Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
hard_core - специалист
Туята расте ли на неплодородна камениста почва?
kuger - майстор
atanasov2004 написа:
Колеги това на последната снимка не е ли бял маргарит ? Било силно медоносно растение ?
По наше село му викат Булско перо, в нета го намерих под името Булска китка.
big_death - специалист
hard_core :Туята расте ли на неплодородна камениста почва?

Тя е иглолистно растение и би трябвало да живее, ама ще си иска и поливка , демек да е влажно , а не знам ако е силно каменисто дали няма да бяга влагата .
mlado-maistor4e - специалист
До кога максимум(като дата) е възможно да се засеят туйте тази година.
big_death - специалист
До края на ноември. И декември могат да се съдят, ама ако не замръзва почвата , и условието тогава е да не се поливат !
ArturDent - Почти Безобиден
dan4o6437 написа:
А това бръшлян ли е или нещо друго ? Понеже оградата ми е мрежеста и ще е добре да ми расте по мрежата .
Дива лоза е.
Много бързо расте, не е вечнозелено, през есента е много красиво...

НО не ти трябва! Няма отърване от него. Аз лично 4~5 години се опитвам са се отвърта от това но губя битката. През лятото ми расте поне метър на месец.
big_death - специалист
Тая лоза само хербицид я мори - няма изкореняване , а и много бързо се самозахваща и от семената си .На едно място опитах с Раундъп и я изгори . Сега съм напръскал и брашляните , и мимозата да видим дали ще ги умори , като съм използвал силно концентриран разтвор, като през 10-тина дни ги препръсках , та да видим резултата след време .Мисля си че в порядъка на месец ще си проличи дали съхне .
bulhomes2 - майстор
big_death написа:
hard_core :Туята расте ли на неплодородна камениста почва?

Тя е иглолистно растение и би трябвало да живее, ама ще си иска и поливка , демек да е влажно , а не знам ако е силно каменисто дали няма да бяга влагата .
Сигурен ли си, че така се води? Щото си мисля, че е вечнозелено, но не е иглолистно. Има едно предание, че не е добре да засаждаш иглолистни в двора си, па аз някъде към стотина туи съм си засял.
big_death - специалист
Туя
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Туя
Trees dsc00826.jpg
Thuja plicata
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Pinophyta
клас: Pinopsida Иглолистни
разред: Pinales
семейство: Cupressaceae Кипарисови
род: Thuja Туя
Научно наименование
Уикивидове Thuja
Linnaeus, 1753
Туя (Thuja) е род иглолистни дървета в семейство Кипарисови (Cupressaceae). Има шест вида в този род, два произхождащи от Северна Америка и четири от Източна Азия. Понякога се посочва, че видовете са пет, тъй като източната туя (Thuja orientalis) се отделя в самостоятелен род, наречен Biota или също Platycladus. Туите са известни като arborvitae (от латински - дърво на живота), понеже са вечнозелени.

Листата са вечно зелени, разположени два по два срещуположно и са сплеснати като стълбичка, по четири реда в едно разклонение (каквито са листата на кипарисите).

У нас се култивират три вида от рода. Това са източната туя (T. orientalis) от Китай, западната туя (T. occidentalis) от източните части на Северна Америка и гигантската туя (T. plicata или също T. gigantea) от тихоокеанските части на Северна Америка. Другите азиатски видове (T. standishii, T. koraiensis и T. sitchuenensis) са твърде топлолюбиви и не могат да издържат успешно условията у нас, поради което се отглеждат ограничено само в някои ботанически градини.

Туята, както и други растения от семейство Кипарисови отделят йони, които освежават въздуха.[1] Веско не бой се за преданията! :) И у нас има поне към 30 и повечето са на 10-тина години . Ако искаш пиши на лични за преданието , ама въпроса е май на психичическа основа - демек кой вярва във врачки, баячки , предания, и т.н.:) :partyman:
bulhomes2 - майстор
Не ми пречи и тук да пиша, че и на други ще им е интересно. Преданието е че не е на хубаво. По тая причина един познат си отряза бора в двора, че и майка му и баща му си отидоха млади. За още 2 двора се сещам, в които има борове - подобни са историите и там. Дано да е само за действително с игловидни листа!

Тема "Жив плет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: