• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 39
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
feikot - специалист
Поредното ценно нещо научено от този форум,а именно-какво значи Делта Т,така,че сметките ми коренно се променят в тоя момент. Ще преизчисля и ще впиша на ново.
iceheart - специалист
"feikot" От опит ще ти кажа,че при тези сметки които си направил ще си останеш на студено и само ще си похарчиш парите напразно. По-късно ще ти пусна няколко спецификации за радиаторите и конвекторите, и ще напиша и няколко сметки да видиш, само ми кажи каква марка ал. радиатиори си гледал......
iceheart - специалист
Ето ти заводските сертификати на различните височини кадето са посочени всички данни. Теб те интересува там кадето е посочено ДТ30 и ДТ50. Тоест температурата на водата която ще постъпва в радиатора минус темп. на стаята която искаш да постигнеш: Пример: 75-25 = ДТ50 и тогава глидера е съответните ватове. Само да си наясно, че мощностите които си изчислил като нужи за стаите ти са прекалено малки. Когато се върна във вкъщи ще ти пиша пак, но коефициент 40 е малко......

Прикачен файл

DoP_Helyos.DYN51cbffcf65249-page-006.jpg

Прикачен файл

DoP_Helyos.DYN51cbffcf65249-page-009.jpg

Прикачен файл

DoP_Helyos.DYN51cbffcf65249-page-015.jpg
feikot - специалист
Този коефициент 40 го слагам за вида сграда (панел,тухла,изолация...) ,но определено видях,че има разлика в това което аз съм сметнал и реалното. Мисля,че по още 3-4-5 глидера ще са нужни за спалня и детска.

Отделен въпрос,на колко градуса се прави котела да държи примерно-на 60 ли ?
naskov - майстор
iceheart написа:
Ето ти заводските сертификати на различните височини кадето са посочени всички данни. Теб те интересува там кадето е посочено ДТ30 и ДТ50. Тоест температурата на водата която ще постъпва в радиатора минус темп. на стаята която искаш да постигнеш: Пример: 75-25 = ДТ50 и тогава глидера е съответните ватове. Само да си наясно, че мощностите които си изчислил като нужи за стаите ти са прекалено малки. Когато се върна във вкъщи ще ти пиша пак, но коефициент 40 е малко......
Само да кажа , че ΔT=(Tвх+Тиз)/2-Тст, т.е ΔΤ50=(80+60)/2-20, Tвх-входяща температура, Тиз-изходяща, Тст-темпертура на помещението, в което се прави измерването.
iceheart - специалист
naskov написа:
iceheart написа:
Само да кажа , че ΔT=(Tвх+Тиз)/2-Тст, т.е ΔΤ50=(80+60)/2-20, Tвх-входяща температура, Тиз-изходяща, Тст-темпертура на помещението, в което се прави измерването.
Абсолютно съм съгласен "naskov" така е, но идеята не е да ошашавим "feikot", а да помогнем. Ако трябва да се направят точни сметки до последния ват си е една тетрадтка писане. Това което имам предвид е от чисто практична гледна точка. Радиаторите които си е наумил да сложи "feikot" са малки и гарантирам, че няма да му хареса резултатът който ще постиге. В по горния пост писах какви радиатори са му нужни според мен, но имах предвид панелни. Ако трябва да са алуминиеви смятам, че трябва да са такива.

Всекидневна-53 куб.м. - Конвектор (каква е мощноста му)
Спалня-42 куб.м. 15-18 ребра.
Детска-32 куб.м. - 15 ребра
Хол-63 куб.м. - 25-28 ребра (силно препоръчвам 2 радиатора) или конвектор.

Малки радиатори са: Преразход на гориво, студена къща и ядосана жена ....... :)
Christo - майстор
На сметките, които не са сложни, но са много дълги и скучни, има доста проста проверка. Пишеш, че на всекидневната и стигат 2KW. Пускаш една веялка 2KW и гледаш дали ще ти е топло след един час например. Тази проверка не е много точна, щото когато работи цялата инсталация е едно, а когато се топли само една стая е друго но за груба проверка става. Тези 2KW на тази голяма стая ми се виждат много далече от действителността. Освен това, както казва Лазар, 90 градуса от пелетен котел, трудна работа. По принцип радиаторите е добре да са преоразмерени. Ако толкова нямаш пари за глидери, предвиди възможност за увеличаване на бройката след края на отоплителния сезон, като се види накъде са нещата. Само че почват едни филми: баш твоя модел глидери сега го няма, ще дойдат по-другия месец, евентуално, и т.н.
feikot - специалист
Не е проблема парите,в никакъв случай даже.Въпроса е да стане всичко като хората,като май най-много ме притеснява сега кой котел и горелка да закупя.За радиаторите разбрах,благодаря за изчерпателната информация :prayer: дайте сега за котела и горелката :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 39

Тема "Мнение и съвет за котел + горелка (пелети)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: