• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Nortek4648 - специалист
Добра тема. Точно имам въпрос за тези лампи: Плафониера с фотоклетка 2х25W крушки.
Трудно, но всеоще се намират крушки по 25W с нажежаема жичка. А от новите А55 28w са пък мн. скъпи.
За енергоспестяващите, до колкото аз знам не е удачно да се слагат да работят с фотоклетка особенно там където има много хора и постоянно ще се пускат и спират, така няма ли да изгори сравнително бързо крушката? а и също така са и скъпи, по 3лв ако е едната най евтино това са 6лв в лампа, колкото до обикновенните са по 1лв. примерно.
Та въпроса ми е:
За да се удължи живота на крушките с нажежаема жичка в плафониерата измислих да сложа маломощен грец, който да изправи напрежението и да захрани двете крушки.
Така към крушките отива право напрежение (при което според мен би им било по хубаво) също така и напрежението върху тях става 205V. в моя случай.
При това положение би следвало да се удължи живота на крушката.
Колкото до цветовата температура на крушките не се забелязва да пожълтеят с намаляване на напрежението.
Помага ли това според вас или само на теория е така, какво ще кажете?
ESPACE - майстор
Nortek4648 написа:
Така към крушките отива право напрежение (при което според мен би им било по хубаво)
Как пък го измисли това :? :lol:

Единствения начин да им увеличиш живота е като им подадеш по ниско напрежение. 205V е ок защото вече лампите ще светят с около 80% от номинала си спрямо 230V. Значи остава само да си намериш и купиш качествени лампи.
Nortek4648 - специалист
Незнам, чувал съм че крушка на право напрежение издържа повече от крушка на променливо напрежение, явно съм се заблудил, щом казваш че няма значение.
Крушки купувам от тези http://www.google.bg/imgres?newwindow=1 ... =0&ndsp=44
Nortek4648 - специалист
miroton написа:
Няма смисъл да откриваш топлата вода https://www.google.bg/search?q=led+%D0% ... B500%3B500
Да, ама тази топла вода е все още скъпа;) и не е на всеки по джоба
miroton - майстор
Работно напрежение: 220V/50 Hz
Светодиод: SMD5730
Ъгъл на осветяване : 360 °
Лумени : 440 lm ( равняват се на 40W крушка с нажежяема жичка)
Мощност: 3,5W
Цвят на светлина: Бял
Дължина: 75mm
Цокъл: E27
Диаметър: 30mm
8лв

4W Топла Светлина 18.90лв 6.90лв
Спестявате 53% ПРОМОЦИЯ - 4 ватови LED Лунички GU10- Топло Бяла Светлина
LED осветителни тела за лунички тип GU10 MR16 работещи на 220 волта - модерно LED осветление отличаващо се с много висок коефициент на полезно действие и до 100 пъти по дълъг живот в сравнение със старите халогенни лунички.
LED лунички с топло бяла светлина се използват предимно за домашно осветление и по рядко в магазини,офиси и други работни помещения.

С тези ЛЕД Лунички може директно да замените старите 220 волтови GU10 MR16 халогенни лунички без да са ви необходими никакви допълнителни приставки.

Технически характеристики на Енергоспестяващи ЛЕД лампи - лунички

* Размери Височина - 57мм Диаметър - 50мм

* Излъчвана Светлина - 460 лумена

* Експлоатация /100 000 часа/

* Цвят 2700К /топло бяла светлина - код 827/

* Тип LED /4 LED елемента/

* Цокъл -GU10 MR16 на 220 волта

* EНЕРГИЕН КЛАС - А

Свързване E27
Светлина Топло бяло
Температура (K) 3000-3500
Ватове (W) 7
Захранване (v) AC220-240
Диоди SMD 5630
LED Брой 30
Лумени 504
Ъгъл 360°
Размери (mm) 80 x 30
12лв
Ако се разтъсиш ще си намериш ипо добри оферти,пък и като се съберат от всички съседи пари
Duke_BG - специалист
не се занимавайте с каквито и да било модификации на тия с вградените сензори

за една година сме сменили около 3-4 крушки при 11 такива тела с по две крушки във входа
а сметката за общия ток падна на половина, като се има пред вид че нямаме асансьор - т.е. ако някой се качи до 5-ия етаж пали последователно всички ламБи.
  • 1
  • 2

Тема "Датчик за движение във вход със луминисцентни лампи може ли?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: