го има и това, да има го всякакви причудливи прояви има при хората особено след определена възраст.Виждал съм обаче и липсващи циркулационни тръби (несложени изобщо или така проектирана инсталация) така че нещата са още по цветни.
Ето тук малко обяснения от фирма която сменя и ремонтира такива.
Аз се учудвам и на друго даваш съвет, даречем какви тръби да използват някои хора, защото некачествените ППР тръби правят стеснение на всяка залепена сглобка, на никой не му се вярва и не отчита, какво значение има това.
Относно зависимостта на диаметъра на тръбата и топлотдаването от телата свързани към нея, разбира се не я оспорвам ,темата е според мен не за шранговете на парното обаче ,надявам се четете въпроса на задалия темата.
Мнението което давам няма никакво касателство с топлоотдаване и касае само тръбите доставящи студена и топла вода (БГВ) в баните.
А Владо че го има и това, да има го всякакви причудливи прояви има при хората особено след определена възраст.Виждал съм обаче и липсващи циркулационни тръби (несложени изобщо или така проектирана инсталация) така че нещата са още по цветни.
Ето тук малко обяснения от фирма която сменя и ремонтира такива.
LazarGanev
- "Велик майстор"
Стив, първо не знам дали можеш да намериш запазен проект от 1960г и второ - ако аз изпълнявам смяна на щранга - няма да търся такъв проект, а ще го изпълнявам по сегашен проект и според сегашните норми, ама без да ги завишавам с 2 размера
. Не каза нищо за връзката между диаметъра на щранга и по-голямото налягане на горните етажи
. Смятам, че в политическите теми си по-убедителен, ама може би се дължи на факта, че не ги чета. 

stivemaster
- майстор
Зависимостта е ясна дори за теб бе колега, на 8 етаж примерно при височина от 25 метра налягането за преодоляване на височината е 2,5 бара ето тук можеш да си сметнеш в приложенията са дадени формулите за загуба на налягане и от какво зависи тя.
А проект от 1960 мога да намеря с лекота, стига да ми трябва ,в случая не ми трябва.
Относно препоръката за завишаване на размера, съм дал един нагоре не два ,а това че не четеш е ясно и не е повод за хвалба.
А проект от 1960 мога да намеря с лекота, стига да ми трябва ,в случая не ми трябва.
Относно препоръката за завишаване на размера, съм дал един нагоре не два ,а това че не четеш е ясно и не е повод за хвалба.
LazarGanev
- "Велик майстор"
Вместо конкретен отговор ми даваш линк към наредбата с 83 стр., където естествено също няма отговор. Добре, няма да те закачам повече 

kozl
- майстор
Пак спор с много неясноти. Ако сградата е 25 метра и тръбата толкова висока, за да се изкачи водата до 25 метър да речем, че и трябва налягане 2,5 атмосфери статично обаче. Ако съседа на първия етаж точи от чешмата, този на последния няма да може. Това е вече проявлението на динамичното налягане. И така изчислението на диаметъра е компромисен вариант на едновременност на потребление и максимално допустими скорости по тръбите и не зависи от топлинните загуби, за които допълнително се смята дебелина на изолация. И накрая дебелината пак компромисно се редуцира, за да може да се скрият тръбите в мазилката/замазката.
Какъв е извода
- Животът е низ от компромиси
Ето и едно мое мнение в резултат от наблюдения при ремонти на промишлени водопроводи. Години наред съм работил с "оборотна" вода. Вода с високи съдържания на минерали отлагащи се по тръбите. Стоманените тръби натрупват отлагания до запушване. Пластмасовите PVC или PE до 2 мм, след което получената коричка се натрошава и се налепва по филтрите. Извода е платмасовите тръби се самопочистват от твърди налепи. При смяната на РР тръбите в блока на възраст иколо 10 г. по тях нямаше твърди налепи, а нещо сходно и мазно като грес.
Какъв е извода

Ето и едно мое мнение в резултат от наблюдения при ремонти на промишлени водопроводи. Години наред съм работил с "оборотна" вода. Вода с високи съдържания на минерали отлагащи се по тръбите. Стоманените тръби натрупват отлагания до запушване. Пластмасовите PVC или PE до 2 мм, след което получената коричка се натрошава и се налепва по филтрите. Извода е платмасовите тръби се самопочистват от твърди налепи. При смяната на РР тръбите в блока на възраст иколо 10 г. по тях нямаше твърди налепи, а нещо сходно и мазно като грес.
stivemaster
- майстор
Как да ти се отговори конкретно не знам, след като загубата на налягане зависи от множество фактори и трябва да се говори конкретно, а не като теб най общо. Ако не ти беше трудно, да разгледаш една от най важните наредби касаещи проблема, можеше да видиш и основните зависимости при проектиране на тръбопроводи за чиста и БГВ.
Що касае отговора на колегата, задаващ въпрос със темата, в посочения линк е дадена зависимостта на диаметъра на циркулационната тръба, от диаметъра на основната , а именно един размер по малка. Та тук, пак ще обърна внимание, че повишаването на диаметъра на новите тръби, не би влошил работата на системата , а би намалил падовете на налягане .В наредбата обърнете внимание е наблегнато на основните изисквания при оразмеряването на тръбите - "минимален пад на налягане" и "минимална скорост на водата в тръбата" помислете, как бихте могли да спазите тези изисквания.
Що касае отговора на колегата, задаващ въпрос със темата, в посочения линк е дадена зависимостта на диаметъра на циркулационната тръба, от диаметъра на основната , а именно един размер по малка. Та тук, пак ще обърна внимание, че повишаването на диаметъра на новите тръби, не би влошил работата на системата , а би намалил падовете на налягане .В наредбата обърнете внимание е наблегнато на основните изисквания при оразмеряването на тръбите - "минимален пад на налягане" и "минимална скорост на водата в тръбата" помислете, как бихте могли да спазите тези изисквания.
Тема "Подмяна на щрангове (хладка вода) - "Енергийно обновление"" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература