Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
kolev_k написа:
...И къде е проблема като източиш 250л.да я оставиш да си почине,а ти да си изпиеш една студена бира и после да точиш останалото?...
Проблема е там че е смешно една помпа да прегрява след 5 минути работа и 250 литра извадена вода от тази нищожна дълбочина.
Че то за 5 минути може с кофа да я извадиш тая вода - образно казано.
Явно помпата си има някакъв проблем.
:partyman:
dyaneff - майстор
gogo7777 написа:
Много е вероятно с кран и дроселиране на изхода греенето да намалее
Хм.......по-скоро да намали всмукателя /на 3/4 цола примерно/. ....:wink:
Намаляване то на засмукването е най-лошия вариант.
Относно греенето, ако можеш провери колко е температурата на корпуса. Нормалната температура на моята помпа (италианска) е 65-70 градуса. Възможно е проблема да е от дефектната вградена защита.
LazarGanev - "Велик майстор"
gogo7777 написа:
Много е вероятно с кран и дроселиране на изхода греенето да намалее
Хм.......по-скоро да намали всмукателя /на 3/4 цола примерно/. Ама ме съмнява да намали греенето. Помпата е менте и е направена да работи малко време :-D
И аз съм за бибо......ментаците там работят при тормоз /вода, киселинни електролити, джибре/ около две години, а ги взимах за 70 кинта /личен опит/. Вадил съм вода от 10 метров бунар дълго време /кубик и половина всеки ден/ :wink:
Чудя се защо си толкова категоричен с грешните съвети и отговори и то по всякакви теми :? ? Явно изобщо не позначаш материята и не знаеш какво ще се получи при намаляване на смукателя, какво се получава при намаляване на изхода, какви вреди нанася една вибрационна помпа (бибо) на кладенеца. Значи сега питащия е дал 100лв за ментак- зарязва помпата, дава още 70лв за ментак бибо, после още 70 и т.н.. И какво се оказва - човек колкото повече се стиска за качествена помпа, толкова повече пари дава за боклуци, които не вършат работа. А една качествена, както казах е 200лв и сериозен сервиз има насреща, и части.
moimoimoi - майстор
с кран на изхода се намаля натоварването на мотора,от там и греенето което е лесна и добра идея.

автора проверил ли е колко е топъл двигателя след като е изключила защитата?
и каква е тази защита,предполагам термична......
и къде се намира в пускател?
комплект с помпата ли е?
мерен ли е тока?
а колко и дават за номинален ток?
а дали е възможно защитата да е дефектна?
dyaneff - майстор
moimoimoi написа:
....автора проверил ли е колко е топъл двигателя след като е изключила защитата?
и каква е тази защита,предполагам термична......
Защитата е термична. В помпата е. В намотките.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
kopaiko написа:
... като качи около 300 литра загрява и термозащитата изключва ... пак включва работи около 5мин. и пак изключва ...
А, пипна ли я с ръка колко загрява веднага след като изключи? - пипни.
На какво мирише? - На изгоряло?
Тока или мощността ако можеш да измериш докато работи ще е супер.
Най-вероятно прегрява заради междувитково късо.
kopaiko написа:
Ще и правя рекламация в Алати но най близкия сервиз до Варна е в СтараЗагора и ме е страх че ще ще я пробват в една кофа с вода и ще ми отговорят че работи.
Да смуче и да връща в същата кофа и да видят дали ще работи над 10мин примерно.
Засечи времето за първо прегряване - от студена помпа докато прегрее.
Успех!
todortv - майстор
Помпата си е много добра.
Я сега кажи, спазил ли си диаметъра на входа и изхода да е 1" и
по-точно на входа?
gogo7777 - майстор
Чудя се защо си толкова категоричен с грешните съвети и отговори и то по всякакви теми
Категоричен, не. Но имам известен опит :wink:
fox_vt - майстор
kolev_k написа:
Въпрос към Fox:Като свали помпата на 1 метър какво печели?Дали ще тегли 3м. и ще бута 6м.,или ще тегли 1м. и ще бута 8м.-къде е разликата???Като се сложи притварящ кран на изхода(шибър)намаляваш натоварването на мотора.И къде е проблема като източиш 250л.да я оставиш да си почине,а ти да си изпиеш една студена бира и после да точиш останалото?Това последното служи и за оправдание пред жената като ти каже:-Пак ли бира пиеш?
Най вече за вероятноста да се образува кавитация,и оттам намалена мощност товарене и разрушаване.Колкото е по голямо вакумирането на входа(разбирай по на високо помпата)толкова по голяма вероятност има за кавитация.Но това е съпроводено със вибрации шум и т н а автора не казва нищо такова,та най вероятно няма да е това проблема.
kopaiko - специалист
Благодаря за отделеното време и съвети.Ще сляза тия дни в кладенеца да замеря температурата.Пояснявам:тръбата на входа е полипропилен ф 30 или 32 с преход към холендър1цол,на изхода е същата тръба която излиза на 30см над земята,после има щуцер и маркуч ф25 вътрешно който е дълъг 2.5метра. Направи ми впечатление,че като сложих намалител на маркуча от ф25 на ф 16мм източих 400л без да спре помпата.Ще направя експеримент със спирателен кран ,но какъв да е крана1цол или 3/4.Може да се окаже че изходящите тръби е трябвало да са 3/4 цола.В инструкцията пише че на изхода е желателно да има невъзвратен клапан и кран ,който трябва да се настрои така ,че използвания дебит да не надвишава изсмуквания дебит.Не ми стана много ясно как може да хвърла повече от колкото смуче,но щом пишат хората значи е възможно.Сигурно от там идват и мехурчетата във водата.

Тема "Помпа грее?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: