• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naskov - майстор
rumnikkk написа:
А дали изолацията на тавана ще вдигне с 2-3 градуса температурата??
Със сигурност ще я вдигне.
Svezar - специалист
rumnikkk написа:
ПВЦ входна врата.....остъклена с ПВЦ витрина от 16 кв.м на 3 м.височина
Предполагам от вратата се влиза в коридора който се явява отопляема площ,като знам при мен в пристройката където е такава ситуацията какъв студ е ако застанеш до вратата при минусови темп. навън веднага казвам че и това е сериозен "енергиен вампир" ,а това с витрината го разбирам като 16 квадрата прозорец който също си е сериозен охладител колкото и да е качествена дограмата :idea: От там нататък че топлината бяга през плочата е ясно за което разбрахме ще вземеш мерки напролет! Според мен мощността на радиаторите е подходяща за квадратурата,само че са големи топлозагубите и от смяна на отоплителното тяло няма да има полза !
crez - майстор
Струва ми се,че каминката е слаба за толкова мощност която си и накичил. На колегата дадох линк, провери и ти сметките си.http://lokalno-parno.narod.ru/parno7.html
Стиви - специалист
Напролет вата и гипсокартон на таваните. Поне десет сантиметра. Съветвам те още от сега да купиш ватата и да я нахвърляш на плочата плътно наредена.
Засега само си намали дебищта на първия радиатор от секретния кран. При по-добра изолация повече радиатори няма да ти трябват.
Svezar - специалист
crez написа:
Струва ми се,че каминката е слаба за толкова мощност която си и накичил. На колегата дадох линк, провери и ти сметките си.http://lokalno-parno.narod.ru/parno7.html
17+5 kW за 70 квадрата не ми се виждат недостатъчни ! Щом успява да държи радиаторите на 70-75 градуса значи и стига силата .
rumnikkk - специалист
Да колега,днес смятах мощността и по този линк,при 180 W
Смятам я цялата площ за 80 кв. Х 180 =14,4 kw.
Ето сега направих и чертеж на къщата ,врати,изолации,радиатори и .....
http://prikachi.com/images.php?images/351/7837351O.jpg
Всичките стаи са по нагоре от всекидневната с 30-40 см.
Проблемни са спалнята и хола за отопление.Вратите са постоянно отворени на всички стаи без спалнята,т.е. от всекидневната към коридора,както и на хола и детската.
Да колега,като и сложиш и малко въглища примерно става 70-75 гр.,дори някой път като я изтърва почва д абълбука водата.Помпата е постоянно на 3-та степен.Радиаторът в хола и кухнята при тези темературана изх.вода 70 гр.става горещ.Първият радиатор съм го намалил леко,че и така в детската е 22-24 градуса.
Energyx - специалист
С това остъкление и дограма стоплянето е трудно и скъпо. Преди време зачекнах темата, че почти никой не обръща внимание на дограмите на прозорците, откъдето идва значителна част от топлозагубите. 5-камерна дограма нищо не значи, площта на профила е малка спрямо площта на стъклото. Хора, почнете да слагате ТРОЙНИ стъклопакети с разстояние 16 мм между стъклата, което значи да се подбира профил и марка, която може да побира минимум 44 мм стъклопакет. Ако е и шумно, външното стъкло се слага 6 мм-тогава пакетът става 46 мм. Масовото сменяване на дограмите с такива, позволяващи стъклопакет до 30 и няколко мм, е груба грешка, последствията от която ще са години напред. Външни ПВЦ врати трябва да са с двоен термопанел 48 мм. Скоро писах, че външна алуминиева щора повишава с 5-8 градуса температурата на двоен стъклопакет-меря го лично в северната ми кухня. Не се вторачвайте само в котлите и радиаторите [-X
lov - майстор
Печката като мощност е напълно достатъчна Проблема ти идва основно от не добре изградената схема на връзване и недостатъчната и равномерна циркулация през всички радиатори. Те за това са и тези секретни кранове за да се направи настройка в дебита през тях. Но при теб са повечко на една магистрала и освен това с малко сечение. Ама това на пролет като се отопли.Регулирай колкото успееш. Мощността на радиаторите е при температура 80 градуса но някои фирми шикалкавят и е дори при 90.
Същото важи и за изолацията както са ти написали колегите. Притеснява ме и тази голяма витрина. При нея загубите са доста по големи от колкото една тухлена и не измазана стена дори. Предвиди си и едни външни щори и по дебели пердета от вътре. Довечера ако не забравя ще мерна и покажа колко разлика дава само една външна щора.
И другото в тези студове ако се надяваш че камината само за 10-15 часа ще те сгрее и после да е топло на всякъде няма как да стана. Стопляш на всякъде и не я гасиш но вече на минимално колкото да покрива загубите. Мен ме нямаше няколко дена в къщи и снощи като почнах от 21 та до 2-3 часа през ноща не можах да си стопля къщата. Чак сега вече се чувства че на всякъде температурата е еднаква и това с почти максимална мощност на камината до сега а и времето на вън поотпусна. А и не е като да няма изолация че дори в повече от колкото можеш да си представиш.
С колегата сме писали заедно за дограмите
rumnikkk - специалист
Колега,когато сменях дограмата и входната врата 2008 такава сложих.а аз нямам проблем с темп.на всекидневната,въпреки че от там се влиза.На кюнеца след печката има монтирано радиаторче от ония кафевите, което топли доста.
А колега,какви са тези секретни кранове.При мен в обикновен кран за парно,за радиатори.
ZMeyGorianin - майстор
Тази минимална разлика и горещи вход/изход на радиаторите ми е позната. И аз се чудех дали да слагам допълнителни радиатори въпреки, че камината не е от големите. Накрая реших проблема, като сложих вътрешни тела от климатици. Веднага се почувства разлика - по-топло и по-бързо.
Не пренебрегвам и изолацията на тавана, но на мен засега ми предстои в неопределено бъдеще!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Не може да се стопли къщата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: