Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
jekasus - майстор
8180, при Андроида още по-зле ситуация. Телефон със стойност на лаптоп, след година и половина вече не се поддържа...
ArturDent - Почти Безобиден
8180, Няма как нещо което не си купил, да е лицензирано.
А не го продават вече защото не искат да го поддържат.
Поддръжката на 5 милиона копия ще им коства поне колкото на 500 милиона. Ако не и повече.

Всеки продукт си има жизнен цикъл.
По твоята логика то трябва и DOS се поддържа и продава.

Ето и аз от началото на годината спрях по-нататъшна разработка и поддръжка на един от нашите продукти.
Реших че не ми е изгоден...
И клиент който има софтуера от 11 години, реве че бил дал едни пари навремето (които на всичкото отгоре са му се изплатили за 6-12 месеца).
Директно го попитах, колко още години иска да го поддържам - 2, 5, 10, до живот... и му предложих да плаща заплатата на един програмист ... до живот.
Chefo77 - майстор
ArturDent написа:
По твоята логика то трябва и DOS се поддържа и продава.
А не е ли така? Готовите конфигурации и лаптопи без друга ОС, не се ли продават с DOS?
Chefo77 написа:
А не е ли така? Готовите конфигурации и лаптопи без друга ОС, не се ли продават с DOS?
1. Не е оня MS-DOS, който беше навремето, а FreeDOS.
2. Безплатен е, не се продава.
3. Няма на кого да се оплачеш че не ти работят например WiFi, USB, големи дискове, повечко памет ...
8180 - майстор
ArturDent написа:
8180, Няма как нещо което не си купил, да е лицензирано.
А не го продават вече защото не искат да го поддържат.
Вярвам че си го разбираш - вероятно изгодно, заради пустите пари. Обаче....
Имам изградени навици, конфигурации от периферия, шрифтове, ако щеш с КУПЕНО ХР.
В 7, 8, Виста не намирам предимства или имам проблеми с шрифтове, драйвери, профайли и т.н.
Искам да си купя ПАК ХР - НЕ МОЖЕ!
Ако ме гепят с нелегално копие - к`во и ЗА ЧИИ? правим?

Като не могат да поддържат, да си снемат рестрикциите за старите версии. Когато ми хареса Вин 8000, ще го купя пръв. До тогава - на ХР. Не е ли това пазарната икономика УЖ? Или винаги трябва да разчитаме на Държавната "ясла" да ни ГАРАНТИРА РЪСТ НА ЧАСТНАТА ПЕЧАЛБА.
С колите е същото - понеже сравняваш. Иначе, заповядай на "тест-драйф" с Волво 1971г. - несъществуващо по твоите и европейски критерии (ЕВРО - минусХХХ), ама не... ВСИЧКО му работи.

За теб не знам какъв фактор си в световната ИТ икономика.
За Форума си СУПЕР - споделих по-горе. :)
8180 написа:
ArturDent написа:
За теб не знам какъв фактор си в световната ИТ икономика.
За Форума си СУПЕР - споделих по-горе. :)
Не съм никакъв фактор...
....просто споделих, че и аз правя така, иначе ще фалирам.
Пак е възможно да фалирам, но при доживотна поддръжка на нещо - със сигурност.

А за Волвото, като ти харесва защо не отидеш в Мото-Пфое и да се опиташ да купиш същото... :shock:
8180 - майстор
ArturDent написа:
А за Волвото, като ти харесва защо не отидеш в Мото-Пфое и да се опиташ да купиш същото... :shock:
Еми - познай. :)
Защото си имам.
Е не аз - баща ми. Аз купувах и хвърлих 4-5 бр. по-модерни през това време.

Я, по едно да не те пиша и теб при "лошите". :partyman:
Lisko - майстор
8180 написа:
Имам изградени навици, конфигурации от периферия, шрифтове, ако щеш с КУПЕНО ХР.
В 7, 8, Виста не намирам предимства или имам проблеми с шрифтове, драйвери, профайли и т.н.
Искам да си купя ПАК ХР - НЕ МОЖЕ!
Ако ме гепят с нелегално копие - к`во и ЗА ЧИИ? правим?
Като не могат да поддържат, да си снемат рестрикциите за старите версии.
-- Съчувствам ти, доколкото аргументите са ти чисто емоционални.
-- Десетки компютри са ми минали през ръцете и по въпроса за драйверите - нещата винаги са ставали по-лесно с win 7 отколкото с winXP. Изключения може да има при изключително стари устройства (напр. принтери).
-- Всички имаме изградени навици и всички се мусим когато новото има характеристики които не сме пожелали.
-- Сравнението с колите не е коректно поради наличието на злонамерени хакери. Това означава че "заводският продукт" ако никой не полага ДОПЪЛНИТЕЛНИ усилия след произвеждането му, излиза за продажба във все по-скапана и пробита форма. Затова производителят не иска да се компрометира продавайки продукт на дупки. Нищо, че ти и още неколцина толкова го обичате продукта, че и така бихте го приели.
-- За какви рестрикции говориш ? Че няма да се продава ли ? Ще го кажа другояче - всеки уиндоус е като една мишена по която непрекъснато стрелят хиляди добри стрелци. Мишената се дупчи ежедневно и дупките се пълнят ежедневно. В един момент производителят решава че не е рентабилно да продължава да запушва дупките и тъй като на следващия ден мишената е на дупки - би било нагло да се продава такова нещо. Да я пуснат за 1 долар ли ? Непродаването на такъв продукт е логична саморестрикция в полза на доброто реноме.
Дали ако ти си краднеш една надупчена мишена, ще дойдат и ще кажат - алоууу не си платил драги, ще се глобяваме.... твърдо не вярвам.
8180 - майстор
Lisko,
Благодаря за разясненията.
От различни страни го гледаме.
Емоциите са най-евтиният проблем. :prost:
Lisko - майстор
То разясненията не струват пукната пара ако не са ти донесли поне малко успокоение.
Впрочем аз навремето много дълго устисках преди да туря ХР - стоях си на 2000-то.
На което бях скочил направо от 98 (лайното милениум го прескочих).
Сетне по времето на лайното Виста карах няколко години със Сървър 2008 (службно и легално) а в къщи на ХР и чаках да излезе седмицата (и да улегне).
Сега колегите ми хвалят осмицата - веднъж кат свикнеш и нямало да искаш да се върнеш... Е добро утро... ми то всеки път е така :)
Мисля че най-сериозния скок в стабилността беше с появата на 2000-то. Преди това се налагаше да се рестартира по няколко пъти на ден от забиване.
Ай наздраве !
:partyman:

Тема "Поддръжката на Windows XP е прекратена" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: