Ел. инструментите. Консумативи.
lov - майстор
Па за по лесно с бичкията. :-D
Историята за рязане на 2" тръба с бичкията е истинска. Още се ме напушва на смях като се сетя селските водопроводчици какви замислени физиономии бяха направили след като я резнах на бърже. :lol:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Нямам сила да държа бичкията, слагам листа на дърпане на ножовката и ръца-ръца готово
Студентчето може би не знае, че е лесно, всъщност
lov - майстор
Тъй де, нищо че тука при мене ги правят машините ама по онова време си бяха кът и па и струваха много пара. Кой да се глези толкоз с такива екстри колко джилязо съм изрязал на ръка с ножовката.
А историята с бичкията е следната. Старшията изровил един лък от чешка бичкия за дърво но няма листа. И аз сложих парче от банцигова лента за метал с едрия зъб. Ако не знаеш че е за метал няма да се сетиш.
Та заварвам го един ден с въпросните майстори на село да гласят една помпа за поливане и се пънкат като тебе с един износен лист да режат въпросната тръба. Толкова майстори че и лък за ножовка нямат :x ама това друга тема.
Грабвам въпросната бичкията и докато се опитваха да ми обясняват как щял да съм я поразя и че с това не става да се реже желязо и било само за дърво тръбата замина. А аз с гордост гледам увиснали ченета и замислени погледи и се подсмихвам под мустак. :lol:

Та питащия със сигурност може и да не е и чувал за класиката как се реже желязо. Вече нищо не ме учудва.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Живеем вече в консуматорско общество. В световен мащаб. Учат ни само на машини, а машините са направени да се чупят, та да купуваме нови...
https://www.youtube.com/watch?v=Agr89PU ... 9BD8945996 Малко образоване по темата
А ено време.... дадоха ни желязо ено кило, те ти менгемето, те ти пилата, направи чук 100 грама. И виждаш че може и не се пуашиш на матеряла
lov - майстор
За същото приказвам. Вуйчо ми беше даскал по шлосерство от него имам два тръбни ключа правени на времето в часовете по практика в ТМЕТ. Освен резбата на гайката и винта всичко друго класика в шлосерството. Ножовка пила и чук. :) Без последното не може :lol: Ама и то е правено както казваш само че като за първи стъпки в занаята.
Svetoslavoff1 - майстор
n_a написа:
Живеем вече в консуматорско общество. В световен мащаб. Учат ни само на машини, а машините са направени да се чупят, та да купуваме нови...
https://www.youtube.com/watch?v=Agr89PU ... 9BD8945996 Малко образоване по темата
А ено време.... дадоха ни желязо ено кило, те ти менгемето, те ти пилата, направи чук 100 грама. И виждаш че може и не се пуашиш на матеряла
Още си имам едно чукче, правихме ги по "трудово" някъде 5-6 клас, стържеш с пилата дни наред...Бе като си спомня, вчерашни сополанковци по това "трудово" и с метал и с дърво сме работили.
Извинявам се за спама.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Аз не мисля да е спам, повдигащо духа, напълно в духа на форума :-)
lov - майстор
Само че образователната система се срина. Съдя по сина какво учеха в училище и какво ние в часовете по трудово. Макетчета с коркови тапи и клечки за зъби. Сакън някой да не се повреди от пила или стружка.Па и може да си прищипе пръстите с клещите и да стана голям сакатлък и да накажат някой даскал за тая работа.
Е вече той е голям завърши отдавна инженерство но ако не го палеше техниката и да се навърта по край мен лафа за доктора ще е още по страшен:

''като знам какъв инженер съм и ме е страх да ида на доктор''
stanislav7 - напреднал
n_a написа:
Баси, на ръка режа една тръба 5см
Мойта тръба нимож га отрежи на ръка. През терасата висене се иска. Ще режа стойка на сателитна чиния. Ако тръгна на ръка ще нараня изолацията. Днес договорих да ми дадат Саблен трион - с него ще я отрежа без да има отстояване.
lov написа:
Па за по лесно с бичкията. :-D
Историята за рязане на 2" тръба с бичкията е истинска. Още се ме напушва на смях като се сетя селските водопроводчици какви замислени физиономии бяха направили след като я резнах на бърже. :lol:
Как си го направил туй с таз бичкия тя нимож да захапи метала. :mrgreen: =D>
lov написа:
Само че образователната система се срина. Съдя по сина какво учеха в училище и какво ние в часовете по трудово. Макетчета с коркови тапи и клечки за зъби. Сакън някой да не се повреди от пила или стружка.Па и може да си прищипе пръстите с клещите и да стана голям сакатлък и да накажат някой даскал за тая работа.
Е вече той е голям завърши отдавна инженерство но ако не го палеше техниката и да се навърта по край мен лафа за доктора ще е още по страшен:

''като знам какъв инженер съм и ме е страх да ида на доктор''
Аз си спомням като бях ученик нас по трудово ни караха да плетем гоблени. Естествено, на мен не ми беше интересно и карах майка ми. Аз сега съм на 24, това да е било преди 11 години. Едно столче не сме направили, един пирон не си спомням да сме забили.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Сабления е супер за тази работа.
Аз да не казвам какво сме правили по трудово :-) :-)

Тема "Трябва ми ъглошлайф за 1 ден" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: