• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fikata - майстор
Andri01 :-D
Ти ми даде повод за оффтопик с тази казарма. На едно учение далече от казармата ни гръмна агрегата на станцията/руска разбира се 127V/. Гръмна в смисъл,че блокира ДВГ. В суетнята около повредата се появи "закапечето"/ ЗКПЧ =заместник командир по политическата част/ - подполковник "еди-койски" с "мъдър съвет"
- Кък тъй станцията не може да работи .Над вас има толкова жици- вземете ток от тях.
А жиците над нас бяха електропровод СН /средно напрежение/ 35 кV.
Та и "по-мъдрите" решения за отстраняване на повреда в армията бяха според чина. От старшина до полковник.
:)
Иначе след допълнителните разясния от питащия отговорът е кратък.
При готова работеща схема,инсталация, след "изгаряне" на предпазителя във веригата е недопустимо той да се "подсилва".
toolegittoquit - майстор
Иван Желязков написа:
Ясно че колкото ампера е толкова трябва да се сложи.Питам по скоро научно ако някой може да ми обясни защо не трябва да се слага вложка за по висок ампераж и какво всъщност става като я сложиш.
При протичането на определен ток през жичката на предпазител на базата на пада на напрежение в нея по закона на Джаул Ленц за топлинният ефект при проводник, по който протича ток, жичката вътре се нагрява до определена температура. Сечението и материалът са така изчислени, че при протичане на номиналният за нея ток тя да не разтапя. При протичане на по-голям ток, в зависимост от неговата големина - малко по-голям или много по-голям(ток на късо съединиение) жичката съответно по-бавно или бързо вдига своята температура на база по-горните изброени закони. След като температурата се повиши толкова, че тя да се разтопи - тя се разтапя и прекъсва веригата. Трябва да се вземе предвид и разсейваната мощност. Докато отделяната и разсейваната мощност са в относително равновесие, жичката на предпазителя не може да изгори. За това жичката не може да изгори при по-нисък от номиналният ток.
Всеки един такъв предпазител е разчетен за определен ток с определен толеранс.
При замяната на предпазител с по-голям от разчетеното е възможно да настъпи пожар или друга сериозна повреда на устройството. Предпазителят е изкуствено създадена слаба точка в електрическата верига.
Поради факта, че предпазител с по-голям номинален ток ще се разтопи при по-голям ток следва да НЕ се инсталира предпазител с характеристики, които се различават от този, заложен от проектанта при изграждане на системата.
Ето това е "научният" отговор.
moimoimoi - майстор
накратко-ролята на бушона е да изгори/когато му дойде времето/,ако той не изгори нещо друго ще изгори,запали и т.н.

и малко офф.... стоя си аз в един магазин за електроматериали и идва една госпожа...домоуправител в блок и си купува стопяем предпазител 10ампера....след 20 минути пак идва и се оплаква ...не работил,един вид изгорял веднага след като го сложила,според нея дефектен и искаше нов :lol:
Kasap - специалист
На времето бях на стаж в едно соц-предприятие. Там на един струг му горяли много бушоните и шлосера се изнервил, и ги бе сдялал от алумин... :prayer:
  • 1
  • 2

Тема "въпрос за стопяем предпазител" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: