• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
8180 - майстор
lov написа:
То няма глупава вода ....Тя винаги търси най ниското и най прекия път тъй че трябва да има и на къде да я отведеш.
Иван Иванов написа:
прочетох на няколко места че трабва плътно до къщата
Не съм специалист, но и аз съм чел като Иван.
Обяснението е доста логично - капилярната влага е от "глупавите" - окачете над чаша вода лента от вестник и гледайте "глупавата" вода.
При съчетание от разни материали в земята, би могло да се постигне и ефект на "скачени съдове" заобикалящ дренажа.

Та, след дренажа, в посока къщата има тенденция нивото на влагата да се покачва. Чел съм за суха по периферията къща, а влагата избива някъде в средата.
Решенията са две:
- колкото по далеч от къщата е дренажа, толкова по-дълбок;
- в проблемни случаи - дренаж под къщата.

Кога, какво и колко, вероятно само специалист!! може да каже.
juvesan - специалист
А бе не съм никакъв капацитет по въпроса, ама само да попитам: тая къща улуци има ли? Или всичко ( както е засега при мен ) се стича на пътеките? Защото ако нямаш ...хм... тая жълтата линия нищо особено не помага - ще обере нещо от баира, ама всичко друго си се сипва в основите.. :shock: Идеята на дренажа близо до основите е ( моя интерпретация) да се възползваш и да направиш хидроизолация на Тях ..например с фундалин и пред него да сложиш дренажна тръба например... водата от всяко естество, успяла да се измъкне от покривните улуци или допълзяла от баира ( вярвай ми , знам за какво говориш, точно с това се боря и аз - с "баирна" вода) да се натъкне на водонепроницаема преграда и по пътя на най-малкото съпротивление, каквото е тръбата ( дренажа) да върви на ...някъде. То затова и ако направиш някаква "яма 1-2 метра" си задай въпроса - коя точно вода ще хванеш? в какъв радиус около нея ще прихванеш водата и коя точно... Затова е правилно де , да се установи точен план за действие, защото ако махнеш парите за материали често нещата опират и до много хамалогия :axe:
Иван Иванов - напреднал
Днес си уредих среща с архитект инжинер геодезист и още доста неща предложи ми да види на място да донесе техника за измервания и други джаджи за да ми каже какво трябва да направя мисля че той най точно ще ми каже защото ще го види . улица има от ляво на картинката и от долна страна а от дясно и горе има комшииски дворове
  • 1
  • 2

Тема "СПЕШНО!!!!!!!! ДРЕНАЖ НА КЪЩА!!!!!!!1" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: