Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
todortv - майстор
brum написа:
.....Трябва да мери колко въздух минава през него, че да прецени къде е водата...
Въздуха си остава в него и после се връща обратно.... :)
Всички работят така, просто и сравнително надеждно решение. :partyman:
rado_ev - специалист
Това ограденото с червено е нивомера. Трябва да разкачиш тънкият гумен маркуч или такива два на брой в зависимост от модела и тях да продухаш/прочистиш. Принципът на действие е идентичен за много модели перални а конкретно от маркуч с голям диаметър с преходник се свързва маркуч с малък диаметър. Водата като покачва нивото си в маркуча с голям диаметър, налягането от сгъстяване на въздуха в маркуча с малък диаметър нараства достатъчно за да задейства контактите в пресостата - това ограденото с червено. :)
brum - майстор
Честно, като пишех за нивомера бях убеден, че не може да е това... Изумен съм :) . Утре ще го "продухам" с малко вряла вода. Пък дано всичко заработи нормално след това.
brum - майстор
Продухах маркуча с вряла вода и после въздух (ама с уста, нямам компресор :) ). И същата работа. Маркуча не изглеждаше да е запушен.

Пускам на центрофуга. Таймера показва 13 минути до приключване. Пуска се помпата (все пак налях малко вода през тоя маркуч) и я чувам как източва. Малко след това помпата спира, почва да върти барабана. И откарва десеттина минути на 12та минута на таймера.

Като духна леко в нивомера и го чувам как щраква като реле. Ама не вдявам защо има 4 жици към него (или пък да бяха 3). Как да го проверя, че работи коректно?
VLADO66 - майстор
Има три жици щото е за две нива.
lov - майстор
Трябва да чуеш две отчетливи щраквания последователно защото нивомера е за две нива. Но щом спира помпата едва ли проблема е от него. Помпата изключва при достигане на ниско ниво. И вообще прави ли опити да тръгне да центрофугира или не? Защото просто може да пропуска центрофугата а после понеже си има и цикъл на отпускане и пак върти известно време на ниски обороти.
Изрови все пак една схема да погледнем.
kozl - майстор
Па може и да е за три нива. Откачи маркуча само от към пресостата и ..... ше му духаш, ако Требе и че смукаш, но се убеди, че няма запушване към казана.
rado_ev написа:
Принципът на действие е идентичен за много модели перални а конкретно от маркуч с голям диаметър с преходник се свързва маркуч с малък диаметър. Водата като покачва нивото си в маркуча с голям диаметър, налягането от сгъстяване на въздуха в маркуча с малък диаметър нараства достатъчно за да задейства контактите в пресостата - това ограденото с червено. :)
Това обаче е голяма заблуда. На налягането не му дреме от дебелината на маркуча, а зависи от нивото в казана. За проверка на пресостата ще Требе схема, ама аз немам. В такОв случай бих надписал жиците, после разкачам и с леко духане и проверки с мултицета ще мъча да открия коя клема обща и кои за нивата. А още по-добро ако некой колега сподели схема.
Като схема има закачаш маркучите с мултицета проверяваш клемите на разкачен пресостат и изключена пералня като бавно пълниш казана с вода през контейнера за прах.
brum - майстор
Ще меря да видя какво се случва. Мисля, че бяха 4 кабела, но ще кача снимки довечера със схемата която сваля от пресостата.
VLADO66 - майстор
Жълтия проводник който влиза в програматора ми се вижда нагорял :?
Passa - специалист
Колеги, след 12 години безотказна работа на Горение смених четките на мотора. :)

Въпроса ми е какъв тип е този мотор ? Тоест как се управлява скоростта и посоката му ? Прилича ми на Синхронен двигател с управление по честота.
Кой изработва управлението на мотора ?
Този тип мотор има ли кондензатор ?

Горе до хибридният програматор видях едно кондензаторче мисля. Или е RC елемент. Намерих схеми за подобни перални, но за моят модел не успях точно.

Също ми направи впечатление че на клемореда на мотора влизат 6 кабела-2 за четките, 2 за тахометъра на мотора и останаха 2 които не разбрах къде отиват. Не ги проследих. А по схемата не ми става много ясно за къде са.

Тема "Проблем с пералня Gorenje" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: