• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
alsted - майстор
50лева разхвърляни в месеца и денонощието идват към една постоянна консумация от 4-500W, т.е. ~2А. През ~100Ω. Отложената енергия върху тях трябва да загрява в някаква степен мястото :?
Кики - специалист
Да, но мястото е неизвестно, причината може да е ПВМ проводник закован директно с пирони преди 20-30 години, пирона вече си е свършил своето както да укрепи временно проводника при полагането му, така и след оставянето му там да предизвика разрушаване на изолацията и почти окъсяване на проводящите жила. Имал съм два такива случаи като единия си държеше стабилно 3А, предпазителя беше винтов и си топлеше порядъчно та чак не можеше да се пипне капачката. Локализацията на повредения кабел е лесна но на точното място на повреда много трудна.
alsted - майстор
Да грее предпазител при 3А ще рече, че не прави добър контакт - в случая ~70Ω (ако в мястото на окъсяване не грре, т.е. ~0Ω). При редовен предпазител тока в такъв случай би грябвало да е значително по-голям и съответно да го изключва. Отделно би трябвало да се е появил и потенциал на нетипични места. Засичането, както бе казано по-горе - чрез поетапно елиминиране (изключване на отделните токови кръгове, отделните линии). Едно ДТЗ в случая би докладвало своевременно, че не всичкия ток се връща към работната нула :wink:
  • 1
  • 2

Тема "Проверка за утечки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: