Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
petromaniq - специалист
Да не пишем глупости за цени и ала-бала>>> форума е направи сам!!!!
moimoimoi - майстор
petromaniq написа:
Избихте рибата с тези 10А на празен ход на пълен ход колко ще е? Миро нормално Е, но за съжаление няма как да измериш навивка(и) накъсо. Съвета ми е пренавивай - има таблици в нета за волтнавивки, стига да знаеш какъв ти е магнитопровода.
ти май четеш през няколко реда
електрожена за който казах че е с ток на празен ход 10 ампера е от този тип
Прикачен файл:
df3cb65ec0.jpg
df3cb65ec0.jpg (40.93 KиБ) Видяна 2021 пъти
при натоварване тока беше 60-70ампера на първичната
и какво да пренавива?то това нещо никога не е било работещо
miroton - майстор
petromaniq написа:
Да не пишем глупости за цени и ала-бала>>> форума е направи сам!!!!
в неговия случаи ще стане прееби се сам
miro_9703 - специалист
Здравейте, първо да кажа, че целта на занятието е АКО мога да го пусна това чудо да работи .... Електрожени имам още два броя така, че не е въпроса да купувам и т.н, а просто реших да опитам да го довърша този, тъй като първичната е навита ... Електрожена не съм го навивал аз, а дядо ми, може би малко след като аз съм бил плануван :D ... Изолацията незнам каква е .. в смисъл незнам как точно се казва, но е обикновенна изолация на кабел .. поливинилхлорид ли е незнам точно .. Магнитопровода както казах е тороид, но за сечението незнам .. ако ми кажете как да го изчисля мога да ви кажа колко е ... В моя случай дали ще е направи си сам или прееби се сам няма значение :) Един вид се опитвам да го пусна за спорта, а пък след това ако върши работа - върши, ако ли не - не. :)

П.П: Става нещо тука ... Прибирам се аз и си викам, я чакай да го пусна пак през две лампи 60+75W свързани към първичната страна на трафа. Включвам го и лампите светят малко по-слабо отколкото трябва, закачам амперклещи и гледам ток от около 0.42A тече, давам на късо вторичната от 10-тина навивки и лампите светват нормално. Преди това само леко размърдах проводниците в първичната намотка ... Та все ме навява на мисълта, че някъде окъсява първичната и най-накрая май ще го развия да видя .....
moimoimoi - майстор
дай снимки на .... :? електрожена
alsted - майстор
Та основния ти въпрос е дали да облечеш с термошлаух изолиран с PVC проводник и да го навиеш наново? Ако е така, личния ми отговор е - не.
На моя първичната е от спирачка на мостови кран, с изолация стъклокоприна.
miro_9703 - специалист
Здравейте, след като му развих първичната се оказа, че доста от първичната вече няма изолация и е окъсена с магнитопровода.... Така, че ако искам да го направя май докато не намеря подходящ проводник за първичната няма да стане работата ... Мислех си да го облека с някакъв термошлаух, но щом казвате, че няма да стане ще търся подходящ проводник и ако намеря ще го навия, ако ли не - здраве да е ...
petromaniq - специалист
Опъваш телишата м/у два кола е колко метра е не знам и ги омотаваш с изрезки от чаршаф. После след като пренавиеш, потапяш в горещ безцветен лак - става яка изолация.Издържа и на ядрен взрив :lol: .
miro_9703 - специалист
Благодаря ! Ще опитам така ! :) Дължината не е много, тъй като проводниците са няколко парчета по 10-15 метра може би и са били наставени и изолирани. Въпроса ми е някой може ли да ми обясни как се изчислява този траф ? В един друг форум /bgaudioclub.org/ намерих това:
Необходимия брой навивки изчисляваш по формулата на Фарадей за правоъгълни импулси със запълване 0.5:
w=U/( π?.f.Ae.B)
w – бр. навивки
U – захранващото напрежение на дрейна или колектора
f – честотата [Hz]
Ae – сечението на магнитопровода [m?]
B – индукция [T]
Допустимата индукция за ферита е 0.1 – 0.4 [T]
Отчиташ от дейташита на производителя, за избрания материал на магнитопровода, загубите в него, в зависимост от честотата индукцията и обема на магнитопровода, и определяш нараставането на температурата на магнитопровода:
Δt [?C] = 37.P/√V
P – отчетените загуби [W]
V – обема на магнитопровода [sm?]
Медта също има загуби вследсвие омичното си съпротивление и скинефекта.
Феритите се чувстват най-добре при температура около 100 ?C.
Горните формули важат за преобразувател без постоянна съставна.
Освен това µ трябва да гарантира достатъчна индуктивност, но не трябва да се прекалява с нея, за да може магнитопровода да понесе някаква постоянна съставна ако се наложи.
но май това не се отнася за мрежови тороидални тр-ри, а за импулсни ? Искам да разбера как се изчисляват, защото ми се струва, че и първичната намотка не е довършена .... Сечението на магнитопровода мога да го дам, ако ми кажете как се изчислява ....

П.П: От първичната свалих 280 навивки, което ми се струва малко, за 220 волта захранващо напрежение ...
moimoimoi - майстор
емииииииииииии.........малко са.
за Ш-образни бе нещо като 4-5 навивки за волт,т.е. за 230 волта 920-1150 навивки
за тороидални 2.5-3-3.5 навивки за волт ,т.е. 575-690-805навивки

1-ще има ли достатъчно място на магнитопровода за 690+навивки,ако искаш да има и степени за намаляне трябва още навивки,примерно 1000,допълнително и вторична

2-можеш ли да сметнеш колко метра проводник ще ти е нужен,и да го навиеш на тороид

ето как се навива тороид https://www.youtube.com/watch?v=H9_zuwyOV6w

Тема "Навиване на електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: