radius написа:На майсторите им е по-лесно да ползват зида за кофраж и затова го правят.

radius написа:На майсторите им е по-лесно да ползват зида за кофраж и затова го правят.
EDI написа:.Пакетоповдигането не беше ли така преди, сещам се че вдигаха плочи и колони и после пълнеха вътре.Затова и се отказаха от него, само направи един доцент професор. Защото е антистроителство. Подобни "новости" в строителството беше и безгредовата напрегната конструкция(сградата на профсъюзите в София) също направи един доцент професор. Втора подобна бе започната и недовършена в Ст.Загора (за поликлиника на домостроителния комбинат, сега преработена и в нея се помещава АЗ)
EDI написа:В Гърция така бичат - отлеят скелета - плочи и колони и после редят блокчета, тухли и други такива.Пакетоповдигането не беше ли така преди, сещам се че вдигаха плочи и колони и после пълнеха вътре.В Гърция се строи по два начина ,единия е както казваш ти другия е носещо строителство но позволява до 2 2тажа и половина -7.50 м височина.
crez написа:Макар и малка но, все пак тухлите(за итонга въобще не говоря) имат някаква носимост в сградата. Да не би в бъдеще да се окаже че инжинера сбъркал с една"0" сметките![]()
шоп написа:И двата начина са законни, ако са изчислени правилно.Точно Стражица е пример, какво се случва, когато бетона се излива СЛЕД зидарията и я притиска. Едва ли има и една сграда там, която да е изпълнена със зидария, след изливането на бетона - просто навремето се е строяло само така - зидовете да се използват и за кофраж.
Все пак ако сега строя аз ще ДЪРЖА бетона да е отлят и обхванал тухлите.
Който е ходил в Стражица след земетресениято ще ме разбере за какво говоря. Колони, пояси и бетон си стоят, но цели тухлени стени паднали. Тогава нямаше пяха, а уплътнението бе от хартията на циментовите чували.
Не бих спал спокойно до стена уплътнета от 3 страни с пяна и разклати хоризонтално
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: