Най - вълнуващия въпрос зимно време.
PCL82 - майстор
Много добре е станало! Но не трябва ли филтърът да е на входа долу?
Ако пък си го мислил наобратно-вход отгоре изход отдолу (гледам че мериш температурата долу), значи трябва да обърнеш филтъра на 180 градуса, както показва стрелката му.
fox_vt - майстор
Освен ако устройството което захранва да му трябва чиста вода без твърди частици и затова да е там ,пък може и мястото да не му стига.Иначе много добре си го направил.
joe007 - специалист
Благодаря! Да филтъра е на изхода горе за да спре евентуално откъртил се бигор (неръждавейката не го задържа добре).
Зануляване има на кутията и на водосъдържателя. Фазата минава през термична защита на 60º С.
thinkpad - майстор
Електрическата част конкретно можеш ли да опишеш - вид нагревател, начин на монтиране и захващане конкретно?
joe007 - специалист
Изображение
От лустер клемата:
-фазата минава през ключ ,от там през термичната защита след това през фазовия регулатор и отива в нагревател мисля че беше от проточен бойлер Емона 3900W.
-нулата едната част отива директно на другия край на нагревателя, другата част отива на заварен болт към водосъдържателя,от същия болт отива на заварен същия такъв към корпуса.
todortv - майстор
Отлично изпипано като механична конструкция.
За какъв ток са ключа и защитата? Какво е сечението на проводника?
Как става плавното регулиране на температурата или идеята е на изхода да има постоянна температура?
Терморезистора на входа на SSR каква стойност има ?
PCL82 - майстор
Имам забележки по електрическата част. Не бива да говориш просто за нула, защото тя не е една и е много важно как ще я разделиш. Тук ще ти разясна какво е:
защитна нула (земя ) PE, цвят жълто зелен-всички корпуси
работна нула N, цвят светло син-работна за нагреватела
комбинирана защитна и работна нула PEN, цвят син с жълто-зелена маркировка в краищата или изцяло жълто зелен-от инсталацията, по новите изисквания мин 10мм2, т.е. само до апартаметно табло, при старите инсталации-чак до контактите.

Редно е защитните проводници РЕ по корпуса и нагревателя да са жълто-зелени и да отиват на отделна трета (лустер) клема.
Работните нули N трябва да са светло сини и е хубаво да минават през ключа.
Златно правило: Жълто-зелен цвят не се ползва за нищо друго, което няма защитна роля!

Работна и защитна нули РЕ и N не бива да се свързват под обща клема както си направил в лустер клемата, защото при разхлабване на връзката може да настъпи офазяване на корпуса.
Правилното зануляване става чрез разделяне на входящия кобиниран проводник PEN на две клеми, като първо трябва да мине през защитната и после на работната. PEN проводника се заголва междинно и се прегъва на две за да влезе първо в защитната клема, а краят се свързва към работната. Много по-добре е ако вместо лустерклема за защитния проводник ползваш болт през кутията, шайби и гайки. Лустерклемата остава само за работните L и N кафяв (черен, сив, червен) и светло син за нулата.

Желателно е захранването да направиш трипроводно с кабел СВТ при неподвижно полагане и швпс при подвижно полагане, като защитнита и работната нула разделиш в началото на кабела или в таблото.
joe007 - специалист
todortv написа:
Отлично изпипано като механична конструкция.
За какъв ток са ключа и защитата? Какво е сечението на проводника?
Как става плавното регулиране на температурата или идеята е на изхода да има постоянна температура?
Терморезистора на входа на SSR каква стойност има ?
Благодаря! Защитата е 25А, проводника е 2,5 кв.мм. Това което се вижда не е реле а фазов регулатор, към който има вързан потенциометър. Идеята наистина е на изхода да има вода с определена температура, понеже и дебита на водата ще е еднакъв.
joe007 - специалист
PCL82 написа:
Имам забележки по електрическата част. Не бива да говориш просто за нула, защото тя не е една и е много важно как ще я разделиш. Тук ще ти разясна какво е:
защитна нула (земя ) PE, цвят жълто зелен-всички корпуси
работна нула N, цвят светло син-работна за нагреватела
комбинирана защитна и работна нула PEN, цвят син с жълто-зелена маркировка в краищата или изцяло жълто зелен-от инсталацията, по новите изисквания мин 10мм2, т.е. само до апартаметно табло, при старите инсталации-чак до контактите.

Редно е защитните проводници РЕ по корпуса и нагревателя да са жълто-зелени и да отиват на отделна трета (лустер) клема.
Работните нули N трябва да са светло сини и е хубаво да минават през ключа.
Златно правило: Жълто-зелен цвят не се ползва за нищо друго, което няма защитна роля!

Работна и защитна нули РЕ и N не бива да се свързват под обща клема както си направил в лустер клемата, защото при разхлабване на връзката може да настъпи офазяване на корпуса.
Правилното зануляване става чрез разделяне на входящия кобиниран проводник PEN на две клеми, като първо трябва да мине през защитната и после на работната. PEN проводника се заголва междинно и се прегъва на две за да влезе първо в защитната клема, а краят се свързва към работната. Много по-добре е ако вместо лустерклема за защитния проводник ползваш болт през кутията, шайби и гайки. Лустерклемата остава само за работните L и N кафяв (черен, сив, червен) и светло син за нулата.

Желателно е захранването да направиш трипроводно с кабел СВТ при неподвижно полагане и швпс при подвижно полагане, като защитнита и работната нула разделиш в началото на кабела или в таблото.
Благодаря и за забележките. Знам че има защитна и работна нула както и какъв цвят са ,но понеже основното ми занимание не е свързано с работа с кабели ползвах "каквото имам в склада" и не ми се ходеше до магазина за син кабел от който ми трябват 10 см.
Ще прекарам работната нула през ключа, и ще хвана защитната на болт директно. :)
П.С. Относно трипроводното захранване не става просто защото мястото от където ще го захранвам си е двойка.
По принцип мислех да сложа дефектнотокова но може би след празниците.
todortv - майстор
joe007 написа:

.....Това което се вижда не е реле а фазов регулатор, към който има вързан потенциометър....
Така... В ролята на потенциометър си монтирал РТС. Колко кОма е?

Тема "Проточен бойлер Направи си сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: