Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
kuger - майстор
pipilica написа:
Ма много си прав, имам към 5 готови за скрапа.
То следващия въпрос ще е в какво да го отлея, мисля за форма от гипс, дали ще стане или не е подходящо.
Мисля, че ще стане.
Ако не си лял олово:
Задължително направи и херметично дъно на калъпа. Течното олово е като живак. Загрей калъпа предварително, ако е влажен ще изпръска навън с доста голяма скорост, внимавай. Няма да е лошо да ползваш очила и ръкавици. Да, при топенето неминуемо ще образува шлака, един стар лист от ножовка, подходящо огънат, върши отлична работа.
Гледай да налееш сравнително бързо, ако бавиш ще стане на слоеве.
Желая успех! :partyman:
hidrazin - майстор
Предполагам първо ще отлееш цилиндъра и после ще го пробиваш? Ако е така то цилиндър с диаметър 100мм и дължина 150мм тежи към 13,5 кг.
Значи ще трябва да разтопиш към 15 килограма за да си сигурен че ще ти стигне. Внимателно с изпаренията ! Само на открито и желателно леко да подухва вятър. Количеството е доста сериозно за като първи опит. При топенето не слагай всичкото олово наведнъж а на порции. Така става по-бързо.
При топенето отгоре се получава една кора от окиси. За да е по-малко може да сипеш върху оловото малко счукани дървени въглища - за барбекю.
Преди леенето обираш таи кора и остатъка от въглищата с една лъжица за да остане чист метал. Гипса не е много подходящ за случая.
Защо не ползваш някоя метална тръба или консервена кутия с подходящи размери? Дори и да не го извадиш от консервата не мисля че ще ти пречи за да го ползваш като екран.
Все пак ако решиш да ползваш гипс или нещо подобно - формата трябва предварително да е загрята почти до точката на топене на оловото.
И нещо много важно - АБСОЛЮТНО СУХА !!! Ако е от гипс и той има остатъчна влага ще хвърчи горещо олово навсякъде!!! Гипсовата форма предварително за 1-2 часа във фурната на макс. Хем ще изсъхне, хем ще е гореща.
:partyman:
P.S. Колегата леко ме е изпреварил. :)
pipilica - майстор
Мерси за съветите. Имам подходяща тръба от полирана неръждавейка, предполагам оловото няма да се залепи за нея.
kuger - майстор
Няма ли да е по-лесно, ако използва сърце? С една процедура ще се мине. :partyman:
pipilica - майстор
Е аз това имах предвид ама не можах да се сетя за "сърце" точно.
Отливам от гипс един кух цилиндър с дъно вътре поставям металната тръба със затапено дъно, пак гипс, и отливам оловото между гипсовия цилиндър и тръбата. Имам хубав противогаз предполагам ще свърши работа.
kuger - майстор
Чак противогаз не е нужно. Макар, че май останах без зъби от промишлени акумулатори, и леене на олово за въдици и мрежи. По-скоро се пази от изпръскване.
ZEDYCUS - майстор
Преди бая време по практика имахме 3 месеца обучение по леарство, та имам спомени че сърцето и стените на леарския шаблон се изработват под наклон 1-3 градуса за по лесно вадене от формата. Та не е лошо металния цилиндър да е под лек конус. :?
Като деца отливахме кръгли тежести от стари акумулатори в консервена кутия, която мажехме с олио, малко бълбукаше и пръскаше, но се отделяше лесно от консервата. Един се прежалваше да държи в средата на консервата водопроводна тръба половин цол.:-D
a_stoev - майстор
Тани написа:
Мисля, че си объркал размерите! Става въпрос за "тръба" с диаметър 8,5-9,5см и дължина 15 см.
верно че го смятах за метър и пеЙсе... :?

Виж кога е пускано, май ми се е спяло...

А за леенето да си направи формата от гипс, и гипсово сърце. Да съхне ден 2 и после във фурната да дига полека градусите до макс за няколко часа и като сипва да е подходящо облечен - да няма открити части, че дявола си няма работа. От предпазливост никой не е пострадал.
bulhomes2 - майстор
Тани написа:
...Пък може и да е тежало, но да не ми е направило впечатление. :lol: ...
Ако си ги крал, обикновено е така :lol: :lol: :lol:
kuger - майстор
Да ме извини автора на темата, ама и да го крадеш, пак тежи, мам.... :-D :-D

Тема "Какъв е процеса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: