jabata написа:Въпреки че и от двете нямам никакви наблюдения, мисля че Прити-то е по-добрия вариант. Първо дизайна е по-добър, отделно много ме притеснява теглото на Дипломат-а, ако наистина е толкова лека, си правя сметка колко е ефективна, защото именно повечето метал има голяма вероятност да означава по-голяма топлообменна площ. Все пак именно метала е проводника който осигурява топлообмена между горенето и водата. И не на последно място, лошия отзив който имат много хора от Дипломат. Сигурно и Прити не са цвете за мирисане, но поне за мене ще са по-добри от Дипломат.И аз така разсъждавам. Ако имаш алтернатива на тези пари, пиши...
Като цяло характеристиките на Прити доста добре изглеждат. Но за мене за тези пари, има доста алтернативи.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nobreak
- специалист
23 мнения в "Камина Прити PLW13, Diplomat СИЗОМАТИК 15 A или..."
jabata
- специалист
Достатъчно е да питаш професор Гошо Гуглов (google) и ще ти даде милион резултати. Аз лично не бих сложил като линк, каквото и да било, за да не звучи като реклама, а и понеже нямам никакви конкретни наблюдения върху тях. Но все пак гледай да е нещо по масово, поне ако имаш проблеми, съфорумците да ти помогнат, а не да се обаждаш и да ти идва човек от фирмата, който за всяко идване ще ти калкулира 50-100. Което при тази цена на камината си е кожодерство.
koveslav
- майстор
Колеги,а икономическия ефект от тези вложения някой смята ли ги? Аз направих моята отоплителна инсталация,за да избягам от 300-350лв месечни сметки за отопление на ток.Инсталацията заедно с камината,бойлера,аварийното захранване и т.н ми излезе около 3000лв преди 8 години. Разхода е 10куб. метровки на сезон или средно 650лв. Т.е.-замених 1800-2000лв ток с 600-700лв дърва на сезон.Приемам,че инсталацията на третата година се изплати,а не е ремонтирана вече осма година,т.е. нямам допълнителни разходи по нея. Какъв е икономическия ефект на пелети и изобщо има ли такъв,като се има впредвид по-скъпото и по сложно и амортизиращо се оборудване,скъпото гориво и т.н.? Ако нямате място или физическата възможност за прибиране на дърва,не е ли по-изгодно и независимо отоплението на климатици,примерно?
Признавам си,разглеждал съм тези пелетни камини,котлета и т.н. Но като слушам за проблемите с настройки,задръствания на горелки и бункери,цакания с некачествени пелети....А и пелетна камина струва колкото цялото ми парно,но и никой не се хвали с дълготрайност,ниска цена на ремонт...Има ли сигурен икономически ефект в отоплението на пелети?
Признавам си,разглеждал съм тези пелетни камини,котлета и т.н. Но като слушам за проблемите с настройки,задръствания на горелки и бункери,цакания с некачествени пелети....А и пелетна камина струва колкото цялото ми парно,но и никой не се хвали с дълготрайност,ниска цена на ремонт...Има ли сигурен икономически ефект в отоплението на пелети?
nobreak
- специалист
По принцип отоплението на пелети е по скъпо в сравнение с дървата. Цената на пелетите е ориентировъчно колкото на донецки въглища при нас. Сигурен икономически ефект в нашата държавица според мен няма, но ако гледаме в перспектива след време едва ли ще можем да горим дърва и въглища в камините - искаме да сме европейци все пак
...Що се отнася до задръстването на горелките, това е бял кахър - чистиш и пак газ, а относно цакането с некачествени пелети нима не купуваме мокри и сурови дърва или въглища с пепел и камъни измежду тях, или поръчваш 10 кубика, а ти носят 7 и то пространствени моля ти се....

koveslav
- майстор
В моя случай,аз разбирам от дърва и не могат да ме цакат нито със сорт,нито с количество.Гаранцията за влажност е времето по което се зареждат и начина на съхранение.Но възможно ли е да се "разбира" от пелети? Там резултатите май се виждат чак след като започнем да ги горим и като че ли най-вече се разбира по разхода,а тогава вече е късно.
Тема "Камина Прити PLW13, Diplomat СИЗОМАТИК 15 A или..." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература