Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thebugger - специалист
и аз мисля че беше 50mW. затова си избрах предавател с регулируема мощност от 50mW до 500mW. на максимална мощност рядко ще пускам и само вечер. другото дето искам да добявя е че си много прав затова, че ,, А може би има някаква пропаганда хората да не си говорят безплатно, а да плащат на мобилни оператори за един разговор с някой, който е на примерно 10 километра.,,. практически хората си говорят на стотици хиляди километри. вечер ако използваш йонизираната атмосфера като отразител можеш да си говориш с другия край на света...напълно безплатно.
hidrazin - майстор
Въпроса въобще не опира до това че някой щял да си говори безплатно или до мобилните оператори.
Боли ги оная работа мобилните оператори че някой щял да си говори безплатно.
Ми то и сега има скайп, вайбър ...
Просто трябва да има някакъв ред и чистота в ефира. Не може всеки сополанко да вземе да кен...за в ефира където и както му попадне.
Я се виж - искаш да излъчваш в забранен обхват и то с половин ват. Ми утре някой друг келеш ще почне да излъчва в обхвата на бърза помощ, пожарна ...
А що да не и някой да се намеси в честотите на полетите и летищата?
Просто глобите трябва да са високи, ефективни и на никого да не се прощава.
:partyman:
thebugger - специалист
първо искам да добавя че ограниченията са си там с причина . но и радиолюбителските класове са там с причина. средните вълни са разрешени с радиолюбителски клас. ако някой иска да си изкара нищо и никой не го ограничава. другото което казах е че умишлено си взимам регулируем предавател, така че много рядко да предавам на 0.5W. другото което е предавателя не е евтин от 5-10лв парчето а е по качествен така че тези хармоници за което ми говориш най вероятно няма да ги има. сега отново към темата с въпрос към другите. малко съм объркан относно антената и фидера. това направих. взех стара диполна антена от телевизор с вграден (75ома-300ома) трансформатор и свързах към нея 3м коаксиален кабел. правилно ли съм го направил?
FM STEREO - специалист
Хидрата е рязък но е прав,но пирати има навсякъде,стига да не се натрисаш в нечия честота и да лъчиш с малка мощност за да не те хванат. Не слагай никаква антена,дори и вечер контролните кули на КРС могат да те засекат. Лъчи си без антенка да ти е мирна главата,а иначе тези предаватели се продават с антена и фидер и не е нужно да приспособяваш диполи.
thebugger - специалист
точно това ми е идеята мерси. предавателчето което съм избрал може да се регулира от 50mW (тамън на легалната граница) в градско до 500mW което ще използвам само ,,извън-градско,,
AAsat - специалист
Мисля че разрешената мощност е 10mW. За антената - в параметрите на предавателя пише, че изходния импеданс е 50Ω. Ако искаш нещата да са технически издържани ти трябва 50Ω кабел и 50Ω антена. Замисли се - искаш да излъчваш в диапазон, в който нямаш право да излъчваш на място, в което ефира е достатъчно наситен а се чудиш каква антена да сложиш на предавателя си. Даже и когато не се спазват правилата към някои неща е добре човек да се отнася с уважение.
Последна промяна от AAsat на ср мар 11, 2015 10:35 pm, променено общо 1 път.
nikolovvd - майстор
Само аз ли забелязах, че това е предавател за цифрово радио?
thebugger - специалист
това мисля че се отнася до схематичния подход и начина на управление иначе FM си е аналогова модулация.
AAsat - специалист
Цифров е синтеза на честотата.
FM STEREO - специалист
Не знам дали тези предаватели се продават свободно,без лиценз,но в България всичко е възможно,защото на dewabroadcast без лиценз от СЕМ не може да закупиш предавател.

Тема "няколко въпроса относно FM предаването" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: