Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
П. Петков - специалист
А ма що не начертаете една токова векторна диаграма (Аз не знам как се чертае тук!), която само по име е сташна, а иначе е по-разбираема. От нея съвсем прегледно ще се види, че ако (примерно) през фаза R не тече ток 5А, върху продължението на нейния вектор, сумата от другите два токови вектора (на фазите S и T) ще е 5А.cos60+5А.cos60=5А, защото cos60=sin30, което всички го помнят от училище и е 1/2. Или 5А.(1/2)+5А.(1/2) пак си е 5А! Ама за фаза R този сумарен ток e минус 5А, защото е в обратната на R посока, като този ток само причаква да дойде токът от R, за да го нулира! Обясненията са в стил Бранислав Нушич в часа по география, когато учителят обяснява какво е слънчево затъмнение. "Сретене, ти всъщност си магаре, но сега ще бъдеш Слънцето!" :)
В следващия постинг (час по география) най-добре е да се обяснява кръговата диаграма на Хайланд на асинхронната машина, тоест да се учи за земетресенията. :-D :-D :-D
Последна промяна от П. Петков на вт фев 25, 2014 9:11 am, променено общо 1 път.
radius - майстор
Мерси за линка, точно по темата. И без това същия въпрос ме вълнуваше и за захванващия ми кабел. Явно най-неблагоприятния вариант е да натоваря максимално само една фаза, но се надявам да има оптимално разпределение. Не съм заглеждал как са разпределени фазите в една печка. Дано фурната да е на 2 фази. Иначе се губи смисъла.
П. Петков - специалист
Ей, този котарак е голяма досада! Откъде се взе? Всяка сутрин трябва да му правя попара с мляко и сирене на Маджаров! То за мен няма, ама такова мяучене не се издържа! Това Софиянците са гнусно племе! :-D Дойдат през лятото, а есента си зарежат кучетата и котките, и цяла зима трябва да ги храня! :shock:
Последна промяна от П. Петков на вт фев 25, 2014 10:22 am, променено общо 1 път.
П. Петков - специалист
В посочената полемика всичко е ясно, като се изключи липсващото условие, че става въпрос за симетрична трифазна система, тоест фазовите напрежения са равни по модул и симетрични по фаза. В противен случай се "нахендряме" на разлагането на симетричните съставки на Фортескю - системи с права, обратна и нулева последователност. [като чуя глагола "нахендряне" винаги го свързвам с операта "Набуко" ("На дъбо!" и накрая "На чепо!")} :)
По повод на липсващите условия, спомням си как веднъж, в едно предаване на Коритаров по телевизията, проф. Милан Миланов му пробута следната задача: "Ако вчера температурата е била 10 градуса, а днес е два пъти по-студено, колко е температурата днес?" Коритаров му отговори моментално: "Нула градуса!" При това, доктърът със задоволство му каза утвърдително нещо, което беше от рода: "Така е!" :-D При това, никой никога не реагира повече и нямаше никакви възражения!
"Да! Ама не!" В условието на задачата липсва съществен параметър и докато търся да си хвана нещо за ядене, ще Ви оставя да помислите (за развлечение разбира се!)
Задачите в стил Мартин Гарднър много ги обичам! :)
П. Петков - специалист
Ей го на! Изяде си попарата и изчезна някъде да спи! Гад мръсна! :-D
Та на въпроса със задачата:
Когато се използват прилагателни (бързо, бавно, високо, ниско, голям, малък, студено, топло и т.н.), особено в съчетание със сравнителните степени "по" и "най", това означава че имаме елементи на сравнение между две величини. В случая липсва онази комфортна температура, при която нито ще ни е топло, нито студено. Разликата между нея (комфортната температура) и температурата "вчера" е тази която трябва да се удвои. И ако приемем негласно, че тази липсваща температура е библейската в Едем (22С), то тогава отговорът ще е 22-10=12 и 12.2=24 или 22-24=-2C. Тоест температурата "днес" ще е минус два градуса. Единствено, ако комфортната температура е 20С, тогава отговорът ще е правилен. Ама в условието на задачата тя липсва.
Лек ден на всички!
fikata - майстор
П. ПетковTue Feb 25, 2014 10:03 am,Tue Feb 25, 2014 10:03 amTue Feb 25, 2014 11:04 am
Да Ви попитам Вас като технократ- ерудит :
Що е това спамspam и флуд, флуудflood ,що е оф-топик (Off-Topic) в една тема от техниката в конкретен сайт с техническа ориентация?
Благодаря предварително за отговора !
Лек ден и на Вас и да не забравите да разходите кучето,да нахраните котката,да хвърлите на кокошките оставени Ви от гнусното племе софиянците.
:finga:
П. Петков - специалист
За съжаление, кокошки никой не оставя, но се завивам през глава от срам и обещавам повече да не пиша! То, кой ли ми чете глупостите? :) А що се отнася до Софиянците, първите ми спомени са от "Паренсов", "Шишман", "Мальовица", "Гурко", "Добруджа", "Вазов", "Славянска", "6-и Септември", "Каравелов" и т.н.
И така, както беше казал генерал Чернота: "Господа нищие, до встречи в раю!" :) :) :) :) :) :)
P.S.
Еййй..., за нищо не ставам! Пропуснал съм "Венелин", която започва от "Първа девическа гимназия" ("7-мо училище"). Някога, директор на училището беше Анна Илиева - внучка на попа, свалил Левски от въжето. Светла и памет, и мир на праха и! :)
Здравейте Имам 3 фазна Печка за Вграждане. Как да е свържа? Имам 5 различни по цвет Кабели. 2 черни, един кафяв, един син и жълто-зелен Заземление. Кой Кабели и Как да свържа в монофазен щепсел. Печката е Elektrolux.
Благодаря Предварително
krasi92 - майстор
Няма как да се поберат в щепсел шуко а и щепсел шуко не е за тази работа. Аз бих ползвал твърда връзка.

Тема "Трифазно свързване на готв. печка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: