Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
VLADO66 - майстор
Единия вариант е обмазването на стените и пода с Sika top seal 107 на две ръце,другия вариант е https://www.youtube.com/watch?v=uDAa5Uh8tII
nikolovvd - майстор
Имам идея как да се провери каква е водата. Че е дъждовна е ясно, но от къде идва не е.
Като начало, за да изключим 100% пробив в заровените тръби, може да се изсипят 1-2 пакетчета калиев перманганат на покрива близо до улука. Продава се в аптеките, струва стотинки и мисля, че е по-безопасен и по-евтин от боята за латекс.
След изключването на това съмнение може да се направи същият експеримент като в най-високата част от страната на новото мазе, се пробие една дупка с не голям диаметър (около ф20) и дълбочина около нивото на мазето. В дупката се набива тръба, като в нея се изсипват поне 4-5 пакетчета от същото вещество, след което се сипва вода до напълването на тръбата. Изчаква се да спадне нивото и след 1-2 часа отново се пълни. Така веществото ще се просмуче в почвата и при следващият голям дъжд "индикацията" ще е в мазето.
Gabito_7 - напреднал
Идеята е добра, но ако дъжда просто повдига нивата на подпочвени води как ще разберем ? Т.е. оцветените води няма ли да оцветят и подпочвените ? :? (защо ли си мисля, че задавам глупави въпроси #-o )
Освен това. Дупката на каква дълбочина трябва да е, за да бъде показателна ? Мисля си, че ако е на дълбочината на плочата (което не виждам как ще се изкопае с подобен диаметър), водата може да минава на по- горен пласт. Респективно, ако е на плитко, то тя може пък да минава на по- голяма дълбочина и пак да не хване от калиевото оцветяване. Може би, ако я пробием на плитко, при сипването на водата тя ще отнесе цвета където е пътя на водата (независимо дали по хоризонтала или вертикала). От друга страна, ако с тази дупка не уцелим пътя на водата ? При следващия дъжд - нова дупка на друго място :? Правилно ли разбирам ? И ако този метод покаже, че водата идва от там, то тогава само дренаж от високата част ще ни спаси (евентуално), нали ?
А по повод дренажа: Ясно е, че трябва да се слезе под основите, но след това какво правим ? До къде да пълним с камъни ? Само пред къщата ли да го правим или и от дясно ?
Много станаха въпросите :ops: Извинете ме и отново благодаря за съдействието :prayer:

ПП. Калиевият перманганат разтворен с много вода (голямо количество дъжд) няма ли да загуби цвета ?
kozl - майстор
Ами двете мазета на едно ниво ли са? Ако да как тъй в едното има подпочвени води, а в другото няма, нали и двете нямат хидроизолация по стените :? Според мен водата е повърхностна. Т.е. или е от покрива през водост.тръби и канализацията или сте пресекли стар дренаж на къщата и сега водата се дренира в новото мазе. Ако източника на наводняване на мазето е скатова вода - това се вижда при интензивен дъжд, тази вода може да се отведе от периметъра на къщата със скатова канавка.
Предложение за проверка на канализацията. Махат се водост.тръби и в PVC тръбите се вкарват метрови PVC тръби с уплътнения вместо водосточните. Затапете изхода към шахтата и с маркуч вкарайте вода в някоа от удължените по вертикали PVC тръби и следете нивото в най-ниско разположената тръба. Ако спада и трябва да доливате, значи канализацията не е херметична и най-вероятно връща в мазето.
При запушване на отвеждащата дъждовна канализация или в интензивен валеж, канализационните тръби работят под напор и на всички недобре уплътнени снадки ще изпускат вода. Има ли канализация в мазето - сифон?
nikolovvd - майстор
Всеки който е гледал бебе знае какво се получава от 2-3 кристала с размер на ленено семе, а ако искаш опитай да изсипеш едно пакетче (20 гр.) на улицата преди дъжд и гледай сеир.
VLADO66 - майстор
Тези водосточни тръби не могат ли да се извадят временно за един дъжд :?
Gabito_7 - напреднал
В мазето няма сифон (съветваха ни да заложим, но решихме, че е излишно тъй като идеята е там да няма вода, а не да й търсим изход). Иначе като спомена стар дренаж- в първия пост май писах, че по продължение на старото мазе, малко преди неговата стена има основи останали от старата къща, които вероятно играят ролята на дренаж или по- точно отбиват водата. Съвсем възможно е да я отбиват в посока към новото мазе и цялата тази вода сега да извира в него.
Водосточните тръби можем да ги махнем, но съм 99.9 % сигурна, че не е там проблема. Наистина много внимателно полагахме тръбите, от най- дебелостенните са, наклона е супер (терена си има естествен наклон към шахтата), снадките са ок и не пропускат и капчица и не на последно място- направихме пътеките малко след заравяне на тръбите, като никой не е стъпвал върху тях. Каква е вероятността да е от тях ? Все пак за да го изключим напълно ще опитам с маркуча. Обмислям и сериозно идеята за оцветяването, но не съм сигурна дали да е с калиев перманганат или друг нетоксичен, но по- издръжлив оцветител :? .
Аз съм гледала бебе, знам какво се получава със зрънцата, но... не разбрах връзката :ops:
Ако източника на наводняване на мазето е скатова вода - това се вижда при интензивен дъжд, тази вода може да се отведе от периметъра на къщата със скатова канавка.
Може ли пояснение на това [-o<
kozl - майстор
VLADO66 написа:
Тези водосточни тръби не могат ли да се извадят временно за един дъжд :?
Още веднъж прочетох описанията на Gabito_7.
Gabito_7 написа:
При първите дъждове обаче то започна да се пълни с вода. Старото мазе никога не е било влажно дори, но това се пълни сякаш извира от там. Основите не са изолирани и няма дренаж на тях (майстора каза, че нямало нужда предвид, че старото мазе не е влажно и подпочвените води са дълбоки (имало е преди години бунар с дълбочина над 20 м.)). При строежа багера изкопа малко по- дълбоко и под първата плоча има наредени около 30 см. камъни. След като започна да се пълни се порових тук и стигнах до извода, че най- вероятно проблема е в липсата на пътеки и водостоци (все още ги нямаше). Направихме водостоците, вкарахме ги в тръба и към шахтата, направихме и пътеките. Водата намаля, но въпреки всичко я има и то не е малко. Пълни се само при дъжд.
Ами то се е пълнило мазето и без олуци и водосточни тръби. Значи цялата вода от покрива се е изливала от стрехата и до стените (основите) и вероятно заедно със скатовата през рехава обратна засипка на основите (защото иначе почвата е глинеста) лесно прониква в мазето. След отвеждането на покривната вода наводняването е намаляло. И така наводнява се при дъжд, което изключва приток от подпочвени води. Дъждовните води стават подпочвени след филтрация през почвта. Тъй като почвата е глинеста - очаква се малка филтрация или няма логика за потоп в мазето. Но нарушената структура на естествената почва вследствие изкоп и след това засипване е като дренаж за скатовите води - те направо ще попиват там и това трябва да е видно при обилен дъжд. Струйки, които изчезват преди стените ха къщата. Не изключвам съществуеащ дренаж, който сте пресекли с ноата постройка и тогава цялата уловена вода преди да достигне основите вече не се отвежда далеч от къщата , а направо в мазето. Ако е тъй пусни маркуч течаща вода във бездъжновно време пре мазето срещу наклона и виж какво става с водата след маркуча - тече към сградата и попива преди да стигне до стената или достига стената и се навирва. Така оставен маркуча с течаща вода би следвало да напълни тайния резервоар без да има валеж. Това може би ще докаже описаната хипотеза - как се пълни мазето.
Скатовата канавка трябва да отведе повърхностно стичащите се води извън периметъра на нарушените почви около къщата, така че водите да нямат досег със слабите/нарушените места на почвата.
Дренаж пред къщата срещу наклона също е меродавен, но основите на сградата трябва да са по-дълбоко от дренажа, в противен случай има опасност от суфозия и пропадане.
Gabito_7 - напреднал
Описаното от kozl съвпада абсолютно с начина, по който и аз си представям нещата. Показвам нагледно (поне опит за такова):
Изображение
Тук се вижда как според мен влиза водата, стига до стените на мазето, стича се, пълни резервоарчето и избива в мазето, тъй като няма от къде другаде да излезе. Всъщност почвата е нарушена при копаенето на мазето, като кофража беше само от вътре, а почвата играеше тази рола от външната страна. Строителите сложиха найлон между почвата и бетона. Другото място, където е нарушена почвата е под пътеките, където са положени тръбите. Дълбочината не е много голяма, но все пак...
Сега питането ми е: Идеята на дренажа не е ли да бъде с дълбочина под основите ?
kozl написа:
Скатовата канавка трябва да отведе повърхностно стичащите се води извън периметъра на нарушените почви около къщата, така че водите да нямат досег със слабите/нарушените места на почвата.
Дренаж пред къщата срещу наклона също е меродавен, но основите на сградата трябва да са по-дълбоко от дренажа, в противен случай има опасност от суфозия и пропадане.
Ако дренажа е направен на 1 м. дълбочина примерно, няма ли опасност от просмукващи се води под него (отбитите от другия измислен дренаж например)? Ако го направим по продължението на цялата къща от към наклона, това достатъчно ли ще бъде, за да събере скатната вода ?
Може ли дренажа да се направи плътно до пътеките, за да не ги разбиваме ? Ще има ли желания ефект от него в този случай?
И как се прави "скатова канавка" ?

Ей, супер сте. Много ви благодаря, че се отзовахте на въпросите ми :prayer:
VLADO66 - майстор
Може да се направи дренаж веднага след пътеките на нивото на камъните под пода на мазето,но трябва да се обиколи цялата къща и да се осигури изтичането на дренажните води или гравитачно или посредством водопонизителна шахта с помпа.Стените и пода на мазето ако са на бетон пробвай да решиш проблема първо с изолацията която ти дадох или с Vandex

Тема "Вода в мазето. МНОГО вода :-)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: