• 1
  • 2
Ел. инструментите. Консумативи.
prascho - майстор
привет,

При модел s200 на "техногама" пише акумулатор до 100 Ah. Ако му закача акумулатор с капацитет 150 Аh какви приятни и неприятни последици ще има?

Поздрави.
jorkataG - специалист
Капацитета е по голям от номинала-100. Другото което ми идва на акъл е времето за възстановяване на заряда на акумулатора. И не на последно място /но не съм убеден за това/ амперите-пусковия ток. На 100Ач акумулатор стартовия ток /дали по DIN, EN или американския стандарти/ е примерно 800А а на 150Ач е примерно 980А та не знам дали ще издържат джаджите извътре.
Най-вече заради възможността да зарежда по-голям акумулатор.
Аз съм с BBPS 100/100E на помпа 2 скорости и 45W на 2 скорост
prascho - майстор
Ми то голям избор няма /след като прегледах няколко теми/.

С200 /200W-234лв/ на техногама или Интиел 250W /250W-224лв/.

И при двата модела най-вероятно дават капацитет на акумулатора до 100 Ah. А пък аз имам акумулатор 150Аh :sad:.
dyaneff - майстор
Не е проблем да сложиш 150Ачасов акумулатор.
pansim - майстор
Вместо да се гадае на боб :) не е ли по-добре да се пита производителя на евентуалния УПС какъв е зарядния ток?
И без пускови токове 980А моля. :-D
jorkataG - специалист
Колега аз неслучайно написах че не знам дали това оказва влияние. Може и да не оказва ама може и да има значение.
Едва ли само времето за възстановяване на акумулатора е от значение. В Повечето коментари които четох по въпроса се изказва мнението за капацитета на батерията и времето за зареждане но понеже никъде не видях конкретен отговор на въпроса дали амперите /не капацитета/ не играят роля дадох и този вариант.
Но като цяло автомобилните акумулатори не са добра идея тоест да се разчита само на такива защото те са направени така че да отдават максимална сила/големина на тока за кратко време. Има батерии конкретно предназначени за ЮПС.
kuuuuuul - майстор
Големината на акумолатора оказва влияние само на продължителноста на зареждане,а по бавното зареждане е за предпочитане.Тока едва ли ще спира по 10 пъти на ден,така че не се притеснявай за големината.
prascho - майстор
Ами то притесненията са двупосочни:
- от една страна по-продължителното зареждане на акумулатора да не доведе до по-бързо "изхабяване" на юпс устройството.
- по-големия капацитет на батерията да не повлияе негативно върху компонентите на юпс-а

В Пловдив ми отговориха, че е препоръчително да се свърже 100Аh аку към техния модел s200. В Поморие не бяха толкова категорични, по-скоро може. Има и трети вариант - Гоце Делчев :). Та ще видим...

Не съм сигурен, дали производителя няма да си изтегли гаранцията ако свържа аку с по-висок капацитет от документирания в тяхната техническа характеристика. Пък това си е важно все пак ....220-250лв не ми се изхвърлят през прозореца.
jorkataG - специалист
Колега тези въпроси най добре ги задай на производител не на търговец.
  • 1
  • 2

Тема "Избор на UPS?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: