• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 37
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не си хвърляй парите за термосифон, щом можеш да си направиш система с помпа за подобна сума
andy2000 - специалист
LazarGanev написа:
Не си хвърляй парите за термосифон, щом можеш да си направиш система с помпа за подобна сума
Т.е. дрейнбек система ще е на цена на термосифон със серпентина?
Имаш ли идея в София коя фирма предлага такива изпълнения? :?
Andri01 - майстор
Има една фирма,която монтира фабрични DB системи но струват някъде към 4000лв/ по спомен/. Ако си я направиш сам,ще стигнеш до към 1500-1700лв.
andy2000 - специалист
Andri01 написа:
Има една фирма,която монтира фабрични DB системи но струват някъде към 4000лв/ по спомен/. Ако си я направиш сам,ще стигнеш до към 1500-1700лв.
Лошото е, че не мога да я направя сам :roll: . Не съм по тази част и затова предпочитам да намеря някой, който е наясно с материята, за да не оплескам нещата.
Evgeniy - майстор
Мисля, че от същата фирма - "Sunstar" могат да ти направят дрейнбек система с вакуумно тръбен колектор "мокра тръба", както е при мен.
20 тръбен колектор - 940 лв.: http://sunstar.bg/industrialni-kolektori/
Дренажен (Drain-back solar) съд 30 лтр - 169 лв. : http://sunstar.bg/accessories/
Остават тръби, помпа и контролер.
Относно това, дали замръзва - аз съм с такъв (15 тръби) от няколко години и е с вода.

Разбира се може и с плосък колектор да се изпълни.
andy2000 - специалист
Evgeniy написа:
Мисля, че от същата фирма - "Sunstar" могат да ти направят дрейнбек система с вакуумно тръбен колектор "мокра тръба", както е при мен.
20 тръбен колектор - 940 лв.: http://sunstar.bg/industrialni-kolektori/
Дренажен (Drain-back solar) съд 30 лтр - 169 лв. : http://sunstar.bg/accessories/
Остават тръби, помпа и контролер.
Относно това, дали замръзва - аз съм с такъв (15 тръби) от няколко години и е с вода.

Разбира се може и с плосък колектор да се изпълни.
Супер, много полезна информация.
Звънях на Сънстар и човека направи всички възможно да ме разубеди.
Много била скъпа помпата, не била стандартната циркулационна за други системи и т.н.
А иначе и на мен ми звучи по добре дрейн бек отколкото термосифон със серпентина.
Evgeniy - майстор
Помпата е скъпа и специална, ако трябва да покрива дълго вретикално трасе между съда и колектора.

Раликата в нивата всъщност е раликата между ДБ съда и горния край на колектора (виж снимката от линка по-горе). Така, че ако имаш изолиран таван, в който да сложиш съда и разстоянието до колектора да е по-малко от 3 метра може с най обикновена помпа да се покрие. Е може да се наложи да работи на 3та степен вместо на 1-ва.
LazarGanev - "Велик майстор"
Споменавал съм го и друг път - изграждал съм соларна система под налягане за 950лв с включен бойлер в цената и всичко необходимо за да работи, без начислен труд. Декември месец клиента ни извика да я напълним с антифриз, защото първоначално смяташе, че зимата няма да работи и ще си я източва.
andy2000 - специалист
Evgeniy написа:
Помпата е скъпа и специална, ако трябва да покрива дълго вретикално трасе между съда и колектора.

Раликата в нивата всъщност е раликата между ДБ съда и горния край на колектора (виж снимката от линка по-горе). Така, че ако имаш изолиран таван, в който да сложиш съда и разстоянието до колектора да е по-малко от 3 метра може с най обикновена помпа да се покрие. Е може да се наложи да работи на 3та степен вместо на 1-ва.
Над третия етаж имам таванско помещение (скатово) с височина около 1,5м, така че там мога да сложа ДБ съд - щом е 30-35 литра ще се смести.
Разстоянието от там до колектора може да се докара до под 3 метра.
andy2000 - специалист
LazarGanev написа:
Споменавал съм го и друг път - изграждал съм соларна система под налягане за 950лв с включен бойлер в цената и всичко необходимо за да работи, без начислен труд. Декември месец клиента ни извика да я напълним с антифриз, защото първоначално смяташе, че зимата няма да работи и ще си я източва.
Извинявай, но не разбирам това в каква посока го казваш? Смяташ, че си представям, че ще струва доста повече отколкото реално струва ли? :?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 37

Тема "Соларна система за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: