• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
torbalan - Дървен философ
Това за размяната на машините го казах на майтап - през ум не ми е минало дори, че ще тръгнеш да ги местиш...

Но все пак ако вътрешната температура в стаите е еднаква, а температурата на фреона във вътрешните тела е различна - това означава единствено, че в едната стая загубите са по-големи и климатика си върши работата добре...

За моята термопомпа, човека дето ми я прави, каза че може да я направи да работи и при повече от 50 градуса (температура на фреона на изхода) и тук ще го цитирам "... но ще вкараме компресора в много кофти режим."...

Тоест аз приемам, че до 50 градуса е нормално.

Не знам до колко това важи за твоята машина, но според мен си има защита и няма да позволи да се повреди нещо от превишаване на температура.

Няма ли някаква сервизна документация, в която тези неща да са описани?

п.п.

Не съм съвсем прав. Това за температурите дето писах по-горе важи при условие, че скоростите на потоците в топлообменниците са еднакви...

Може ли да се провери по някакъв начин дали с една и съща скорост се въртят вентилаторите на вътрешните тела?
Tsilkov - майстор
torbalan написа:
Не съм съвсем прав. Това за температурите дето писах по-горе важи при условие, че скоростите на потоците в топлообменниците са еднакви...
Еднакви са скоростите на потоците защото се оказа че специално тези тела нямат автоматично контролиран вентилатор (слагам ги на средна степен). Това ми се стори кофти, но го разбрах чак като ги монтираха.
За съжаление тази информация я няма в упътването - явно не е за "простолюдния потребител"
Странното в този случей е, че двете тела са на едно външно закачени (разбирай един компресор) защото е мултисплит. Самия компресор няма как да направи две температури, но след него има управляващ клапан които донаглася фреона.
Имат ауто вентилатор тези тела ,вероятно жичното дистанционно нама тази опция.
На работата ми има канални тела с предния модел дистанционни и те нямат ауто вентилатор.
Твоите тела могат да се управляват и от инфрачервено дистанционно и там има ауто вентилатор.
http://www.daikintech.co.uk/Data/Split- ... tabook.pdf

Спри едното тяло за да се ориентираш в показанията за температурата на фреона за
входа и изхода.
Tsilkov - майстор
julian7981 написа:
Спри едното тяло за да се ориентираш в показанията за температурата на фреона за
входа и изхода.
Хм. Това не се бях сетил да направя - ще го пробвам.

Линка нещо е грешен - прати го пак.
Tsilkov - майстор
Още малко наблюдения. Тази седмица температурата на климатиците се обърна но пак на 46 срещу 36 градуса. Забелязах и че при товар се качва разликата между входна/изходна. При пикова работа на единия климатик (беше изключен за денонощие) вход/изхода стана 46/28 градуса при тази на въздуха 21.
idunno - специалист
Ти като даваш акъл за пасивни къщи ще рече човек .че разбираш, а като гледам не разбираш как работи един обикновен топлообменник, това значи, че трябва да си купиш някоя и друга книга.
И колко и да наблюдаваш логиката на работата на климатика, то е все тая, четене трябва по книгите, само с наблюдение кучето щеше да стане специалист по климатична техника. :)
Ще ти дам един жокер - температурна разлика на вход-изход на един ТО от 5-7 К е ок.Дано товва те накара да почнеш да четеш, защото незнанието е в основата на съмнението за незнаещия.
Интересен разговор , последно какво стана. Интересно ми е кой е крив и кой прав... :axe:
  • 1
  • 2

Тема "Каква трябва да бъде температурата на фреона в режим на отопление?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: