Всички въпроси за вилата.
schuldiner - майстор
Портата си е много хубава и достатъчно здрава - майстор, ама за питащите... точно както казва Еди е.
Подпиране, а не опъване е по-надеждното. Подпирането предава усилието в долната част на оста на пантата, докато опънът - в горната, а оттам и провисването. Т.е. провисва пантата (вертикалната й ос), не крилото.

ПП Може би трябва малко по-подробно... Самата панта не е просто точка на чертежа. Тя също има рамо - между най-ниската част, с която е фиксирана към касата и най-високата, където я опъва крилото. Никак не е без значение къде точно се прилага силата.
Последна промяна от schuldiner на пон ное 11, 2013 9:47 pm, променено общо 2 пъти.
Leon - специалист
big_death написа:
Няма да пропадне ! КАЗАХ ! :-D :lol: :-D
E ... щом казваш ... вЕрваме ти!

:lol:
Insight - напреднал
big_death написа:
Няма да пропадне ! КАЗАХ ! :-D :lol: :-D
Абсолютно, склонен съм да залагам пари, че на тази порта повече диагонали не и трябват - МНОГО ДОБРА РАБОТА!
crez - майстор
На дъските предварително бяха взети фалцове по 4 мм. под 45 гр.на 4-рите страни,при сглобката ползвах лепило за дърво на Титан, много добро лепило. Портата бе монтирана през пролетта, напасвах я, и всичко бе добре до летнити горещини.Независимо, че дъските бяха сушени в сушилня до стандартната природна влажност, започнаха да измятат и отварят фуги. Много интересно, лепилото се бе разтегнало като твърда ципа. През есента фугите започнаха да се затварят. Дъските независимо от обработката с лак (две ръце) и лепило реагираха на влагата, явно с това им поведение трябва да се смиря. Относно провисването, това го следя за сега няма признаци. Въпроса ми към Вас майстори е следния:Горната празна част също трябва да се затвори, тя ще се отваря рядко,само да влиза натоварен камион с дърва. Имам готови дъски от същият вид и панти, но мисля че ще утежни допълнително конструкцията. Моята идея е да ползвам тънка ламперия или сачак по дължина с панти на горната хоризонтална греда.Ще се отваря като капак по вертикалата. Така считам, че ще избягна дапълнителното натоварване на вертикалните греди. Моля и за Ваши идеи :?
EDI - майстор
Нали знаеш, дървото винаги е живо.Колкото и да е сушено, когато е навън винаги има свиване и разширяване, това е неизбежно.С капак и горни панти, както си го намислил е добре.Една здрава рамка и сачак за пълнеж ще стои добре.Когато ти трябва, с две подпорки от към двете вертикални греди ще си го отваряш да минаваш с камиона.
forski - специалист
Моята порта я направиха с диагоналите на обратно, до момента нямам провисване, кое е правилното?

Прикачен файл

DSC_0068.jpg
EDI - майстор
Това е правилния монтаж на диагонали.
Stefan2000 - специалист
crez написа:
На дъските предварително бяха взети фалцове по 4 мм. под 45 гр.на 4-рите страни,при сглобката ползвах лепило за дърво на Титан, много добро лепило. Портата бе монтирана през пролетта, напасвах я, и всичко бе добре до летнити горещини.Независимо, че дъските бяха сушени в сушилня до стандартната природна влажност, започнаха да измятат и отварят фуги. Много интересно, лепилото се бе разтегнало като твърда ципа. През есента фугите започнаха да се затварят. Дъските независимо от обработката с лак (две ръце) и лепило реагираха на влагата, явно с това им поведение трябва да се смиря. Относно провисването, това го следя за сега няма признаци. ...
Те това са и моите тревоги и констатации за дървените конструкции. Но е неизбежно :sad:
Не трябва да се впечатляваме от фугите. Само да няма провисване.
Нямало е смисъл от лепене.
Едно обяснение за причината за фугите.
Дъврото има различен коефициент на свиване по жилата и напреко на жилата, при съхнене и овлажняване. По-големия коефициент е напречния. Доказателство са появилите се фуги. Дъските ти се свиват повече от напречните бичмета на вратата които са им перпрндикулярни.
Но както казах, да не ти пука.
Много тежки са станали! Това тегло 200кг. за едното крило ли е? Но пък изглежда идеално.
И на мен ми предстои такава задача, та много го мисля. То и дъжд ще я пере, и слънце ще я пече и от двете страни. Няма да и е леко.
Илчо Илиев - майстор
Stefan2000 написа:
crez написа:
И на мен ми предстои такава задача, та много го мисля. То и дъжд ще я пере, и слънце ще я пече и от двете страни. Няма да и е леко.
Направи я от салкъм, щом ще е на толкова екстрени условия....
На KREZ портата е станала като тия от рицарските времена, само няма тая греда, която служи за резе и става като в замък, много добре е станало, като се има в предвид големината..
Stefan2000 - специалист
Ами екстремни, колкото на всяка дворна порта. Какбото и покривче да има над нея, няма да е достатъчно да остане суха. Мисля за яко импрегниране на материала. Както са траверсите. Пукат се, но не гният.
Салкъма акация ли беше?

Тема "Селска дървена порта" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: