Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nobreak - специалист
jabata написа:
Въпреки че и от двете нямам никакви наблюдения, мисля че Прити-то е по-добрия вариант. Първо дизайна е по-добър, отделно много ме притеснява теглото на Дипломат-а, ако наистина е толкова лека, си правя сметка колко е ефективна, защото именно повечето метал има голяма вероятност да означава по-голяма топлообменна площ. Все пак именно метала е проводника който осигурява топлообмена между горенето и водата. И не на последно място, лошия отзив който имат много хора от Дипломат. Сигурно и Прити не са цвете за мирисане, но поне за мене ще са по-добри от Дипломат.
Като цяло характеристиките на Прити доста добре изглеждат. Но за мене за тези пари, има доста алтернативи.
И аз така разсъждавам. Ако имаш алтернатива на тези пари, пиши...
jabata - специалист
Достатъчно е да питаш професор Гошо Гуглов (google) и ще ти даде милион резултати. Аз лично не бих сложил като линк, каквото и да било, за да не звучи като реклама, а и понеже нямам никакви конкретни наблюдения върху тях. Но все пак гледай да е нещо по масово, поне ако имаш проблеми, съфорумците да ти помогнат, а не да се обаждаш и да ти идва човек от фирмата, който за всяко идване ще ти калкулира 50-100. Което при тази цена на камината си е кожодерство.
nobreak - специалист
Питах те за алтернатива, защото аз не намирам на тези пари нищо друго, камо ли нещо масово. Ако ти знаеш прати линк на лично....
nobreak - специалист
Колеги, никой ли не си е купил пелетна камина на Прити още за да даде тозиви?
koveslav - майстор
Колеги,а икономическия ефект от тези вложения някой смята ли ги? Аз направих моята отоплителна инсталация,за да избягам от 300-350лв месечни сметки за отопление на ток.Инсталацията заедно с камината,бойлера,аварийното захранване и т.н ми излезе около 3000лв преди 8 години. Разхода е 10куб. метровки на сезон или средно 650лв. Т.е.-замених 1800-2000лв ток с 600-700лв дърва на сезон.Приемам,че инсталацията на третата година се изплати,а не е ремонтирана вече осма година,т.е. нямам допълнителни разходи по нея. Какъв е икономическия ефект на пелети и изобщо има ли такъв,като се има впредвид по-скъпото и по сложно и амортизиращо се оборудване,скъпото гориво и т.н.? Ако нямате място или физическата възможност за прибиране на дърва,не е ли по-изгодно и независимо отоплението на климатици,примерно?
Признавам си,разглеждал съм тези пелетни камини,котлета и т.н. Но като слушам за проблемите с настройки,задръствания на горелки и бункери,цакания с некачествени пелети....А и пелетна камина струва колкото цялото ми парно,но и никой не се хвали с дълготрайност,ниска цена на ремонт...Има ли сигурен икономически ефект в отоплението на пелети?
nobreak - специалист
По принцип отоплението на пелети е по скъпо в сравнение с дървата. Цената на пелетите е ориентировъчно колкото на донецки въглища при нас. Сигурен икономически ефект в нашата държавица според мен няма, но ако гледаме в перспектива след време едва ли ще можем да горим дърва и въглища в камините - искаме да сме европейци все пак :? ...Що се отнася до задръстването на горелките, това е бял кахър - чистиш и пак газ, а относно цакането с некачествени пелети нима не купуваме мокри и сурови дърва или въглища с пепел и камъни измежду тях, или поръчваш 10 кубика, а ти носят 7 и то пространствени моля ти се....
koveslav - майстор
В моя случай,аз разбирам от дърва и не могат да ме цакат нито със сорт,нито с количество.Гаранцията за влажност е времето по което се зареждат и начина на съхранение.Но възможно ли е да се "разбира" от пелети? Там резултатите май се виждат чак след като започнем да ги горим и като че ли най-вече се разбира по разхода,а тогава вече е късно.
nobreak - специалист
Да ти кажа почнах да ги "усещам" по външния вид :), но по принцип като купиш едно чувалче и си проличава веднага правят ли шлака, пепел, имат ли калоричност...и това ти е контрола, преди да купиш :)
Цецо - специалист
Никъде във форума не видях оплакване от пелетна камина дипломат сизоматик.Приемам , че е сполучлива.
nobreak - специалист
Цецо написа:
Никъде във форума не видях оплакване от пелетна камина дипломат сизоматик.Приемам , че е сполучлива.
То може никой да не е посмял да си купи :?

Тема "Камина Прити PLW13, Diplomat СИЗОМАТИК 15 A или..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: