Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
botseto - напреднал
Отново благодаря. Бетонът ще е на ръка - да де, с бетонобъркачката, но няма да се поръчва. Преди холкерчето не е ли добре да се сложи и от хидроизолираща лента или направо вместо холкер. А стените с каква хидроизолация да се направят? Също и върху бетонът каква - и една и съща ли е за двете? Има ли смисъл от фибран по стените или е напълно безсмислено пилеене на средства?
VLADO66 - майстор
Една и съща хидроизолация,лента не се слага под холкера.Препоръчително е нанасянето да става без прекъсване,т.е. на пода и стените наведнъж.На две ръце/два слоя/А фибрана за какво?
botseto - напреднал
А понеже стените са груби и криви - ако искам да ги изправя върху хидроизолацията ли да се хастаросат (или мазилка хоросан+цимент не е подходяща)? Също, каква хидроизолация е най добрата от гледна точка на съотношението цена-качество? И какъв вид - доколкото знам има течни, има разфасофки от 25 кг, има и 25 кг + втори компонент, които се смесват? Може и на л.с., ако не е удачно да се постват линкове, но не мисля, че ще е реклама - нека и други потребители да могат да прочетат :)
VLADO66 - майстор
По принцип не е добре под хидрото да има вароциментова мазилка.Може да се нанася върху груби повърхности стига да няма фуги.Сика съм я нанасял върху основи от дялан камък.
botseto - напреднал
Под хидрото - не, но предполагам, че върху изолацията може да се положи вароциментова мазилка. А как се процедира, ако има фуги? Мисля, че на 2 места имам по близо сантиметър...
VLADO66 - майстор
Върху хидрото може,за фугите-запълваш ги с лепилото за холкера.
chapara - майстор
Владо добре те насочва, само да ти кажа да забравиш за каквато и да е вар, мажеш след изолацията с пясък и цимент само, после може да повториш упражнението с ходроизолацията. Във фугите "Сикафлекс" бих ползвал, а за изолация Мапеластик на две дори три ръце. Него го препоръчват да се нанася на овлажнена основа :wink: Като изолираш го прави до тавана за да не те изненада после капилярната влага. Алуминиева врата-ще задържа проветрението на помещението в последствие :? По скоро трябва да имаш принудителна или естествена вентилация за да не се получава конденз.
botseto - напреднал
За проветряването - това лято забих една ПВЦ тръба ф110 от избата през плочите до таванския етаж, където я включих в комина - около 9 метра е, така че има нещо като тяга, а след като сложа уплътнена врата, мисля да вгардя една проста решетка в долния край на термопанела или пък подобна решетка на външна стена. Чудех се и за вентилатор за баня да сложа на тръбата и като се слиза в помещението да се завърта малко въздуха, но това са "бели кахъри" :) Важното е, че благодарение на вас разполагам с практични и изапитани идеи от хора с опит. Голямо БЛАГОДАРЯ! Ако още някой иска да сподели нещо или попита по темата, да заповяда - преди юни-юли няма как да правя каквото и да е :D А дано догодина времето да е някоко идеи по-малко дъждовно...
l_bonev - специалист
Може и да не съм разбрал , но помисли и за дренаж около къщата , водостоците също.
КИМИ - специалист
Много е важно нивото на водата с помпата да го държиш максимално близо под циментовата плоча,
иначе ще отводняваш цялото село. :-D

Тема "Проблем - в избата извира вода при по-дъждовни години" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: