Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fox_vt - майстор
Ганев ти па нищо не каза :prayer: Като нямам ток електромера се спуква да върти да знаеш :goodman: Както казах много филми гледате,зимните ми гуми са добри и мога да отида до място със работещо кюмбе без юпс без ток.Ако ще съдя някой то ще е пътно поддържане.В америка като мине торнадо или нещо друго дали някой съди енергото че няма ток.Ай стига бръщолевехте глупости като малки деца въври там при котела и зареждай с пелети че зимата идва.
n.ganev - майстор
#-o
Нещо май Ви забраниха да пишете и говорите за Торча :lol: и сега ше четем глупости в сериозните теми? Засрами се, че се подиграваш с несгодите на бедстващите! ДА ,явно имаш всички условия за нормален живот и от това ти идва яростта че чак да се подиграваш на хората #-o . НЯМАМ думи.
Energyx - специалист
Нема кво да се дърляте. За едни райони от страната с голяма вероятност може да има бедствия, които за други да са изключени и всеки трябва да предполага проблеми в зависимост от това къде и как живее. Нема как за всяко едно родопско село да се вкопае подземен кабел за ел. захранване, за да няма жици по стълбове, падащи от снега и/или вятъра. И за всяко село или малък град по един роторен снегорин. И пускане на чували с пелети от хеликоптер.
Иначе-малък генератор със запас гориво е стратегическо решение за някои райони. За голям град с развита кабелна мрежа, близък ТЕЦ, ВЕЦ или АЕЦ :-D , вероятността да няма ток повече от 1 ден клони към нула. Но тогава отиваме към теорията за мегаполисите :drinkers:
mendi - напреднал
Печка тип "циганска любов". В слуай на нужда просто се монтора (лесно и бързо). Грее прилично, на нея могат да се правят и манджи. В "мирно време" не взема много място в мазето и "инвестоцията" възлиза на 40 - 50 лева с кюнците.
Е, няма да е толкова конфортно като с пелетната горелка ама за оцеляване е повече от достатъчна.
А по откуснатите села - съмнявам се някой да се грее на климатици. В тези райони на страната такъв сняг си е ако не ежедневие, то поне ежегодие и хората са си подготвени, на пук на всички репортери дето се надпреварват да обясняват за катастрофалното положение.
jabata - специалист
В тази екстремна обстановка, помага само едно кюмбе или камина на дърва. Иначе ако човек има генератор с достатъчно гориво като резерв, няма да е проблем да кара на UPS, като вземе да приключва акумулатора, пали генератора да работи помпата и да зареди акумулатора. От опит знам че генератора си произвежда някакво номинално напрежение, което на почти всички генератори е поне 500 вата, и дори и 100 да консумира пак няма да харчи по-малко. Така че най-икономично е, акумулатор и генератор. Като свърши акумулатора палиш генератора като зареди изключваш и така.
Но най-добре си е, човек да има и една камина или кюмбе, без помпи и разни ми ти видове електроники.
Иначе по-тези райони, те хората и без това се опотпляват на дърва, без никакви електроники, така че разлика няма. Само за Смолян е под въпрос. Те там може и да имат и пелети, но с UPS се оправя. А за климатици, въобще не вярвам.
fox_vt написа:
Ганев ти па нищо не каза :prayer: Като нямам ток електромера се спуква да върти да знаеш :goodman: Както казах много филми гледате,зимните ми гуми са добри и мога да отида до място със работещо кюмбе без юпс без ток.Ако ще съдя някой то ще е пътно поддържане.В америка като мине торнадо или нещо друго дали някой съди енергото че няма ток.Ай стига бръщолевехте глупости като малки деца въври там при котела и зареждай с пелети че зимата идва.
Абе Болярино, вземи мисли малко. Каквито и зимни гуми да имаш, като тръгнеш в този сняг ще закъсаш. Аз мога да ти кажа че в този сняг, имаше села около София които са изолирани от света, и дори и джип с перфектни зимни гуми и вериги 3 дни неможа да припари. На сняг повече от метър, нищо освен Танк, БТР или МТЛБ не помага. Или евентуално ЗИЛ 131 с роторен снегорин, но такова животно незнам дали и в армията остана.
6osi6 - майстор
шоп написа:
Всички "модерни" котли и инсталации на пелети и с циркулационни помпи след 4 денонощи предполагам никакви ЮПС-и не ги греят! ПОЛОЖЕНИЕТО Е БЕДСТВЕНО!!!
Въпросът ми е кои и как си дублира отоплението!
При система изградена на гравитационен принцип, водата преминава през помпите без проблем.
При поставени вентили се налага заобикалянето им с "бай-Пас," :mrgreen: . Тогава към "бай-Пас" се поставят и помпите. Горелките на пелети и въглища се поставят като "бай-Пас" под котела, за да не пречат на пълненото с гориво на долната камера.
Christo - майстор
Генератор е най-читавото решение. Щото то ток си трябва не само за отопление, ами е телевизор да си пуснеш, и кафето на микровълновата да си стоплиш. Проблемът е, че чудото трябва да е от 5KW нагоре, и да може да работи дълго, без да създава проблеми. Едва ли, боклуците от големите вериги са способни на такъв подвиг! Ще трябва някое Хитачи или нещо подобно за няколко х. лева и ще размислим трезво и ще се откажем! А относно енерговците, бил съм дежурен оператор в подстанция едно време, та зная за системата отвътре. Сега е станало много по-зле. Същия мързел, безотговорност и хаос, в допълнение с орязаните инвестиции. От къде падат дървета по електропроводите, като на книга всяка година се плаща за поддръжка на просеки. И какво чак толкова е станало? Да не би да е имало урагани, да е валяло месеци, или да е било –30 градуса? Толкова сме зле, че падаме само някой с пръст да ни бутне! Много съм скептичен относно това някой да успее да осъди електро разпределението. Хората работят на друго ниво с връзките, рушветите ит.н........ Не не, не. Едните даже и президент си имат, като ходи по Австрия си се виждат и си гугукат....Такива ми ти работи...
jabata - специалист
Като знам какви хора са в Енергото по поддръжка, и т.н. направо пак добре че не е станало по-лошо. Защото там положението е повече от трагично.
Колкото до това човек да ги осъди, да да ама не. Това е невъзможно. Те поддръжката в енергото, преди началото на смяната, ако не ударят 200 водка, немогат. Правете си изводите сами, какви хора работят там.
kozl - майстор
Забравили сме 1986 г., когато режима на тока и в София беше 3 часа има 3 го няма. Ма нямаше UPS тогава. Сетиха се софияМци, че сградите имали са кумини, а се оказа, че има построени нови сгради без такива :shock: , а други с премахнати кумини :shock: И ората се спасяваха като кюнци през прозорци прекарваха.
За осветление, с акумулатор имаше решение, а отоплението с о "Чудо" или за по-чиста екстра с газовата печка.
jabata - специалист
Спомням си ги тогава тези златни времена, обаче поради ред причини, тогава не бяхме толкова силно вързани към тока, както сме в момента. Тогава много от блоковете бяха на ТЕЦ, и парно имаха всички. Дори и да спре тока, парно продължаваше да има в блока, защото системите си работиха и на гравитация. А блоковете, които не са били на ТЕЦ, още тогава бяха предимнно или на твърдо гориво, или на нафта.
А сега, всичко наслага климатици, и ето резултата какъв е.
Едно време, сякаш бяхме по независими от тока, отколкото сега. Сега, то не са компютри, то не са климатици, то не са смартфони, то не са чудесии. И защо, при условие че живота не е станал по-добър? Но това е вече друга тема.

Тема "Диверсификация на отоплението" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: