• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
PCL82 - майстор
Имало ли е период когато са били позволени? Например при мрежата 150В. Защото при 150В линейно напрежение ще се получи 87В фазово напрежение, което не звучи чак толкова страшно, макар да е.

На вилата имаше сложено едно проточно бойлерче производстово на Елпром Варна, модел от 50-те години. Беше взето от старата къща. Пишеше: 150В 2000Вт, но беше преправено на 220В. Представляваше цилиндрична бакелитова кутия с входящ кран за студената вода отдолу и изход за топлата вода отгоре през бакелитов чучур. В тази кутия беше потопен открит нагревател навит на керамична макара. Нямаше защити нищо.

Страх ме хваща като си спомня баба ми как миеше съдовете под това нещо. Подът беше дървен, но в съседство беше чешмата. Аз също бях пипал струята и нищо не усещах. Но когато го отворих с ужас видях какъв нагревател кисне вътре.

Допускам, че може на изхода на чучура да е имало метална тръбичка, заземена през водопровода, която е смъквала потенциала струята. Или просто тънката стуя (ф8мм) с дължина 10-12см вече достатъчно съпротивление, че протичащият през човека тока да е ограничен до безопасни стойности?

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (19.08 KиБ) Видяна 3496 пъти
Последна промяна от PCL82 на пон дек 02, 2013 6:41 pm, променено общо 3 пъти.
shadow__01 - майстор
Аз съм от младото поколение и за пръв път виждам такива нагреватели. Изглеждат ми като начин за самоубийство. Как ще потопиш това нещо в съд с вода? Нали водата ще окъси двете края на кантала откъм захранването дори и клемата да не е потопена. Това нещо само на галванично разделено захранване и без пипане.
Стават или за музей или за боклука, но по-добре да бъдат унищожени като потенциално опасни.
todortv - майстор
shadow__01 написа:
Аз съм от младото поколение и за пръв път виждам такива нагреватели........
Стават или за музей или за боклука, но по-добре да бъдат унищожени като потенциално опасни.
А, бързовар от лъжички виждал ли си?
kozl - майстор
О какви други изобретения на военния мозък съм виждал. Примерно две лъжички скрепени на изолаторна подложка. За всяка лъжичка снаден проводник и другия край в щепсела. Кавето, е по бързо еспресо нема - става за секунди. Е това е офицерски нагревател. В инструкцията пише да се употребЛява от старши опитни офицери - тип канцеларски плъх. Оти при грешна употреба във войнишко канче (старото куче гепило на офицера и от кафенцето му да сръбне) се получи следниЙОт ефект. Голема светлина, кафето на пара излетя, от канчето само обръч остана, а от лъжиците само дръжка една оцеля. Да има нагреватели, ала има и Изобретатели.
fikata написа:
Керамична макара,порцеланова лустърклема, двойка гумиран кабел, потапяш в поцинкованата кофа с вода, ръгаш в контакта и ....пей сърце.2000-2500W водата почва да шуми и след минути вече бълбука
Бързовар направи си сам /реотан и макара купуваш отделно/ иначе готов - само за левче на Женския пазар.
От за левче не срещал, но за две съм купувал. Само че, проводника тънък, реотана също и трайноста им, нервите ми къса. Та некакъв друг по-скъп и по-дебел реотан с киловати 2 купих, на макарата го навих и с лустро-клема с як кабел го снадих. И се надявам :roll: време повече да издеяни.
Иначе какви са тея реотани дето са заляли магазините. Ми навивах на керамични пръчки за отоплителна печка и като нагрее и почне да рони звездички (да блещука) - значи скоро ке купуАм друг. А едновремеШните караха с години. Ама ся по-важни са оборотите. Колко по е малотрайно, толкова са по-големи оборотите и в тАрговската мрежа и в намотването на нагревателите.
И аз се питам какви са сегашните реотани и какви бЕха преди и защо в днешно време трайността им се снижи :?
Последна промяна от kozl на пон дек 02, 2013 7:21 pm, променено общо 1 път.
shadow__01 - майстор
todortv написа:
А, бързовар от лъжички виждал ли си?
Не, но съм чувал вместо с лъжички с бръснарски ножчета....и комплект с резервни предпазители.
kam34 - специалист
Не се подигравайте, това не го е измислил ганьо Балкански. Виждал съм съвсем оригинална фабрична пластмасова кафеварка работеща на същия принцип, нагревателите и бяха две концентрични кръгли голи метални пластини на дъното. Най вероятно "Сделано в СССР" през времето на Хрушчов.
petkov_75 - специалист
А от два графита,кабел и батерия 4,5 волта?! :-D
hidrazin - майстор
kam34 написа:
Виждал съм съвсем оригинална фабрична пластмасова кафеварка работеща на същия принцип, нагревателите и бяха две концентрични кръгли голи метални пластини на дъното...
Някъде още ги имам два броя. Едната кана е голяма - към половин литър, другото е точно за кафе - жълта каничка към 200ml, жълта пластмасова и с червен капак. За тази малката съм 100% убеден че е "Сделано в СССР". Ако ги изровя ще ги снимам.
Правил съм и доста по-мощен "нагревател" - две ламарини неръждавейка 10х15 см , кабел 6 квадрата и нагоре, бушона на късо с дебела тел. Това се използваше за топлене на вода в бидон. Като заври, бидоня чак се тресе и ламбите мигат. :-D
:partyman:
fikata - майстор
За любознателните за съветското техническо творчество по темата бързовари
http://yandex.ru/video/#!/video/search? ... %B8%D0%BA.
fox_vt - майстор
Те лъжичките са класика после излязоха и малките бързоварчета за кафе :-D Като малък правих един бързовар на принципа на лъжичките от две алуминиеви пластини по 100кв/см всяка на 10 мм една от друга перфорирани със отвори 6-7 мм за по добър топлообмен.Работеше чудно по спомени към и над 2000 вата но алуминия се оказа крайно неподходящ метал за такова начинание :?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Какви са тези нагреватели?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: