Монтаж, топло и звукоизолации.
Преди два месеца се нанесох в сегашното ми жилище...
Предишния собственик е правил цялостен ремонт. Говоря за блок от 70-те години. Изкъртил е мазилките навсякъде, и на външните стени е сложил изолация, и гипсокартон.
Не ми се искаше да виждам каква изолация точно е слагал, но ми се наложи... след като една от стените, до която има легло се овлажни. Влагата е само зад таблата на леглото, като е мокър и матрака, който не е в пряк допир със стената(зад дървената табла е).
Порових се във форумите, кое е правилно, кое не..., пробих картона и установих, че е сложил XPS под гипсокартона.
Кажете ми ако направя наново топлоизолация(с вата) и пароизолация с (дебел найлон) има ли вероятност нещата да се оправят... или да не пипам, за да не стане по- лошо.

Предварително БЛАГОДАРЯ!
8180 - майстор
aleks_pc написа:
Предишния собственик е правил цялостен ремонт. Говоря за блок от 70-те години. Изкъртил е мазилките навсякъде, и на външните стени е сложил изолация, и гипсокартон.
Не ми се искаше да виждам каква изолация точно е слагал, но ми се наложи... след като една от стените, до която има легло се овлажни. Влагата е само зад таблата на леглото, като е мокър и матрака, който не е в пряк допир със стената(зад дървената табла е).
Порових се във форумите, кое е правилно, кое не..., пробих картона и установих, че е сложил XPS под гипсокартона.
Кажете ми ако направя наново топлоизолация(с вата) и пароизолация с (дебел найлон) има ли вероятност нещата да се оправят... или да не пипам, за да не стане по- лошо.

Предварително БЛАГОДАРЯ!
Малко със закъснение, ама да опитам.
Както го описваш не виждам нищо "нередно" в мероприятията по санирането. Тани по-горе е отговорил на питането за XPS/найлон непосредствено зад картона.
В твоя случай виждам три евентуални причини за влагата:
1. Доста тънък XPS или "заместителите" - Депрон и подобни, съчетано с неплътности и възможност за движение на въздуха зад картона.
2. Влагата да е от ТЕЧ, а не конденз.
3. При скорошен сериозен ремонт, с много мокри процеси без проветряване - много строителна влага.
Но това пък чак по матрака - много странно. Другите стени как са?
Дай още малко данни за блока, изолацията и евнтуално особености в използване на помещението, преди да разтуриш.
leonardo_vd - модератор
aleks_pc написа:
Предишния собственик е правил цялостен ремонт.

пробих картона и установих, че е сложил XPS под гипсокартона.
Тук ти е проблема. Не изсъхнал обект след генерален ремонт, и XPS под гипсокартона една недомислена глупост.
8180 - майстор
leonardo_vd написа:
Не изсъхнал обект след генерален ремонт, и XPS под гипсокартона една недомислена глупост.
Моля,
Ако може да чуем компетентно мнение кое точно е "недомислена глупост":
Не изсъхнал
Генерален ремонт
XPS
гипсокартон
....... или някоя от комбинациите?
Тани - модератор
Предполагам , че XPS-а просто е наслаган между стената и гипскартона и в този си вид не изпълнява ролята нито на топлоизолатор нито на пароизолатор, а не е залепен преди това плътно по цялата стена!От там идва и проблема. Заради таблата на леглото въздуха не може да циркулира , а и заради явленията които описваш предполагам , че отоплителното тяло което използваш излъчва топлина (инфрачервения спектър) , а не е на конвекторен принцип и таблата пречи на инфрачервените лъчи да стигнат до стената и да я затоплят.
dobromir.marinov - специалист
Аз се сблъсках със случай аналогичен на случая на aleks_pc ,само че :ремонта е правен преди три години,няма поставена топлоизолация,стаята се отоплява с климатик,и освен мухъла зад мебелите по външните и вътрешни стени ,мокрия матрак и пода който е с ламинат също беше мокър. От включения осушител всеки ден се изхвърлят по 200-300гр вода в продължение на два месеца.
Решихме проблема като направихме отдушник в комина,пробихме отвори в корпуса на леглото и изтеглихме мебелите на разстояние от стената.
Много полезна информация на тази тема има в сайта на хигрооптима.
StroyMont.com - помощник
Когато има предпоставка за влага аз слагам вата с алуминиево фолио,
като фолиото е към гипскартона.
И задължително да има циркулация на въздуха иначе е трудно и скъпо.
mici - специалист
Когато се появява мухал, значи има влага! Първото и най-важно е да се премахне влагата. Ако е нов строеж - ясно, ще изсъхне. Ако е постоянно - потърсете източника. Напоследък с новите Ал и ПВЦ дограми става такова добро уплътняване, че ако не се проветрява добре стаята, влагата от обитателите /дишане, мокри дрехи, хавлии и др./ кондензира по студените стени, особено в ъглите, където са бетоновите колони. Имах такъв случай, изпробвах /успешно!!!/ термокерамично изолационно покритие /боя/ "Термошилд". И с режим на двукратно краткотрайно проветряване на стаята вече няма мухал. Аз също мислех за гипскартон и изолация, но така се реши проблема.
velko_sz - помощник
А поставянето на външна топлоизолация би ли решила проблемите с кондензирането на външните стени
mici - специалист
velko_sz написа:
А поставянето на външна топлоизолация би ли решила проблемите с кондензирането на външните стени
Да, разбира се, стига да контролирате влагата във въздуха в стаята.

Тема "Мухъл по стената" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: